Hiddo wint Drachtster schaaktoernooi

Op zaterdag 9 december werd in Drachten een schaaktoernooi gehouden voor zowel clubschakers als thuisschakers. Deze wintereditie werd gespeeld volgens een nieuwe formule: in plaats van 7 ronden rapid schaak waren er 6 ronden rapid schaak (van 20 minuten per persoon per partij), gevolgd door 3 ronden snelschaak volgens het knock-outsysteem. 

Hiddo met zwart in zijn laatste partij, tegen Jan Anne Hogendorp
Een verslag met gedetailleerde uitslagen is te vinden op de site van de Drachtster Schaakclub: 
https://schaaktoernooi.dscdrachten.nl/2017/09/11/uitslagen-2/

Interview met Albert

De weg van een Boerster bibliothecaris naar sv. Lewenborg.

Ik had een telefonisch praatje met Albert Prins.

Albert speelt dik twee jaar bij Lewenborg.

Hij is geboren in Baarn, en zijn Nedersaksisch stemgeluid is te verklaren uit opgroeien in Emmen en Coevorden, waarna hij woonde in Stad en Ten Boer.

Schaken leerde Albert van zijn vader, onder meer in een zomerhuisje in Katwijk, waar in 1958 al Duitse toeristen passeerden die over hun schaakfiguren (Schachfiguren) op het bord, of achter het bord gniffelden, zo herinnert hij zich één der eerste partijen.

schaken als deel van het leven

Sinds de eerste schaakclub is hij nooit meer zonder geweest.

De eerste was het Kasteel in Coevorden. Toen hij in Stad eerst Frans (hij haalde een tweedegraads lesbevoegdheid) en later de Bibliotheek- en Documentatie Academie (BDA) deed, speelde hij in de voormalige schaakclub Helpman.

Toen Albert in 1976 in Ten Boer ging wonen werd hij lid van de plaatselijke club. Ze hadden toen zo’n 15 leden wat er later nog even wat meer geweest zijn. De trek in die jaren van de steden naar het platteland door jonge gezinnen zal hiervan wel de verklaring zijn.

Met de daling van het aantal clubschakers zijn diverse clubs de laatste 10 jaar in de problemen gekomen. Zo verging het ook Ten Boer en Lewenborg. Albert hoorde er van op dat wij het wel eens over Ten Boer hadden gehad. Maar door een paar nieuwe leden leken we dat even te kunnen uitstellen. Voor de Boersters gold dat niet. Nu is Lewenborg de club met een van de grootste interne competitie in Stad en omgeving.

Het bevalt hem heel goed in Lewenborg. Wel jammer dat de koffie zover weg is. Albert loopt niet zo heel stabiel meer door wat evenwichtsproblemen en legt nu (bijna) iedereen waar hij tegen speelt uit dat hij geen twee drankjes kan halen. We zouden nog eens weer over koffie in de speelzaal kunnen praten.

Rond de tijd dat Albert als medewerker van de Universiteitsbibliotheek werd gepensioneerd, begon hij in 2006 zijn eigen schaaksite: Alberts SchaakBlog. Zonder wachtwoorden kan iedereen daar anekdotes, uitslagen en andere wetenswaardigheden zien. Albert vindt de clubsite wat te hoogdrempelig met die wachtwoorden.

Iedereen moet maar eens op de site van Albert Prins kijken.

http://albertsschaakblog.blogspot.nl/

Sjak Rijploeg

Magnus: de documentaire

De docufilm "Magnus" is voor niet-schakers een interessante film over Magnus Carlsen, van kind tot de verovering van het wereldkampioenschap op Anand. Vooral de beelden met zijn familie (erg belangrijk voor hem) en de gekte in India zijn leuk om te zien. Voor degenen die Magnus een beetje volgden is 85% van de info in de film wel bekend. En er ontbreekt nogal wat. Er wordt niet vermeld dat Magnus als kind een tijdje gestopt is met schaken. Er wordt niets gezegd over de tijdelijke samenwerking met Kasparov en wat diens invloed geweest is. Ook wordt er nauwelijks ingegaan waarom zijn vader zijn baan opzegde om met Magnus de wereld over te reizen. Ook het aspect van zijn goede fysieke conditie, misschien een reden dat hij veel partijen in het verre eindspel wint, wordt niets gezegd. Ook niets over de organisatie van zijn team (wie heeft gezorgd voor al die sponsoren? Wel komt zijn trainer Hammer aan het woord, ook een Noorse topschaker. En wat betekende zijn prestaties voor het Noorse schaakleven? Verder wordt Anand weggezet als iemand die alleen maar met behulp van de computer goed kan schaken. Ik zie Anand als iemand die (net als Carlsen in de film) ook een zeer goede intuïtie heeft. Aan het eind wordt nog gezegd dat Carlsen de hoogste ranking ooit heeft behaald. Dat is natuurlijk onzin, er zijn meer mensen die 1e op de wereldranglijst hebben gestaan. Bedoeld wordt de hoogste rating ooit. Ondanks de omissies toch een interessante film.Cijfer: 7,5. Verder zijn de prijzen voor de koffie bij ForumImages schandalig: 2,80 voor een kopje (wel een klein bitterkoekje er bij). Alleen in Siena heb ik recentelijk meer betaald.

