DAC 1 – Lewenborg 2: 4,5-1,5

Lewenborg 2 moest in de vijfde ronde van de NOSBO competitie aantreden tegen DAC 1 uit Delfzijl/Farnsum.

Op papier een gelijkwaardige tegenstander maar toch gingen we met 4,5-1,5 het schip in. DAC speelt in de voebalkantine van vv Farnsum. Naast voetbal kon je er ook nog darten, biljarten en pistoolschieten. De pistolen waren overigens goed opgeborgen, ik kon ze in ieder geval niet vinden. In de kantine stond een enorm grote kast, die de hele wand bedekte, vol met bekers. Deze bekers waren bij navraag niet van de schaakclub DAC.

Zonder de op bord 1 spelende (en altijd goed voor een half punt) Peter Delis gingen we de strijd aan met DAC. Johan Jans speelde vooruit tegen Bert Steenbergen. Johan kwam al snel een stuk achter en van strijd was er dan ook geen sprake. Piet Beetsma speelde nu op bord 1 tegen Arie Verhoog. Al na 14 zetten en amper een uur spelen kwamen ze remise overeen. Piet kon de tijd, totdat iedereen klaar was, aan de bar doorbrengen waarbij de bal gehakt overigens niet te eten was. Daar denken ze in Farnsum kennelijk anders over want de gehaktballen worden met 500 stuks tegelijk besteld. Boudewijn was als tweede klaar. Hij speelde een dijk van een wedstrijd en na 20 zetten had hij onze enige overwinning van de avond binnen. Hij blijft topscorer en heeft nu een score van 4 uit 5! Jan Drolenga speelde tegen Henk Kloosterman. Henk heeft een rating van 1834 en dat was te merken. Op de damevleugel werd alles dicht geschoven en Henk sloeg toe met een stukoffer nabij de koning. Alle stukken werden vervolgens op de koning van Jan gericht en daarna was het snel afgelopen. Invaller John Souhoka speelde tegen Ties Molenhuis. In een gelijke stand stond een toren van John aangevallen en John zag de verdedigende paardzet niet. Hij gebruikte daarbij zoveel tijd dat hij door de vlag ging. Zelf speelde ik tegen Wiert Vos. Vorig jaar speelde ik ook al tegen hem en verloor toen. Nu kwam er Siciliaans op het bord waarbij Wiert een overwicht kreeg en (veel) beter stond. 

 Ik probeerde wat te rommelen en na de 21 ste zet van zwart Tc3 x c2 stond de bovenstaande stelling op het bord. 

22 Tg3 (dreigt Dxf6) De1 schaak
23 Kh2 Txf2?
24 Txd6

De witte toren kan niet worden genomen i.v.m. Dc8 schaak en mat na 2 zetten. De witte dame kan ook niet worden genomen omdat dan Txd8 volgt.

24 …. Te8
25 Dg5 

 Er dreigt nu mat op g7. Wit speelt:
25 …. Ph5

Hier keek ik uitgebreid naar Dxe5 waarbij de dame niet geslagen kan worden i.v.m. Td8 schaak. Ik durfde het toch niet aan en ging over naar het mijn inziens veilige Dxh5.
26 Dxh5 Tf1

Ineens dreigde er een mat op h1. Ik was zo bezig met het kijken naar mijn eigen aanval dat ik de verdediging vergat. 
27 Txg7 Kxg7
28 Dh6 schaak Kh8
29 g4 Df2 mat

Maar…… terug naar de stelling na de 25 ste zet van zwart Ph5.
De winst lag hier voor het oprapen. Er was hier namelijk nog een derde mogelijkheid en dat was ook de enige goede en winnende zet namelijk Td8. 
Verdediging tegen het dreigende Txe8 is niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld Tf8. Wit speelt dan Txf8. Kxf8 Dame d8 en mat. 

Zwart kan ook nog i.p.v Tf8 ook Kf8 spelen. Wit speelt dan Txe8, Kxe8; Dxe5 Kd7; Td3 en ook dan is het uit.

Uiteindelijk verloren we met 4,5 tegen 1,5.  

Rudy onder de boom
Rudy zit zijn gemiste kans te overdenken onder de boom vol voetbalschoenen.

 

Rudy Frieswijk