Lewenborg - Roden

Laatste externe wedstrijd van het seizoen was uit tegen Roden.

Voor beide clubs stond er niks meer op het spel. Zowel Roden als Lewenborg  konden niet meer kampioen worden.

We verloren met 6,5 tegen 1,5 maar….. de uitslag had er anders kunnen uitzien.

We begonnen met een 1-0 achterstand doordat Jan Wiebe er niet was. Had dus 0-1 kunnen zijn.

Peter, onze remiseschuiver uit Almere en altijd zeker van een halfje, werd vervangen door Henk. Henk kreeg de opdracht mee om remise te schuiven en deed dat op voortreffelijke wijze. Als we hadden afgesproken dat hij zou moeten winnen dan had Henk gewonnen. Hadden we al 2 punten gehad.

Als vervolgens Jan tegen Johan Zwanepol niet een offer had toegestaan en het eindspel goed had uitgespeeld hadden we minimaal nog een half punt gehad. En dan Johan. Johan verkondigde aan iedereen die het wilde horen dat hij ging winnen. Pion voor en alleen nog lopers van dezelfde kleur op het bord. Een eitje dus….maar dan moeten de pionnen wel op de goede kleur staan. Het werd remise maar het had zomaar 0,5-3,5 kunnen staan. Boudewijn stond tegen Dick Dalmolen een pion voor en had ongetwijfeld remise gespeeld of zelfs gewonnen als hij wat meer tijd had gehad. Nu ging hij in de tijdnoodfase onderuit. Het had dus al 1-4 kunnen zijn.

Daar nog bij opgeteld een remise van Rudy en we hadden gewonnen. Ramon verloor van Ger Battjes in een Aljechin en Tjipko van Ward Romeijnders.

Als als als….helaas telt dat niet en verloren we uiteindelijk met 6,5 tegen 1,5.

 Schaakvereniging Roden had, om Tjipko in de juiste stemming te brengen, een bijzonder decorstuk van zolder gehaald.

 

 

Tjipko Rode

Lewenborg - Middelstum

Door het ontbreken van twee gezichtsbepalende spelers (Sorry Jan Wiebe: dit is in overdrachtelijke zin bedoeld) die door omstandigheden niet konden spelen werd de opstelling ingrijpend gewijzigd. Ikzelf nam als teamleider het eerste bord voor mijn rekening en de invallers Sjak en John namen plaats op de onderste borden. Ondanks de daling van meer dan 100 punten van de gemiddelde rating van ons team werd het zeker geen walk-over voor de Middelstummers. Johan opende rond tien uur de score en op de andere borden was de strijd nog volop gaande. In mijn partij kwam snel het thematische meerderheidsaanval op het bord. Iets wat de sterkere speler graag speelt, zeker als zwart ook nog een loper op c8 heeft die moeilijk te ontwikkelen is en een toren op de zevende rij. Gelukkig voor mij nam mijn tegenstander het iets te eenvoudig op en gaf mij de kans de stelling te openen en de toren te verjagen. Even later werd mijn remiseaanbod aangenomen. Sjak accepteerde ook een remiseaanbod, hoewel hij het gevoel had dat hij iets beter stond. Tjipko leek steeds beter te staan maar berustte in remise daar hij een gewenste doorbraak te riskant vond. Rond elf uur was de stand 2½-1 en het leek me dat er wel een gelijke eindstand inzat. Boudewijn, met een gevaarlijk ogende pion op g2, overzag echter een wending en kon kort daarna zijn koning omleggen. Peter, onze vaste remise man, kreeg waarvoor hij uit Almere was gekomen na een lange partij. John verslikte zich in een gevaarlijk uitziende aanval en moest vlak voor de tijdcontrole opgeven. Rudy probeerde nog lang na de tijdcontrole een eindspel van een toren tegen teveel vrije pionnen remise te houden. Zijn tegenstander vond echter de juiste manier om de schaakjes van de toren te ontwijken en won even later.