Schaakfestival Groningen

Aan het jaarlijkse schaaktoernooi rond de kerst deden dit jaar 7 Lewenborgers mee. Ramon behaalde de eerste plaats in de Compact-B groep !

   B/C Groep      	Bp  Ro	 TPR  W-We  Wp	 Sb   r1 r2 r3 r4 r5 r6 r7 r8 r9
23 Kompaan, Rick	5.0 1666 1815 +1.52 43.0 21.0 ½	 0  1  ½  0  1  1  ½  ½
31 Pouw, Marcel	        4.5 1877 1694 -1.47 41.5 19.0 ½	 ½  1  ½  ½  ½  0  1  0

   Compact B	        Bp  Ro	 TPR  W-We  Wp	 Sbr  r1 r2 r3 r4 r5		
1  Middeljans, Ramon	4.5 1814 2248 +2.47 16.0 14.8 1	 ½  1  1  1
30 Dijkhuizen, Klaas	2.0 1877 1724       13.5 4.8  =	 ½  ½  0  ½

   Compact C            Bp  Ro	 TPR  W-We  Wp	 Sbr  r1 r2 r3 r4 r5	
11 Hoogeboom, Boudewijn	3.0 1585 2467 +0.61 15.5 7.5  1	 1  0  1  0
32 Schut, Jan	        2.0 1616 1472 -0.57 11.5 3.5  0	 -  1  1  0

   Compact D            Bp  Ro	 TPR  W-We  Wp	 Sbr  r1 r2 r3 r4 r5	
40 Luxema, Jouke	1.0  905  170 -0.83 9.5	 0.0  0	 0  1  -  0	


Ramon met de eerste prijs van compact B

Lewenborg goed uit de startblokken

Net als vorige twee seizoenen is Lewenborg favoriet voor de eerste plek in de eerste klasse van de Noordelijke Schaakbond. Verschil is echter dat er nu geen mede-favoriet is. Lewenborg heeft gemiddeld meer dan 100 elopunten meer dan de nummer 2 op papier, de Groninger Combinatie. In de eerste wedstrijd, tegen Veendam liet het team er dan ook geen gras over groeien. De uitwedstrijd werd met maar liefst 7,5-0,5 gewonnen. Alleen aan het laatste bord speelde de sterkste Veendammer (men had voor een tactische opstelling gekozen) remise tegen Albert Prins. Aldert-Jan Grashuis won met een fraai mat in 14 zetten. In het Spaans verzuimde zijn tegenstander 9…Le6 te spelen, en speelde in plaats daarvan 9….Le7 om te kunnen rokeren. Hij kwam van een koude kermis thuis.

 

Grashuis speelde hier: 10.Pxf7! Kxf7 11.Dh5+ Ke6 12. Te1+ Kf6 13.Lg5+ Kf5 14.g4 mat Ook de tweede wedstrijd werd met 7,5-0,5 gewonnen. Assen kende een aantal invallers, maar deed het tot een uur voor tijd niet onverdienstelijk. Daarna kwamen de extra elopuntjes boven drijven en werden mindere stellingen toch nog gewonnen door de Lewenborgers. Een voorbeeld hiervan is in het diagram hieronder te zien.

 

Hiddo Zuiderweg had net een toren tegen paard en pion geofferd en meteen ging zijn tegenstander, Abedin Hey, in de fout: 1.e6? fxe6 2.Txe6?? c3! En wit moet een toren geven om de pion tegen te houden. In de interne competitie, die elke dinsdagavond in het Dok wordt gehouden, staat Marcel Pouw boven aan. Er zijn nog een paar rondes te spelen in de eerste periode, zodat ook Klaas Dijkhuizen en Hiddo Zuiderweg nog volop kansen hebben. Populair is af en toe het Boedapester gambiet. Piet Beetsma won snel van Sjak Rijploeg.

 

Zwart trok zich niets aan van de aangevallen loper en speelde: 1…Pgxe5 2.Pxe5 Pxe5 3.axb4 Pd3 stikmat!

N.B.: Dit artikel is naar de Lewenborger gestuurd.