Verslag Lewenborg 1 - Hoogeveen 1 dd 2-4-2024 - een wonderbaarlijke ontsnapping

Gisteravond mochten we aantreden tegen Hoogeveen 1. Op papier was Hoogeveen, met name aan de bovenste drie borden, al sterker. Toen de vaste teamleden Roy Bons en Jan Wiebe van Veen ook nog eens afzegden, betekende dit dat we met invallers Hiddo Zuiderweg en Albert Prins mentaal nog een extra tandje bij moesten zetten. We kunnen wel zeggen, dat we dat ook gedaan hebben. Er is als ‘Lewen’ gevochten door iedereen.

 

De uitslag aan het eind van de avond was 4-4. Na een uitstekende start kwamen we even op een 3½-1½ voorsprong, maar leken we vlak na elven toch nog het onderspit te delven. Zoals ik al zei: ‘leken’.

 

Op volgorde van binnenkomst hieronder de uitslagen en helemaal onderaan ook de NOSBO-scores t/m heden:

 

Bord 4:

Middeljans, R. (Ramon)               1898                      Limani, E.L. (Elez)            1831      1 – 0

 

Ramon (wit) speelde een prachtige aanvalspartij, een publicatie en analyse waard in mijn ogen. Zijn tegenstander (met pet getooid) gooide er vlak na de opening ook even met de pet naar en Ramon greep op de koningsvleugel zijn kans. Met prachtige manoeuvres werd de koningsstelling uiteen gerukt. Met een mooi torenoffer op f4 (wel even goed uitrekenen) werd ook het laatste verdedigingsbastion opgeblazen waarna de jacht op mat met succes werd ingezet.

 

Bord 6:

Prins, P.A. (Albert)         1771                      Witkamp, T.F. (Theo)    1791      ½ - ½

 

Invaller Albert (wit) speelde zoals bijna altijd zijn Londons systeem met d4 en Lf4.  Zelden komt hij er mee in moeilijkheden, en de kansen op een mooie aanval zijn er vaak ook al snel. Dit keer werden vele stukken al snel geruild en rolde er een toreneindspel met paard en pionnen uit de bus. Veel spel zat er niet meer in en beide spelers rookten tegen half tien al de vredespijp.

 

Bord 1:

Jelic, B. (Bruno)                2001                      Mellema, A. (Andries)  2117      ½ - ½

 

Bruno (zwart) speelde een foutloze partij tegen zijn 100 punten sterkere tegenstander Mellema. Hier kwam een Siciliaan met Draken-variant op het bord. Aan beide kanten zag ik geen moment aanknopingspunten voor een mooie aanval of kansrijk spel. Na een dikke twintig zetten rolde ook hier een remise uit de bus.

 

Bord 5:

Zuiderweg, H.J. (Hiddo)               1890                      Mostert, D.C.J. (Davin) 1953      ½ - ½

 

Bijna hetzelfde verhaal kan ik vertellen over de partij van Hiddo (zwart). Ook hier zagen we een Siciliaan waarin zwart geen moment problemen leek te hebben. Mogelijk dat in de slotstelling Hiddo zelfs iets beter stond, maar ook hier werd tot remise besloten.

 

Commentaar Hiddo: Even mbt mijn partij: Het was Frans, uitmondend in een soort Siciliaans. Na een zet of 15 kreeg ik een geisoleerde pion (ingecalculeerd) en als compensatie zag ik voor mezelf een minderheidsaanval op de damevleugel. Dat laatste kwam niet van de grond. Wit heeft steeds druk gehouden tegen mijn pion, maar ik heb goed verdedigd. Het witte voordeeltje is nergens beslissend geweest. In de slotstelling staat wit nog steeds beter, maar we zagen beiden niet hoe hij verder moest komen.

 

Bord 8:

Hoogeboom, B. (Boudewijn)     1756                      Witkamp, R. (Remy)      1799      1 - 0

 

‘Terminator’ Boudewijn (wit) liet na een kleine inzinking in Assen gisteravond weer van zich spreken. Al snel na de opening stond hij beter met een open c-lijn in bezit, naast penningen en dreigingen op veld f6 en beter spel in het zwarte centrum. Mogelijk heeft de tegenstander iets gemist, omdat er nog iets van ‘mat achter de paaltjes’ in de stelling zat. Gelukkig voor Boudewijn werd het niet opgemerkt. Het slot van de partij heb ik niet gezien, maar ik vermoed dat de stelling van zwart stapje voor stapje zwakker werd. Boudewijn won daarmee al zijn zesde partij (uit 7) in de Nosbo, een score van 86%. Een ongekende topprestatie.

