vier zetten diep

Tijdens de onlangs gespeelde en ruim verloren match Groningen - Lewenborg overkwam me het volgende. Tegen een veel beter tegenstander 150 ratingpunten en 150 cm haar meer rekende ik een diepe combinatie uit die me na een pion en kwaliteitsoffer een kansrijke stelling bood. Nu is dit ook voor mij niet zo bijzonder. Dit overkomt me wekelijks, soms wel twee keer op een avond. Helaas werken mijn tegenstanders nooit mee en ontstaat er een volstrekt andere partij dan voorzien.

edoch, mijn Groninger tegenstander deed wat er van hem gevraagd werd. De volgende stelling is interessant:

Diagram 1 

De volgende vier zetten waren gehoopt, uitgerekend en kwamen op het bord (zwart had het nog iets beter kunnen spelen):

1 e5- Lxf3, 2 Dxf3-Pxe5 (dxe was volgens mij beter), 3 Txe5-dxe5, 4 Pe4 -

Nu hoopte ik op ten minste compensatie, verwachtte zelf serieuze matdreiging. Helaas had ik zwarts zet niet kunnen uitrekenen 4 .... - Db4.

 Diagram 2

Na 5. Pxf6+ - gxf6, 6. Lh6 - Dh4 en 7 Lxf8 sta ik een pion achter en verlies ik de partij.

Vraag: Is er een combinatie te vinden die meer oplevert dan ik wist te ontdekken?

Teleurgesteld over het verlies, maar tevreden over mijn vier zetten diep uitgerekende ontstane stelling keerde ik laat huiswaarts.

Mijn teamgenoten deden het helaas niet beter. Dieptepunt was wederom de remise van peter, dit keer al na 3 zetten geloof ik. Hoogtepunt de winstpartij van Ramon.

 

Lewenborg 2 - Valthermond

   Lewenborg 2    1396 - Valthermond      1564 2½ - 3½
1. Arthur Uyleman 1480 - Henk Jansen      1730 0  - 1
2. Henk van Hof   1479 - Rens Sliedrecht  1662 ½  - ½
3. Sjak Rijploeg  1317 - Peter Kolthof    1575 ½  - ½
4. John Souhoka   1432 - Jan Huzen        1537 1  - 0
5. Jacob Bosgra   1259 - Johannes Deen    1504 0  - 1
6. Siemen Visser  1408 - Jan Lukas Meijer 1376 ½  - ½

Arthur vertelde mij vlak voor de wedstrijd dat hij zich ziek voelde maar toch wou proberen te spelen daar we geen vervanger hebben voor Lewenborg 2. Dit was natuurlijk geen goed voorteken en hij moest om half tien de strijd staken. Arthur: beterschap en bedankt dat je het geprobeerd hebt! De stand na twee uur spelen leek mij niet geheel kansloos voor Lewenborg. Henk had een pot-remise stelling. Siemen had ondertussen een loper gewonnen maar zag echter geen sluitende manier om de partij te winnen en besloot tot remise. Een korte analyse van de eindstand leek hem gelijk te geven maar Siemen zal er nog beter naar kijken. Sjak en Jacob hadden een op het oog een remise stelling op het bord en John leek behoorlijk gewonnen te staan. Om 22:30 stond bij John de volgende stand op het bord:

John-Huzen

Deze stand was een kolfje naar John's hand en hij maakte de partij af na: 34. - Re7 met 35. g4 Nf4 36. Nf6+ Kf8 37. Nxd7+ Rxd7 38. Qc5+ Kg8 39. Qf5 Rxd4 40. Qh7+

Sjak had om 22:30 de volgende stand op het bord:

Sjak-Kolthof

De partij werd remise na: 29. Nd2 Bc8 30. Nc4 Be6 31. Na5 Rc8 32. Ra1 c5 33. c4 Kg7 34. Rf3 Rb8 35. Ra3 Rb6 36. Ra1

Jacob leek een koningsaanval te kunnen doorzetten maar dit bleek niet geheel te kloppen. Zijn tegenstander gaf goed partij en na stukverlies gaf Jacob de partij op. Al met al toch een spannende wedstrijd van gelijkwaardige tegenstanders.

Lewenborg - DAC 4 februari 2014

Voor het begin van de zesde ronde stond Lewenborg op plaats 4 met 6 matchpunten en DAC met 2 matchpunten op plaats 9.

Op papier zouden we dus moeten winnen.

De avond begon al met een 1-0 voorsprong omdat de tegenstander van Tjipko niet kwam opdagen. De avond zou dus een "makkie" kunnen worden. Immers uit tegen HSP (Het Springend Paard of is het Hoogezand Sappemeer) begonnen we met een 1-0 achterstand omdat Jan Wiebe door ziekte afwezig was. Ondanks dat we met 1 man minder speelden wonnen we toch nog. Nu begonnen we met een 1-0 voorsprong dus wat kon ons nog gebeuren.

Na een klein uurtje spelen was de stand alweer gelijk getrokken. Rudy verrekende zich bij een slagwisseling en gaf zo een stuk weg. Jan Wiebe was even later ook al klaar en we stonden, de avond was nog maar net begonnen, al met 2-1 achter.

Jan gaf voor de wedstrijd aan dat hij ziek was en van plan was snel remise aan te bieden. Jan klaagt de laatste tijd dat de partijen te lang duren en dat hij zich niet zo lang kan concentreren. Gevolg van leeftijd???

Ondertussen werden er buiten brommers volgas warm gedraaid maar dat mocht de pret niet drukken.

