Een merkwaardige partij

Gisteren stond het treffen tussen Klaas en Albert op het programma. Omdat ze al heel vaak tegen elkaar hebben gespeeld weten ze behoorlijk goed wat ze van elkaar kunnen verwachten. Om dit te doorbreken en geïnspireerd door Magnus Carlsen besloot Klaas om origineel uit de hoek te komen met 1.b3 en een opmars van de h-pion. Dat leverde de volgende merkwaardige partij op, waarbij Albert ertoe verleid werd om op de 9e zet een stuk te offeren.  Als antwoord op het offer heeft wit maar één zet (10.Ph3), maar dat is tevens een zet met voordeel. Het offer van zwart blijkt niet voldoende voor een winnende aanval, ondanks een snelle mobilisatie van dame en toren. Wit heeft de aanval afgeslagen en heeft beslissend voordeel opgebouwd. Met de 15e zet lijkt zwart het stuk terug te winnen, maar dat blijkt een misrekening en daarmee wordt het voordeel voor wit nog verder vergroot. Zwart geeft op.

Jan - Boudewijn opnieuw

In de tweede ronde speelde ik weer tegen iemand waartegen ik vaak speel: Boudewijn. Boudewijn is de laatste tijd een betere score tegen mij aan het opbouwen. Dit keer moet daar maar eens een eind aan komen.

Hiddo aan kop met mooie partijen

Het zal de bezoekers van deze website niet ontgaan zijn dat Hiddo al geruime tijd aan kop staat in de interne competitie. Dat dit ook met mooie partijen gebeurt, blijkt uit zijn laatste twee partijen. In de achttiende ronde speelde Hiddo met zwart tegen Douwe.  In een franse opening geeft hij op de twintigste zet een kwaliteitsoffer en heeft vanaf dat moment het initiatief, waarbij de paarden een prominente rol spelen. De partij wordt in stijl afgemaakt met een vernietigende tactische combinatie.  

 

 

In de twintigste ronde speelde Hiddo met wit tegen Klaas. In deze partij komt een Siciliaanse opening op het bord, waarbij Klaas al snel een pion buit maakt. Hierdoor komt zijn dame wel in een kwetsbare positie, met als gevolg dat hij een achterstand in de ontwikkeling van zijn stukken oploopt. Volgens Fritz kan 10..., dxc5 nog tot een speelbare stelling leiden, maar na 10...,Pxc5 komt wit duidelijk in het voordeel.  Toch is er nog wel enige schaakkunst voor nodig om dit voordeel ook om te zetten in winst.

 

Chess Challenge Haren

In de 4e ronde speelde ik tegen Jeroen Groot van Staunton. Het werd een interessante partij waar ik op de 31e zet de winst uit handen gaf. Deze maand heb ik al drie partijen weg gegeven door steeds hetzelfde euvel. Na drie,vier uur spelen wordt ik verrast door een zet van mijn tegenstander, waarna ik zonder me te verdiepen in de stelling direct een zet doe. Hier zag ik plotseling een dubbele aanval op de Dame en Toren opdoemen en sloeg zonder na te denken de witte loper (i.p.v. de toren). Hieronder staat de partij.Op de KNSB NetStand pagina staat ik op de foto met Jeroen. Goede propaganda voor NetStand !!! 

Jan - Jeroen
Jeroen Groot - Jan Schut (foto Harry Gielen)

Wijk aan Zee 2018

Dit jaar speelde ik voor de derde keer mee aan het vierkampen toernooi van het Tata schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Je speelt dan op drie opeenvolgende middagen een wedstrijd van 13:30 tot 18:30. Het toernooi verliep niet zoals ik gewenst had.

In de eerste ronde werd ik snel weggespeeld door de latere winnaar van de groep. Op de tweede dag bleef de stand lang volledig gelijk. Na een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander kon ik de wedstrijd winnen.

Op de derde dag stond om half drie de onderstaande stelling op het bord. Ik was tevreden over mijn stelling, het leek me dat ik de a-pion had gewonnen met een goede stand.

Tata 2018
Tom Kooij - Jan Schut; Stand na 18.Dxc2 - Txc2

 

Na 19.Pd2 speelde ik in gedachte aan de titel van het boek van Willy Hendriks "Move first, think later" de grafzet 19...- Da6 ??.

Waarna ik na 20. Txa2 - Dxa2 ? 21.Ta1 de partij eigenlijk kon opgeven. Er zijn nog 20 zetten gespeeld waarna ik de ongelijke strijd opgaf. Snel naar huis dus. Later zag ik dat ik op de tweede plaats was geëindigd.

Welke zet had ik moeten spelen i.p.v. 19...-Da6 ??.

Na 19. ..- Txa1 20.Txa1 - De2 staat zwart zeer goed. Wat een blunder....