 

Bord 2:

Dijkhuizen, K.G. (Klaas) 1921                      Berghuis, M. (Marten)  2022      0 – 1

 

Ikzelf speelde met wit Engels, maar de opening ging al snel over naar de Hollandse verdediging. Het was als altijd weer veel manoeuvreerwerk in deze opening. Dat geldt voor beide kanten, maar net als in Assen begon ik echter plotseling spoken te zien. Opeens beoordeelde ik de zwarte stelling als veel kansrijker en ging (te) lang nadenken. Analyse met Stockfish liet me vanmorgen al snel zien, dat de stelling waarvan ik dacht, dat zwart met een koningsaanval en offers winnend toe kon slaan, eigenlijk slechts licht overwegend stond voor zwart. Toen ik, wegens tijdgebrek en in ingewikkelde stelling, besloot om de redelijk veilige witte koning ook naar het front te brengen, gevolgd door een ‘kami Klaasi’-achtige Pg5 (torenverlies) was het direct over en uit. Het was een dure nederlaag voor het team op dat moment.

 

Bord 7:

Pol, D. (Douwe)               1779                      Broertjes, S.G. (Stephan)            1863      0 – 1

 

Volgens mij speelde ook Douwe (zwart) Siciliaans. Douwe kreeg echter niet zulks makkelijk spel als Bruno of Hiddo. Erger nog, langzaam maar zeker drong wit zijn stelling binnen met toren (c-lijn) en paarden op b5 en d6. Ogenschijnlijk leek er nog even wat tegenspel in te zitten met penningen over de lange diagonalen, maar wit liet zien dat deze gemakkelijk te pareren waren. Ook Douwe moest in een stuk achterstand berusten zonder al teveel compensatie en hij verloor.

 

Bord 3:

Ingen van, A.S.P. (Ton) 1946                      Sadallah, O.G. (Osama) 2044      ½ - ½

 

Dan komen we bij Ton (zwart). Zijn tegenstander opende met b3 en er ontspon zich een boeiende strijd over nagenoeg het hele bord. Zwart werd geconfronteerd met een mogelijke aanval over de koningsvleugel en Ton probeerde dit op te vangen met betere ontwikkeling en dreigingen achter de pionnenopmars op de koningsvleugel richting de witte koning die langdurig op veld e1 bleef staan. Ik dacht dat daarom zwart misschien op dat moment toch iets beter stond, maar Ton kreeg geen voordeel of kansen. Ook bij hem kantelden de kansen.

 

Wit lukte het te rokeren en kreeg langzaam beter spel. Ton moest zelfs de kwaliteit geven en kwam in mijn ogen totaal verloren te staan. Ook omdat de witte e- en f-pionnen bijna ongehinderd naar de overkant konden opstomen. Met twee zwarte paarden viel Ton, vermoedelijk met de moed der wanhoop, alles aan wat maar aangevallen kon worden. De tijd tikte ondertussen genadeloos door. Wit heeft tegen en na elf uur telkens maar zo’n twee minuten op de klok, Ton duidelijk wat meer.

En Ton zijn taaie verdedigingsspel wordt beloond. Uit het niets mag hij met een familieschaakje een toren terug veroveren. Daarna is met zwart, nog 2 pionnen en 2 paarden, tegen Loper en 3 pionnen misschien opeens zelfs nog winst mogelijk. Zover komt het niet. Wit kan nog net op tijd met zijn loper de laatste zwarte pion onderscheppen en offeren, waarna een eindspel resteert van 2 zwarte paarden tegen 2 pionnen. Alleen als er een witte pion ergens geblokkeerd kan worden en op het bord blijft staan (!) dan zit er misschien mat in door zetdwang.  Supermoeilijk en dat zou echter een voor beiden een slopende finish en vermoeiende avond betekend hebben. Ton besloot alle pionnen te veroveren en met remise genoegen te nemen. Wat blijft is een wonderbaarlijke ontsnapping.

