Lewenborg 2- Middelstum 2 3,5-2,5

In de moeilijk te bereiken locatie van Staunton werden maandag 2 partijen vooruit gespeeld. Johan speelde tegen Theo Rellum. Na ruil van diverse stukken werd het al snel remise en konden de stukken alweer in de doos. Boudewijn speelde tegen de 83-jarige Jan van der Berg. De strijd ging gelijk op maar in het middenspel, met een klein positioneel voordeel voor Boudewijn, besloot Jan om een dame kado te doen. Boudewijn nam het aan en daardoor kon Lewenborg met een voorsprong van 1,5 -0,5 tegen Middelstum aan de overige partijen beginnen.

Met nog 4 partijen op de dinsdag mocht een gemakkelijke overwinning worden verwacht. Immers het ratingverschil bedroeg 278 punten in het voordeel van Lewenborg 2. Maar dat was de theorie. De praktijk zag er anders uit.

Douwe speelde tegen Joop Naaijer. Het ging gelijk op en na een afruilsessie had Douwe een loper en 3 pionnen tegen een paard en 3 pionnen. Douwe wees een remiseaanbod af maar enkele zetten later moest hij erkennen dat het toch echt remise was. Rudy speelde een moeizame partij tegen Sjouke Gerbens en was blij met remise. De stand was nu 2,5 tegen 1,5.

Jan Drolenga speelde op bord 2 een bijzondere partij tegen Free Bekker. Er kwam een stand op het bord waarbij Jan 2 verbonden vrijpionnen had tegen een paard. Free bood, in een betere stelling, remise aan. Jan hoorde het remiseaanbod niet en speelde door. Waar hebben we dit eerder meegemaakt. Enkele zetten later verloor Jan en stonden we weer gelijk. 2,5-2,5.

Alles hing nu af van Piet op bord 1. Dat Piet niet voor niks op bord 1 zat bewees hij op grote wijze. De stukken van Wim Harmanny werkten niet samen en de torens stonden op plekken waar ze, zoals voetballers wel zeggen, lucht stonden te dekken. Piet maakte daar handig gebruik van en het bezetten van de open lijn met zijn torens deed de rest. De overwinning van Piet leverde ons ook de clubwinst op 3,5 tegen 2,5.  Maar gemakkelijk was het absoluut niet.

Rudy Frieswijk