  Lewenborg      1567 - Middelstum  1614 3 - 5
1. Jan Schut      1547 - Harry Wubs  1810 ½ - ½
2. Tjipko Jan Visser  1837 - J. Bol    1780 ½ - ½
3. Peter Delis     1643 - Jan Mark Hof 1683 ½ - ½
4. Rudy Frieswijk   1607 - F. Brandsma 1694 0 - 1
5. Boudewijn Hoogeboom 1586 - G. Wubs   1699 0 - 1
6. Johan Jans     1566 - Ben Sloot  1457 1 - 0
7. Sjak Rijploeg    1317 - F. Bekker  1427 ½ - ½
8. John Souhoka    1432 - Joop Naaijer 1361 0 - 1

vier zetten diep

Tijdens de onlangs gespeelde en ruim verloren match Groningen - Lewenborg overkwam me het volgende. Tegen een veel beter tegenstander 150 ratingpunten en 150 cm haar meer rekende ik een diepe combinatie uit die me na een pion en kwaliteitsoffer een kansrijke stelling bood. Nu is dit ook voor mij niet zo bijzonder. Dit overkomt me wekelijks, soms wel twee keer op een avond. Helaas werken mijn tegenstanders nooit mee en ontstaat er een volstrekt andere partij dan voorzien.

edoch, mijn Groninger tegenstander deed wat er van hem gevraagd werd. De volgende stelling is interessant:

Diagram 1 

De volgende vier zetten waren gehoopt, uitgerekend en kwamen op het bord (zwart had het nog iets beter kunnen spelen):

1 e5- Lxf3, 2 Dxf3-Pxe5 (dxe was volgens mij beter), 3 Txe5-dxe5, 4 Pe4 -

Nu hoopte ik op ten minste compensatie, verwachtte zelf serieuze matdreiging. Helaas had ik zwarts zet niet kunnen uitrekenen 4 .... - Db4.

 Diagram 2

Na 5. Pxf6+ - gxf6, 6. Lh6 - Dh4 en 7 Lxf8 sta ik een pion achter en verlies ik de partij.

Vraag: Is er een combinatie te vinden die meer oplevert dan ik wist te ontdekken?

Teleurgesteld over het verlies, maar tevreden over mijn vier zetten diep uitgerekende ontstane stelling keerde ik laat huiswaarts.

Mijn teamgenoten deden het helaas niet beter. Dieptepunt was wederom de remise van peter, dit keer al na 3 zetten geloof ik. Hoogtepunt de winstpartij van Ramon.

 

Lewenborg 2 - Valthermond

   Lewenborg 2    1396 - Valthermond      1564 2½ - 3½
1. Arthur Uyleman 1480 - Henk Jansen      1730 0  - 1
2. Henk van Hof   1479 - Rens Sliedrecht  1662 ½  - ½
3. Sjak Rijploeg  1317 - Peter Kolthof    1575 ½  - ½
4. John Souhoka   1432 - Jan Huzen        1537 1  - 0
5. Jacob Bosgra   1259 - Johannes Deen    1504 0  - 1
6. Siemen Visser  1408 - Jan Lukas Meijer 1376 ½  - ½

Arthur vertelde mij vlak voor de wedstrijd dat hij zich ziek voelde maar toch wou proberen te spelen daar we geen vervanger hebben voor Lewenborg 2. Dit was natuurlijk geen goed voorteken en hij moest om half tien de strijd staken. Arthur: beterschap en bedankt dat je het geprobeerd hebt! De stand na twee uur spelen leek mij niet geheel kansloos voor Lewenborg. Henk had een pot-remise stelling. Siemen had ondertussen een loper gewonnen maar zag echter geen sluitende manier om de partij te winnen en besloot tot remise. Een korte analyse van de eindstand leek hem gelijk te geven maar Siemen zal er nog beter naar kijken. Sjak en Jacob hadden een op het oog een remise stelling op het bord en John leek behoorlijk gewonnen te staan. Om 22:30 stond bij John de volgende stand op het bord:

John-Huzen

Deze stand was een kolfje naar John's hand en hij maakte de partij af na: 34. - Re7 met 35. g4 Nf4 36. Nf6+ Kf8 37. Nxd7+ Rxd7 38. Qc5+ Kg8 39. Qf5 Rxd4 40. Qh7+

Sjak had om 22:30 de volgende stand op het bord:

Sjak-Kolthof

De partij werd remise na: 29. Nd2 Bc8 30. Nc4 Be6 31. Na5 Rc8 32. Ra1 c5 33. c4 Kg7 34. Rf3 Rb8 35. Ra3 Rb6 36. Ra1

Jacob leek een koningsaanval te kunnen doorzetten maar dit bleek niet geheel te kloppen. Zijn tegenstander gaf goed partij en na stukverlies gaf Jacob de partij op. Al met al toch een spannende wedstrijd van gelijkwaardige tegenstanders.