 

Dat was het einde van een spannende wedstrijd met een zinderende ontknoping. Een duidelijke voorsprong voor Lewenborg, Hoogeveen die de stand gelijk trekt, een voor Lewenborg verloren staande laatste partij en toch nog ontsnappen met remise.

 

 

En de individuele scores t/m heden:

 

 

 

Verslag Lewenborg I - Bedum I dd 2024-02-13

Gisteravond (13 februari) speelden we de laatste poulewedstrijd tegen Bedum I. Bij winst promoveren we naar de hoogste kampioenspoule (6 teams). De Groninger Combinatie I was al verzekerd van de 1e plaats na een 6-2 winst op Roden afgelopen maandag. Bij winst waren we zeker van promotie, bij een gelijkspel waren we afhankelijk geweest van Leek, die nog tegen Sissa moet aantreden.

 

In deze kampioenspoule treffen we uitsluitend de andere promotiekandidaten waar we nog niet tegen gespeeld hebben. Dus we spelen niet tegen Gron. Comb. I voor een tweede keer. Na een spannende avond met een tijdelijke achterstand wisten we het wedstrijdbeeld langzaam maar zeker te kantelen naar winst. Ogenschijnlijk een nipte winst, maar een tweetal remises (Bruno en Rudy) waren duidelijk een plus-remise.

 

 

Bordsgewijs nog even een korte samenvatting.

 

Bord 1:  Bruno Jelic (zwart) – Menno Van ’t Veld:

 

Bij Bruno kwam een Pirc-opening (e4 d6) op het bord, die Bruno een comfortabele en voordelige opstelling opleverde in het middenspel. De e- en f-lijn werden goed beheerst en iets beslissends leek een kwestie van tijd. Ook Menno gaf toe, dat de stelling moeilijk was voor hem. Toch, Bruno kon de winst niet vinden en de partij eindigde alsnog in remise.

 

Bord 2: Klaas Dijkhuizen (wit) – Marcel Kuipers:

 

Bij mij kwam weer de Engelse opening op het bord. Na bijna 50 jaar herontdekt, en nog belangrijker is, dat ik de bedoeling van de opening beter ben gaan begrijpen. Oud-wereldkampioen Botwinnik was hierbij mijn inspirator. Wit kan zich vaak soepel en flexibel opstellen, en zwart zoekt zich suf naar een goed aanknopingspunt voor tegenspel. Talloze keuzes kunnen gemaakt worden (wit en zwart) en de stelling blijft vaak langdurig in evenwicht. Lange partijen zijn eerder regel dan uitzondering. Tegen Marcel kwam ik als eerste al snel weer op een half uur extra bedenktijd voorsprong. Toen hij op de 14e zet door de tijd noodgedwongen voor de zet ‘g5’ koos kreeg ik mijn eerste positionele voordeel. Achteraf gezien had ik dit redelijk gemakkelijk misschien uit kunnen bouwen naar winnend voordeel, maar ik ruilde onnodig een loper en zag op de 20e zet een klein rotzetje over het hoofd. Direct werd de stelling weer een gelijke stand en Marcel zijn remisevoorstel lichtelijk gefrustreerd geaccepteerd.

 

Bord 3: Ton van Ingen (zwart) – Carsten Toxopéus:

 

Hier zag ik weer eens het altijd bijzondere Wolga-gambiet op het bord. Ton met zwart bood zowel b5 als pion a6 aan en wit nam op b5, maar niet op a6. Wit schoof zijn pion naar b6 door. Vervolgens ontspon zich een enorme strijd op de damevleugel waar de ‘Slag om Stalingrad 1942-1943’ slechts een slap aftreksel van was. Toen de rookwolken waren opgetrokken was het toch zwart, die er met winnend voordeel uit kwam. Ton won.

 

Bord 4: Ramon Middeljans  (wit) – Roelof Kroon:

 

Ramon moest tegen Bedums sterkste speler Roelof Kroon. 300 ratingpunten meer moest hij zien te bedwingen. Ik zag een Siciliaan, die al snel overging naar ogenschijnlijk iets frivools (e4 c5, c3 d5, e5 h5, f4 etc.).  Met de batterij Lc5 en Db6 bouwde Roelof al vrij vlot allerlei problemen op voor wit. En op veld f2 en op b2 en de a-b-hoek waren er grote dreigingen voor wit. Met kunst- en vliegwerk probeerde Ramon materiële schade te beperken, maar zwart sloeg genadeloos toe. Ramon was als eerste de klos deze avond en Lewenborg stond op een 0-1 achterstand.

