FIOD in Usquert en hazen lopen 30 km per uur

(SCEPU 1 tegen Lewenborg 2)

Op donderdag 6 november moest lewenborg 2 aantreden tegen het eerste team van SCEPU.  Een verre uitwedstrijd welke gespeeld werd in de statige villa Langeheerd in Usquert. De postcode was 9988 SX en op de weg naar Usquert vroegen we ons af of er ook een postcode 9999 ZZ bestond en waar dat dan was. 

Bij binnenkomst in het koude pand werden we hartelijk welkom geheten. Er werd wat verteld over de geschiedenis van de statige villa Langeheerd. Eenmaal thuis heb ik nog even gegoogeld op villa Langeheerd. Daarbij bleek dat er in april dit jaar rumoer in Usquert was. De FIOD had een inval in het pand gedaan waarbij bleek dat er sprake was van illegale gokpraktijken. Of er ook op de uitslagen van SCEPU kon worden ingezet is niet duidelijk.

Vorige week speelde het eerste van Lewenborg nog voor de beker tegen SCEPU en werd daarbij verslagen.  Er stond ons dus een zware avond te wachten. Er werd geschaakt op 2 verdiepingen en in 3 kamers. Beneden speelden Boudewijn en Fred. Fred speelde een solide opening maar na 20 zetten werd zijn tegenstander beter en won uiteindelijk de partij. Fred had vervolgens veel tijd om zich te vergapen aan alle leuke authentieke zaken die zich in het pand bevonden. Met name de jukebox had zijn interesse. Er stond overigens ook een mooie oude flipperkast uit 1972. Boudewijn was snel klaar en won verdiend van invaller Jan Vijge. Door zijn overwinning werd de tussenstand 1-1.

Op de bovenverdieping speelden Douwe en Rudy in de koude, en niet warm te krijgen, kamer tegen Erwin Kok en Gerbrich Kroon. Rudy was in een vrijgevige bui en gaf in het middenspel een pion weg. Hij vocht zich nog wel terug maar gaf vervolgens een toren weg. Dat was teveel van het goede. Douwe speelde tegen Erwin een goede partij. Er kwam een eindspel op het bord waarbij ze allebei naast de koning een paard en enkele pionnen hadden. Douwe veroverde eerst 1 pion en kwam daarna een tweede pion voor.  Maar een paard kan gekke sprongen maken en je moet altijd goed op schaakjes letten. Douwe had de keus uit verschillende winnende zetten met de koning maar koos net voor die ene verkeerde koningszet. Alle andere zetten waren winnend maar deze leidde tot remise.

In de meest luxe en warmste kamer werd er op de 2 topborden geschaakt door Jan en Piet. Jan had zich al voorbereid op een wedstrijd tegen Jeroen Kim. Hij had al eerder tegen hem gespeeld en toen kwam de Bird-opening op het bord. Ook nu was dat het geval. Binnen een uur werd tot remise besloten. Piet hield lang stand tegen Roelof Kroon. Roelof heeft een rating van 2134 en is dus een heel goede speler. Met elk nog minder dan 2 minuten op de klok moest Piet het opgeven. Mat was niet meer te voorkomen.

Uitslagen:

Roelof Kroon - Piet Beetsma 1-0
Jeroen Kim -Jan Drolenga  ½ -  ½
Gerbrich Kroon – Rudy Frieswijk 1-0
Erwin Kok – Douwe Pol  ½ -  ½
Jan Vijge -Boudewijn Hoogeboom 0-1
Robin Bruins – Fred Luining 1-0


De eindstand werd 4-2 voor SCEPU.

Op de terugweg was het nog oppassen geblazen. Niet dat er veel verkeer was maar een overstekende kat en 2 voor de auto uitrennende hazen zorgden ervoor dat je moest blijven opletten. Hazen halen, de rit bewees het, gemakkelijk een snelheid van 30 km per uur.

Rudy Frieswijk


P.S.: Postcode 9999 ZZ bestaat wel degelijk. Deze postcode behoort aan de Knolweg in Stitswerd.  Om precies te zijn de reeks 'Knolweg 1002', wat een fictief adres blijkt te zijn.