Durk: Lewenborg is een .....

Durk Elzinga: Lewenborg is een gezellige schaakclub

Tegen het einde van het schaakzeizoen 2014-2015 had ik een klein interview met één van de nieuwe leden die we in september mochten begroeten.

Durk Elzinga schaakt al 57 jaar. Op de HBS in Drachten leerde hij het van een leraar. Vele jaren schaakte Durk niet of nauwelijks in clubverband, want in zijn baan als officier bij de landmacht was er beperkt ruimte voor een vaste avond vrij. Later in zijn carrière speelde hij in Amersfoort .

In de officiersmess van de kazerne werd niet veel geschaakt, bridge en klaverjassen was populairder.

Toen Durk de dienst verliet had hij voor het eerst de keus voor een plek waar hij wilde wonen. Hij en zijn vrouw kozen voor Groningen. In Groningen had Durk voor zijn dienstplicht, twee jaar gestudeerd. Omdat de militaire dienst hem goed beviel werd hij zo beroeps.

in 1999 kwam Durk bij schaakclub Groningen. Jaren verzorgde hij daar het clubblad. Maar sinds de uitslagen haast direct via de moderne media bekend werden, heeft dat blad zijn functie verloren.

In de marge van ons gesprek vertelt Durk nog dat zijn vrouw aan het einde van haar werkzame leven met een promotieonderzoek bezig is, op een verpleegkundig onderwerp. Het is toch leuk zo te horen dat het zolang ondergewaardeerde vak verpleging zo ook wetenschappelijk uit de ondergeschikte hoek wordt getild.

De ooit zo bloeiende schaakclub Groningen, voelde zich vorig jaar genoodzaakt de interne competitie met die van Unitas te combineren. De  nieuwe schaakavond werd vrijdag. Enkele leden van Groningen wilden of konden niet vrijdag spelen. Lewenborg heeft mede hierdoor nu weer voldoende leden om zelfstandig te blijven.

De avonden zijn gezellig, de al vaak voor het weekend via de mail bekend gemaakte tegenstander en de prettige schaakplek, maakt dat Durk zich bij onze club goed voelt.

En schaakvereniging Lewenborg is blij met Durk en de andere nieuwe leden.

Sjak Rijploeg

Hiddo in Malta

Hiddo is een weekje naar Malta. Wij wensen hem een goede reis en veel plezier !

Op zijn blog doet hij verslag. Er is nog meer over zijn belevenissen is te vinden op Reisverslagen site.

Nieuw schaakseizoen 2014-2015

Dinsdag 2 september begint het nieuwe schaakseizoen !

Deze avond willen we vanaf acht uur beginnen met een avondje rapidschaak. Je hoeft je hiervoor niet op te geven. Mensen die de sfeer willen proeven kunnen altijd een aantal avonden meespelen zonder lid te zijn.

Op zaterdag 6 september zal de schaakclub aanwezig zijn op de jaarlijkse startmanifestatie in het Dok (vanaf 13u).

Inlichtingen: Jan tel: 050-5417485 of 06-17248941

 

Midzomerschaken Traverse 2014

Het begint zo langzamerhand een zomerse traditie te worden om op de langste dag van het jaar een toernooitje te houden. Na de tuin van Sjak was het ditmaal de binnentuin van de Traverse aan de beurt.
Het was een volle bak, met z'n negenen aan het rapidschaken geslagen. Half binnen, half buiten. Potje bier en een handvol pinda's. De immer rustig blijvende Ramon pakt altijd z'n punten alhoewel tegen Henk?? het onderspit werd gedolven.
 
Half binnen, ...
 
De partij: John vs Sjak waarin de koningin een vreemde sprong had gemaakt waardoor het debat erover en het reconstrueren ervan langer duurde dan de pot zelf. Terwijl de  Wokkok heerlijke knoflookbotergarnalen serveerde werden er de nodige in driftig tempo snelschaak partijtjes afgewerkt. Daarbij moet opgemerkt worden dat één gast node gemist werd met zijn Ohhh en Ahhhh. Waar was je toch Johan?
 
...half buiten.