 

Bord 5: Roy Bons (zwart) – Theo Smit:

 

Roy zijn partij heb ik niet goed kunnen volgen. De laatste zet, die ik zag was Theo zijn Pg8† waardoor Roy zijn Koning terug moest naar de achterste lijn. Zelf had Roy druk op de c-lijn na een lange rokade van wit. Wit leek echter op dat moment toch beter te staan. De eindfase heb ik gemist, maar Roy kwam ook de moeilijkheden kennelijk niet meer te boven. Hij verloor.

 

Bord 6: Douwe Pol (wit ) – Johan Aleman:

 

Douwe heeft een dramatische start gekend in 2024. Gisteren was hij echter vastbesloten daar een eind aan te maken. In een Dame-pion-opening bezorgde hij zwart een lastige dubbelpion op de koningsvleugel, later zag ik dreigingen over de lange diagonaal h1-a8. Omdat de zwarte koning haast niet kon ontsnappen uit het centrum volgden ook nog dreigingen over de d- en e-lijn. Zwart bezweek al snel en Douwe was als tweede uit met zijn eerste winst in 2024. De tussenstand 1-1.

 

Bord 7: Rudy Frieswijk (zwart) – Erwin Kok:

 

De voor Jan Wiebe weer ingevallen Rudy moest een b3-opening zien te pareren. Dat ging eigenlijk best wel soepeltjes naar mijn mening. Van een witte dreiging over de a1-h8-diagonaal was nauwelijks sprake. Rudy positioneerde langzaam maar zeker al zijn stukken en pionnen naar steeds betere velden en kreeg groot ruimtelijk voordeel. De winst leek een kwestie van tijd, maar hij ‘offerde’ zich op voor het clubbelang naar eigen zeggen. Toen de stand 4-3 in ons voordeel was, zorgde hij met een remisevoorstel (geaccepteerd) voor de 2 wedstrijdpunten. Bedankt Rudy.

 

Bord 8: Boudewijn Hoogeboom (wit ) – Niels Steenstra:

 

Dan komen we als laatste weer uit bij Boudewijn. Sinds het vorige verslag ook wel ‘the Terminator’ genoemd (bijna schreef ik Thermometer). Boudewijn wint extern alles dit jaar en wilde daar gisteravond ook natuurlijk het liefste mee doorgaan. Hij trof Niels, die zijn eerste externe wedstrijd speelde voor Bedum. Rating van laatstgenoemde was eerst ook nog onbekend (nu 1208). Ook hier heb ik de partij niet helemaal gevolgd. Tussentijds zag ik Boudewijn nog niet in de problemen en beoordeelde zijn stelling als licht beter. Volgens Boudewijn werd het later wel lichtelijk chaotisch, maar ook nu deed hij zijn bijnaam eer aan. Toen het ergste leed en chaos voorbij was, had hij winnend voordeel. Hij won zijn 5e externe partij op rij (TPR 2034 !). Top.

 

We gaan dus met deze uitslag naar de NOSBO-A-klasse van de ‘Champions League’ om daar nog vier wedstrijden te spelen. Laten we er maar gewoon iets moois van maken.

 

 

NOSBO resultaten 2022-2023

NOSBO achttallen A
 
Ronde 1
Lewenborg I                      - Middelstum I                    5½ - 2½
Gemiddelde Rating:          1694 - Gemiddelde Rating:         1645      
 
Middeljans, R. (Ramon)      1854 - Kamminga, W.R. (Rob)       2014  0 - 1
Dijkhuizen, K.G. (Klaas)    1824 - Weperen van, J.J. (Jos)    1871  ½ - ½
Zuiderweg, H.J. (Hiddo)     1767 - Brandsma, F. (Frits)       1702  ½ - ½
Veen van, J.W. (Jan Wiebe)  1705 - Hof, J.M. (Jan Mark)       1694  1 - 0
Pol, D. (Douwe)             1685 - Scholten, E. (Evert)       1524  1 - 0
Prins, P.A. (Albert)        1611 - Harmanny, W. (Wim)         1535  ½ - ½
Molewijk, K. (Koen)         1551 - Melle van, J.P. (Joost)    1484  1 - 0
Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1558 - Rellum, T.J. (Theo)        1336  1 - 0
 