Lewenborg - DAC 4 februari 2014

Voor het begin van de zesde ronde stond Lewenborg op plaats 4 met 6 matchpunten en DAC met 2 matchpunten op plaats 9.

Op papier zouden we dus moeten winnen.

De avond begon al met een 1-0 voorsprong omdat de tegenstander van Tjipko niet kwam opdagen. De avond zou dus een "makkie" kunnen worden. Immers uit tegen HSP (Het Springend Paard of is het Hoogezand Sappemeer) begonnen we met een 1-0 achterstand omdat Jan Wiebe door ziekte afwezig was. Ondanks dat we met 1 man minder speelden wonnen we toch nog. Nu begonnen we met een 1-0 voorsprong dus wat kon ons nog gebeuren.

Na een klein uurtje spelen was de stand alweer gelijk getrokken. Rudy verrekende zich bij een slagwisseling en gaf zo een stuk weg. Jan Wiebe was even later ook al klaar en we stonden, de avond was nog maar net begonnen, al met 2-1 achter.

Jan gaf voor de wedstrijd aan dat hij ziek was en van plan was snel remise aan te bieden. Jan klaagt de laatste tijd dat de partijen te lang duren en dat hij zich niet zo lang kan concentreren. Gevolg van leeftijd???

Ondertussen werden er buiten brommers volgas warm gedraaid maar dat mocht de pret niet drukken.

Johan kreeg een pionnenaanval over zich heen en mijn inschatting was dat hij ook spoedig een nul zou incasseren. Halverwege stond het bij Peter, de " remiseschuiver uit Almere" volkomen gelijk. Ook bij de partijen van Ramon en Boudewijn was dat het geval.

Bij Jan was sprake van een ingewikkelde stelling op het bord. De tegenstander van Jan probeerde stiekum 2 zetten achter elkaar te doen. Was hij op de hoogte dat Jan niet fit was? Gelukkig was Jan nog wakker en zag hij het.

Johan kwam warempel onder de druk vandaan en kreeg een steeds betere stelling.

De " remiseschuiver uit Almere" kwam remise overeen. Het bestuur zal een verzoek bij de NOSBO indienen waarin wordt gevraagd dat Peter voortaan de partijen telefonisch af kan doen met remise. Scheelt Peter een hoop gereis.

Ondertussen miste Jan een grote kans om de partij te beslissen. Hij ziet te laat dat hij een stuk had kunnen winnen. Uiteindelijk kwam hij remise overeen.

Ramon kwam slechter te staan en verloor. Tussenstand was 2-4.

Het moest nu komen van Johan en Boudewijn.

Peter meldde dat hij het gepruts van Johan niet langer kon aanzien en ging naar huis. Of dat terecht was zou later blijken. De tegenstander van Boudewijn maakte met een heel mooie slotcombinatie een einde aan onze illusies. 2-5.

Bleef Johan over. Met nog 1 minuut op de klok versloeg hij op werkelijk sublieme wijze zijn tegenstander. Een echt schitterende combinatie. Hoezo gepruts.

 

Verloren met 5-3 maar het beste nieuws van de avond was dat Feijenoord eindelijk weer eens 3 punten uit Kerkrade mee naar huis nam.

 

Uitslagen

R.Middeljans - H.Kloosterman 0-1

T.Visser - N.O 1-0

J.W.van Veen - A.Verhoog 0-1

P.Delis - S.Bagavac 0,5-0,5

J.Jans - W.P.Vos 1-0

R.Frieswijk - T.Molenhuis 0-1

J.Schut - P.Klein 0,5-0,5

B.Hoogeboom- L.Maas 0-1

3-5