Johan kreeg een pionnenaanval over zich heen en mijn inschatting was dat hij ook spoedig een nul zou incasseren. Halverwege stond het bij Peter, de " remiseschuiver uit Almere" volkomen gelijk. Ook bij de partijen van Ramon en Boudewijn was dat het geval.

Bij Jan was sprake van een ingewikkelde stelling op het bord. De tegenstander van Jan probeerde stiekum 2 zetten achter elkaar te doen. Was hij op de hoogte dat Jan niet fit was? Gelukkig was Jan nog wakker en zag hij het.

Johan kwam warempel onder de druk vandaan en kreeg een steeds betere stelling.

De " remiseschuiver uit Almere" kwam remise overeen. Het bestuur zal een verzoek bij de NOSBO indienen waarin wordt gevraagd dat Peter voortaan de partijen telefonisch af kan doen met remise. Scheelt Peter een hoop gereis.

Ondertussen miste Jan een grote kans om de partij te beslissen. Hij ziet te laat dat hij een stuk had kunnen winnen. Uiteindelijk kwam hij remise overeen.

Ramon kwam slechter te staan en verloor. Tussenstand was 2-4.

Het moest nu komen van Johan en Boudewijn.

Peter meldde dat hij het gepruts van Johan niet langer kon aanzien en ging naar huis. Of dat terecht was zou later blijken. De tegenstander van Boudewijn maakte met een heel mooie slotcombinatie een einde aan onze illusies. 2-5.

Bleef Johan over. Met nog 1 minuut op de klok versloeg hij op werkelijk sublieme wijze zijn tegenstander. Een echt schitterende combinatie. Hoezo gepruts.

 

Verloren met 5-3 maar het beste nieuws van de avond was dat Feijenoord eindelijk weer eens 3 punten uit Kerkrade mee naar huis nam.

 

Uitslagen

R.Middeljans - H.Kloosterman 0-1

T.Visser - N.O 1-0

J.W.van Veen - A.Verhoog 0-1

P.Delis - S.Bagavac 0,5-0,5

J.Jans - W.P.Vos 1-0

R.Frieswijk - T.Molenhuis 0-1

J.Schut - P.Klein 0,5-0,5

B.Hoogeboom- L.Maas 0-1

3-5

Lewenborg wint van HSP/Veendam 3

Na de vijfde ronde staat Lewenborg op een vierde plaats met 6 matchpunten.

   HSP/Veendam 3        1708 - Lewenborg           1668 3½ - 4½
1. Jan Lulof            1927 - NO                       1  - 0  Regl.
2. Lucien Jerphanion    1731 - Tjipko Jan Visser   1832 0  - 1
3. Sander Sprik         1758 - Ramon Middeljans    1818 ½  - ½
4. Arjen Waijer         1719 - Peter Delis         1646 ½  - ½
5. Alex van Prinsenbeek 1650 - Johan Jans          1576 0  - 1
6. Erwin Reintke        1676 - Rudy Frieswijk      1625 ½  - ½
7. Kor Drent            1624 - Jan Schut           1602 0  - 1
8. Klaas Kuiper         1580 - Boudewijn Hoogeboom 1574 1  - 0

Tijdens de wedstrijd bleek dat de onze eerste bord speler niet aanwezig was. Op dit moment is niet bekend wat hiervan de reden is, hopelijk is het niet iets vervelend. Update 22 januari: Gelukkig niets ernstig maar een ongelukkige samenloop van omstandigheden (ziek, week geen E-mail gelezen, telefoonnummer onbekend door verhuizing, etc.etc..

HSP/Veendam kreeg zodoende een gratis punt in de schoot geworpen. Mijn tegenstander op bord 7 had zijn avond niet zodat de partij nogal eenzijdig van karakter was. Na 45 minuten op mijn klok stond de stand in de wedstrijd gelijk. Zie hier voor de partij in de gameviewer.

Het verdere verloop van de wedstrijd was als volgt: Peter beruste in remise en vertrok naar Wijk aan Zee waar hij begint aan een tienkamp. Zover ik daar zicht op heb leek het mij dat alleen Johan een gunstige stelling op het bord had, de rest leek mij onduidelijk. Rudy kreeg met zwart een Koningsgambiet op het bord met alle problemen die hierbij door zwart moeten worden opgelost. Johan was de volgende Lewenborger die de winst naar zich toetrok. Johan was tevens druk bezig met het maken van een verslag, zodat we daarop moeten wachten voor nadere gegevens over zijn partij. Even later behaalde Tjipko ook het volle punt. De stand op het bord liet zien dat de dreigende mataanval over de h-lijn met Toren en Dame door Tjpko op een inventieve manier was gepareerd met beslissend materiaal winst in het centrum. Boudewijn leek op winst af te stomen maar werd verrast door zijn tegenstander met een goed uitgevoerde mataanval. Rudy had ondertussen de problemen overwonnen en kwam in een eindspel terecht waarin hij een paard had tegen twee pionnen. Waarschijnlijk heeft Rudy ergens de winst laten liggen zodat de partij in remise eindigde. De stand was nu 3½-4 zodat Ramon de beslissing moest brengen. Ramon schoof door actief spel naar remise zodat de eindstand gunstig voor Lewenborg uitviel.

Siemen speelt weer een enerverende partij

Siemen speelde een leuke enerverende partij tegen Het Kasteel 2. Beide spelers kunnen tevreden zijn. De ene mooie zet na de andere. Een plezier om na te spelen. Zijn  tegenstander was zo vriendelijk de partij met ons te delen. De partij kun je hier m.b.v. de Chess game replayer van Chess Tempo  naspelen. Stoor je aub. niet aan het commentaar van Fritz.

Vincent Akkerman - Siemen Visser