Ronde 2
Lewenborg I                      - SISSA II                        4½ - 3½
Gemiddelde Rating:          1704 - Gemiddelde Rating:         1810      
 
Middeljans, R. (Ramon)      1854 - Brand, N.W. (Niels)        1938  1 - 0
Dijkhuizen, K.G. (Klaas)    1824 - Muller, S.K. (Kenneth)     1922  1 - 0
Zuiderweg, H.J. (Hiddo)     1767 - Rookus, S.P. (Sjoerd)      1899  0 - 1
Veen van, J.W. (Jan Wiebe)  1705 - Bloemhof, R.B.P. (Ruben)   1796  1 - 0
Pol, D. (Douwe)             1685 - Pouw, M. (Marcel)          1844  1 - 0
Veldhuis, W. (Wiebe)        1634 - Hoekstra, C.A.H. (Carl)    1758  0 - 1
Prins, P.A. (Albert)        1611 - Veen van der, A. (Anne)    1601  ½ - ½
Molewijk, K. (Koen)         1551 - Jelsma, R. (Remco)         1720  0 - 1
 
Ronde 3
Groninger Combinatie I           - Lewenborg I                      7 - 1
Gemiddelde Rating:          1887 - Gemiddelde Rating:         1660
 
Noordenbos, D. (Daan)       2138 - Dijkhuizen, K.G. (Klaas)   1850  ½ - ½
Hagen van der, L.G.J.(Loek) 2112 - Veen van, J.W. (Jan Wiebe) 1739  1 - 0
Bruggink, T. (Tycho)        1903 - Zuiderweg, H.J. (Hiddo)    1767  1 - 0
Bakker, J.M. (Jouke)        2097 - Veldhuis, W. (Wiebe)       1606  1 - 0
Schippers, P.X. (Philippe)  1801 - Pol, D. (Douwe)            1713  1 - 0
Klooster, J. (Jim)          1771 - Hoogeboom, B. (Boudewijn)  1584  1 - 0
Knobbe, W.H. (Wessel)       1600 - Prins, P.A. (Albert)       1594  ½ - ½
Mostertman, O.J.T. (Olav)   1675 - Luining, A. (Fred)         1427  1 - 0
 
Ronde 4
Lewenborg I                      - Bedum I                          5 - 3
Gemiddelde Rating:          1711 - Gemiddelde Rating:         1799
 
Dijkhuizen, K.G. (Klaas)    1855 - Veld van 't, M. (Menno)    1964  0 - 1
Middeljans, R. (Ramon)      1892 - Kuipers, M. (Marcel)       1884  1 - 0
Zuiderweg, H.J. (Hiddo)     1776 - Kroon, R.C. (Roelof)       2111  0 - 1
Veen van, J.W. (Jan Wiebe)  1738 - Toxopéus, C. (Carsten)     1735  1 - 0
Pol, D. (Douwe)             1692 - Lieffering, E. (Emiel)        0  1 - 0
Veldhuis, W. (Wiebe)        1608 - Aleman, J.A.A. (Johan)        0  1 - 0
Prins, P.A. (Albert)        1582 - Smit, T. (Theo)            1691  ½ - ½
Molewijk, K. (Koen)         1547 - Moorlag, F.S. (Frits)      1408  ½ - ½
 
Ronde 5
HSP/Veendam I                    - Lewenborg I                      5 - 3
Gemiddelde Rating:          1812 - Gemiddelde Rating:         1547 
 
Wielenga, W. (Wiebe)        1977 - Dijkhuizen, K.G. (Klaas)   1876  0 - 1
Bontjer, B. (Bernard)       1838 - NO                            0  1 - 0 R
Cliteur, O.P. (Olaf)        1982 - Veldhuis, W. (Wiebe)       1608  1 - 0
Loos, D. (Danique)          1812 - Hoogeboom, B. (Boudewijn)  1601  1 - 0
Sprik, S. (Sander)          1730 - Frieswijk, R.A. (Rudy)     1591  ½ - ½
Jerphanion, L.B.F. (Lucien) 1810 - Bosgra, J. (Jacob)         1306  ½ - ½
Waijer, A. (Arjen)          1689 - Prins, P.A. (Albert)       1589  0 - 1
Drent, K.A. (Kor)           1657 - Souhoka, J. (John)         1261  1 - 0
 
 
 
 
 
NOSBO viertallen A
 
Ronde 1
Leek II                          - Lewenborg II                      4 - 0
Gemiddelde Rating:          1490 - Gemiddelde Rating:          1370      
 
Bos, R.R.J. (Robin)         1756 - Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1558  1 - 0
Ris, G.J.R. (Gert-Jan)      1655 - Uyleman, A. (Arthur)        1358  1 - 0
Essen van, T.D. (Tobias)    1058 - Souhoka, J. (John)          1270  1 - 0
Matthijsse, H. (Huib)          0 - Bosgra, J. (Jacob)          1295  1 - 0
 
Ronde 2
Lewenborg II                     - SISSA V                           ½ - 3½
Gemiddelde Rating:          1267 - Gemiddelde Rating:          1502      
 
Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1558 - Welling, S.C. (Sophie)      1781  0 - 1
Uyleman, A. (Arthur)        1358 - Wigboldus, N.F.D. (Dionne)  1568  ½ - ½
Souhoka, J. (John)          1270 - Gay, A. (Aurore)            1387  0 - 1
Luxema, J.J. (Jouke)         880 - Altena van, L. (Lydia)      1272  0 - 1
 
Ronde 3
SISSA IV                         - Lewenborg II                     2½ - 1½
Gemiddelde Rating:          1494 - Gemiddelde Rating:          1382
 
Jansen, E. (Eric)           1757 - Hoogeboom, B. Boudewijn)    1568  1 - 0
Lutjeboer, S. (Sjors)          0 - Uyleman, A. (Arthur)        1377  ½ - ½
Heijmans, M. (Merlijn)      1433 - Souhoka, J. (John)          1281  1 - 0
Kaaij, D. (Diederick)       1293 - Bosgra, J. (Jacob)          1300  0 - 1
 
Ronde 5
Lewenborg II                     - Groninger Combinatie VI          2½ - 1½
Gemiddelde Rating:          1259 - Gemiddelde Rating:          1384
 
Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1601 - Leest vd, K.F.J. (Karel)    1390  1 - 0
Souhoka, J. (John)          1261 - Brinkman, M.A.M. (Maurits)  1427  0 - 1
Bosgra, J. (Jacob)          1306 - Venema, N. (Nils)           1336  ½ - ½
Luxema, J.J. (Jouke)         867 - Gringhuis, A.G. (Rianne)       0  1 - 0
 
Ronde 6
Haren I                          - Lewenborg II                     2½ - 1½
Gemiddelde Rating:          1567 - Gemiddelde Rating:          1380           
 
Suurmeijer, R.T. (Raoul)    1716 - Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1609  ½ - ½
Stevens, R.J. (Jasper)         0 - Uyleman, A. (Arthur)        1380  1 - 0
Derksen, J. (Jan)           1566 - Souhoka, J. (John)          1246  1 - 0
Dijksterhuis, T.J. (Thieme) 1418 - Bosgra, J. (Jacob)          1286  0 - 1
            
 
 
 
                  
 
Bekerteam < 1900
 
Ronde 1
Hoogeveen                        - Lewenborg                        2½ - 1½
Gemiddelde Rating:          1831 - Gemiddelde Rating:          1680 
 
Mol, C.A. (Christiaan)      1950 - Dijkhuizen, K.G. (Klaas)    1824  0 - 1
Mostert, D.C.J. (Davin)     1862 - Veen van, J.W. (Jan Wiebe)  1705  1 - 0
Limani, E.L. (Elez)         1829 - Frieswijk, R.A. (Rudy)      1580  ½ - ½
Spaans, L. (Leo)            1682 - Prins, P.A. (Albert)        1611  1 - 0
 
 
 
 
 
Bekerteam < 1650
 
Ronde 1
ESG                              - Lewenborg                         ½ - 3½
Gemiddelde Rating:          1459 - Gemiddelde Rating:          1370  
 
Graaff, R.J.J. (Rob)        1584 - Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1558  ½ - ½
Boomsma, A. (Anneke)        1460 - Uyleman, A. (Arthur)        1358  0 - 1
Meijeringh, A. (Arjen)      1402 - Souhoka, J. (John)          1270  0 - 1
Werter, P.G.A.J. (Flip)     1391 - Bosgra, J. (Jacob)          1295  0 - 1
 
Ronde 2
Lewenborg                        - Bedum                             ½ - 3½
Gemiddelde Rating:          1387 - Gemiddelde Rating:          1560 
 
Hoogeboom, B. (Boudewijn)   1601 - Toxopéus, C. (Carsten)      1674  ½ - ½
Uyleman, A. (Arthur)        1380 - Lieffering, E. (Emiel)      1644  0 - 1
Souhoka, J. (John)          1261 - Bakker, G.P. (Gerard)       1600  0 - 1
Bosgra, J. (Jacob)          1306 - Groot de, H.J.C. (Hennie)   1322  0 - 1

Lewenborg 2- Roden 2 3,5-2,5

Piet Beetsma speelde tegen Olaus Diebrink. Hierbij gebeurde niks noemenswaardig en de partij eindigde vrij snel in remise. Bij Jan Drolenga tegen Jan Duisterwinkel was na 8 zetten een stelling ontstaan die volgens mij in geen enkel theorieboekje of computer te vinden is. Jan Drolenga stond een paard voor tegen een pion maar had geen enkele ontwikkeling van zijn stukken. Het was een waar spektakelstuk. Een partij die volgens mij sowieso een winnaar zou opleveren, wie dat was nog maar de vraag. Rudy kwam vrij snel een stuk voor te staan tegen Arend van der Burgh maar het duurde daarna nog 20 zetten voor zijn tegenstander opgaf.  Johan speelde tegen Arnold Meijster en wellicht was dat, samen met de partij van Jan Drolenga, de mooiste partij van de avond. Arnold Meijster staat bekend om zijn tactisch spel en ook nu kwam dit op het bord. Arnold deed 2 stukken in de aanbieding. Johan nam ze niet aan maar kreeg toch een gevaarlijke aanval over zich heen. Uiteindelijk werd Johan mat gezet. Wellicht gaat Johan deze partij nog publiceren (altijd lastig om een verliespartij te publiceren maar deze was echt de moeite waard).

De tussenstand was nu 1,5-1,5 met nog 3 partijen te gaan.

De beide Jannen besloten er toch maar remise van te maken en bij de analyse bleek dat beiden de winst hier en daar hadden gemist. Zo was Jan Drolenga van plan om de dames te ruilen om daarna naar de winst af te wikkelen. Maar hij deed in plaats van dameruil een pionzet waarna de winst was verkeken. Er waren nog 2 partijen bezig, Douwe Pol tegen Ale Bakker en Peter Delis tegen Jan van Spijker. Douwe had in het eindspel een dame en 4 pionnen tegen Ale een dame en 6 pionnen waarvan 2 verbonden vrijpionnen. Op knappe wijze sleepte Douwe toch nog remise uit het vuur door eeuwig schaak te geven met de dame. Alle druk was nu bij Peter Delis. Peter had een kwaliteit voorsprong maar dan moet je het nog wel afmaken. Met 12 toeschouwers rond het bord offerde hij, min of meer gedwongen, zijn toren voor de loper. Er bleef op de f-lijn een vrijpion over en met de koning voor de pion en dus de oppositie speelde Peter dit keurig netjes uit. De kleinst mogelijke winst was een feit. Dit was de derde overwinning met 3,5 - 2,5.

Uitslagen:

Lewenborg 2

1633

Roden 2

1506

di 10 mrt

1.

Peter Delis

1744

Jan van Spijker

1535

1

0

2.

Piet Beetsma

1679

Olaus Diebrink

1568

½

½

3.

Douwe Pol

1634

Ale Bakker

1484

½

½

4.

Jan Drolenga

1613

Jan Duisterwinkel

1493

½

½

5.

Johan Jans

1572

Arnold Meijster

1519

0

1

6.

Rudy Frieswijk

1557

Arend van der Burgh

1440

1

0

 

Stand:

r6

Klasse 1A

Rav

Mp

Bp

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

SCEPU 1

1623

9

19

 

*

3

4

4

  .  

2.

Haren&Oostermoer 1

1621

8

19½

*

 

4

4

  .  

5

5

3.

Assen 2

1588

7

19

3

2

 

  .  

4.

DAC 1

1596

6

18½

2

  .  

 

*

5

5.

HSP/Veendam 2

1584

6

17½

2

*

 

  .  

5

6.

Lewenborg 2

1600

6

16½

2

  .  

 

7.

Roden 2

1504

2

12

1

  .  

 

4

8.

Middelstum 2

1360

0

9

  .  

1

1

1

2

 

Laatste verandering: do 12 mrt 2020

 

 

 

 

DAC 1 – Lewenborg 2: 4,5-1,5

Lewenborg 2 moest in de vijfde ronde van de NOSBO competitie aantreden tegen DAC 1 uit Delfzijl/Farnsum.

Op papier een gelijkwaardige tegenstander maar toch gingen we met 4,5-1,5 het schip in. DAC speelt in de voebalkantine van vv Farnsum. Naast voetbal kon je er ook nog darten, biljarten en pistoolschieten. De pistolen waren overigens goed opgeborgen, ik kon ze in ieder geval niet vinden. In de kantine stond een enorm grote kast, die de hele wand bedekte, vol met bekers. Deze bekers waren bij navraag niet van de schaakclub DAC.

Zonder de op bord 1 spelende (en altijd goed voor een half punt) Peter Delis gingen we de strijd aan met DAC. Johan Jans speelde vooruit tegen Bert Steenbergen. Johan kwam al snel een stuk achter en van strijd was er dan ook geen sprake. Piet Beetsma speelde nu op bord 1 tegen Arie Verhoog. Al na 14 zetten en amper een uur spelen kwamen ze remise overeen. Piet kon de tijd, totdat iedereen klaar was, aan de bar doorbrengen waarbij de bal gehakt overigens niet te eten was. Daar denken ze in Farnsum kennelijk anders over want de gehaktballen worden met 500 stuks tegelijk besteld. Boudewijn was als tweede klaar. Hij speelde een dijk van een wedstrijd en na 20 zetten had hij onze enige overwinning van de avond binnen. Hij blijft topscorer en heeft nu een score van 4 uit 5! Jan Drolenga speelde tegen Henk Kloosterman. Henk heeft een rating van 1834 en dat was te merken. Op de damevleugel werd alles dicht geschoven en Henk sloeg toe met een stukoffer nabij de koning. Alle stukken werden vervolgens op de koning van Jan gericht en daarna was het snel afgelopen. Invaller John Souhoka speelde tegen Ties Molenhuis. In een gelijke stand stond een toren van John aangevallen en John zag de verdedigende paardzet niet. Hij gebruikte daarbij zoveel tijd dat hij door de vlag ging. Zelf speelde ik tegen Wiert Vos. Vorig jaar speelde ik ook al tegen hem en verloor toen. Nu kwam er Siciliaans op het bord waarbij Wiert een overwicht kreeg en (veel) beter stond. 

 Ik probeerde wat te rommelen en na de 21 ste zet van zwart Tc3 x c2 stond de bovenstaande stelling op het bord. 

22 Tg3 (dreigt Dxf6) De1 schaak
23 Kh2 Txf2?
24 Txd6

De witte toren kan niet worden genomen i.v.m. Dc8 schaak en mat na 2 zetten. De witte dame kan ook niet worden genomen omdat dan Txd8 volgt.

24 …. Te8
25 Dg5 

 Er dreigt nu mat op g7. Wit speelt:
25 …. Ph5

Hier keek ik uitgebreid naar Dxe5 waarbij de dame niet geslagen kan worden i.v.m. Td8 schaak. Ik durfde het toch niet aan en ging over naar het mijn inziens veilige Dxh5.
26 Dxh5 Tf1

Ineens dreigde er een mat op h1. Ik was zo bezig met het kijken naar mijn eigen aanval dat ik de verdediging vergat. 
27 Txg7 Kxg7
28 Dh6 schaak Kh8
29 g4 Df2 mat

Maar…… terug naar de stelling na de 25 ste zet van zwart Ph5.
De winst lag hier voor het oprapen. Er was hier namelijk nog een derde mogelijkheid en dat was ook de enige goede en winnende zet namelijk Td8. 
Verdediging tegen het dreigende Txe8 is niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld Tf8. Wit speelt dan Txf8. Kxf8 Dame d8 en mat. 

Zwart kan ook nog i.p.v Tf8 ook Kf8 spelen. Wit speelt dan Txe8, Kxe8; Dxe5 Kd7; Td3 en ook dan is het uit.

Uiteindelijk verloren we met 4,5 tegen 1,5.  

Rudy onder de boom
Rudy zit zijn gemiste kans te overdenken onder de boom vol voetbalschoenen.

 

Rudy Frieswijk