Verslag Lewenborg I - Bedum I dd 2024-02-13

Gisteravond (13 februari) speelden we de laatste poulewedstrijd tegen Bedum I. Bij winst promoveren we naar de hoogste kampioenspoule (6 teams). De Groninger Combinatie I was al verzekerd van de 1e plaats na een 6-2 winst op Roden afgelopen maandag. Bij winst waren we zeker van promotie, bij een gelijkspel waren we afhankelijk geweest van Leek, die nog tegen Sissa moet aantreden.

 

In deze kampioenspoule treffen we uitsluitend de andere promotiekandidaten waar we nog niet tegen gespeeld hebben. Dus we spelen niet tegen Gron. Comb. I voor een tweede keer. Na een spannende avond met een tijdelijke achterstand wisten we het wedstrijdbeeld langzaam maar zeker te kantelen naar winst. Ogenschijnlijk een nipte winst, maar een tweetal remises (Bruno en Rudy) waren duidelijk een plus-remise.

 

 

Bordsgewijs nog even een korte samenvatting.

 

Bord 1:  Bruno Jelic (zwart) – Menno Van ’t Veld:

 

Bij Bruno kwam een Pirc-opening (e4 d6) op het bord, die Bruno een comfortabele en voordelige opstelling opleverde in het middenspel. De e- en f-lijn werden goed beheerst en iets beslissends leek een kwestie van tijd. Ook Menno gaf toe, dat de stelling moeilijk was voor hem. Toch, Bruno kon de winst niet vinden en de partij eindigde alsnog in remise.

 

Bord 2: Klaas Dijkhuizen (wit) – Marcel Kuipers:

 

Bij mij kwam weer de Engelse opening op het bord. Na bijna 50 jaar herontdekt, en nog belangrijker is, dat ik de bedoeling van de opening beter ben gaan begrijpen. Oud-wereldkampioen Botwinnik was hierbij mijn inspirator. Wit kan zich vaak soepel en flexibel opstellen, en zwart zoekt zich suf naar een goed aanknopingspunt voor tegenspel. Talloze keuzes kunnen gemaakt worden (wit en zwart) en de stelling blijft vaak langdurig in evenwicht. Lange partijen zijn eerder regel dan uitzondering. Tegen Marcel kwam ik als eerste al snel weer op een half uur extra bedenktijd voorsprong. Toen hij op de 14e zet door de tijd noodgedwongen voor de zet ‘g5’ koos kreeg ik mijn eerste positionele voordeel. Achteraf gezien had ik dit redelijk gemakkelijk misschien uit kunnen bouwen naar winnend voordeel, maar ik ruilde onnodig een loper en zag op de 20e zet een klein rotzetje over het hoofd. Direct werd de stelling weer een gelijke stand en Marcel zijn remisevoorstel lichtelijk gefrustreerd geaccepteerd.

 

Bord 3: Ton van Ingen (zwart) – Carsten Toxopéus:

 

Hier zag ik weer eens het altijd bijzondere Wolga-gambiet op het bord. Ton met zwart bood zowel b5 als pion a6 aan en wit nam op b5, maar niet op a6. Wit schoof zijn pion naar b6 door. Vervolgens ontspon zich een enorme strijd op de damevleugel waar de ‘Slag om Stalingrad 1942-1943’ slechts een slap aftreksel van was. Toen de rookwolken waren opgetrokken was het toch zwart, die er met winnend voordeel uit kwam. Ton won.

 

Bord 4: Ramon Middeljans  (wit) – Roelof Kroon:

 

Ramon moest tegen Bedums sterkste speler Roelof Kroon. 300 ratingpunten meer moest hij zien te bedwingen. Ik zag een Siciliaan, die al snel overging naar ogenschijnlijk iets frivools (e4 c5, c3 d5, e5 h5, f4 etc.).  Met de batterij Lc5 en Db6 bouwde Roelof al vrij vlot allerlei problemen op voor wit. En op veld f2 en op b2 en de a-b-hoek waren er grote dreigingen voor wit. Met kunst- en vliegwerk probeerde Ramon materiële schade te beperken, maar zwart sloeg genadeloos toe. Ramon was als eerste de klos deze avond en Lewenborg stond op een 0-1 achterstand.

 

Bord 5: Roy Bons (zwart) – Theo Smit:

 

Roy zijn partij heb ik niet goed kunnen volgen. De laatste zet, die ik zag was Theo zijn Pg8† waardoor Roy zijn Koning terug moest naar de achterste lijn. Zelf had Roy druk op de c-lijn na een lange rokade van wit. Wit leek echter op dat moment toch beter te staan. De eindfase heb ik gemist, maar Roy kwam ook de moeilijkheden kennelijk niet meer te boven. Hij verloor.

 

Bord 6: Douwe Pol (wit ) – Johan Aleman:

 

Douwe heeft een dramatische start gekend in 2024. Gisteren was hij echter vastbesloten daar een eind aan te maken. In een Dame-pion-opening bezorgde hij zwart een lastige dubbelpion op de koningsvleugel, later zag ik dreigingen over de lange diagonaal h1-a8. Omdat de zwarte koning haast niet kon ontsnappen uit het centrum volgden ook nog dreigingen over de d- en e-lijn. Zwart bezweek al snel en Douwe was als tweede uit met zijn eerste winst in 2024. De tussenstand 1-1.

 

Bord 7: Rudy Frieswijk (zwart) – Erwin Kok:

 

De voor Jan Wiebe weer ingevallen Rudy moest een b3-opening zien te pareren. Dat ging eigenlijk best wel soepeltjes naar mijn mening. Van een witte dreiging over de a1-h8-diagonaal was nauwelijks sprake. Rudy positioneerde langzaam maar zeker al zijn stukken en pionnen naar steeds betere velden en kreeg groot ruimtelijk voordeel. De winst leek een kwestie van tijd, maar hij ‘offerde’ zich op voor het clubbelang naar eigen zeggen. Toen de stand 4-3 in ons voordeel was, zorgde hij met een remisevoorstel (geaccepteerd) voor de 2 wedstrijdpunten. Bedankt Rudy.

 

Bord 8: Boudewijn Hoogeboom (wit ) – Niels Steenstra:

 

Dan komen we als laatste weer uit bij Boudewijn. Sinds het vorige verslag ook wel ‘the Terminator’ genoemd (bijna schreef ik Thermometer). Boudewijn wint extern alles dit jaar en wilde daar gisteravond ook natuurlijk het liefste mee doorgaan. Hij trof Niels, die zijn eerste externe wedstrijd speelde voor Bedum. Rating van laatstgenoemde was eerst ook nog onbekend (nu 1208). Ook hier heb ik de partij niet helemaal gevolgd. Tussentijds zag ik Boudewijn nog niet in de problemen en beoordeelde zijn stelling als licht beter. Volgens Boudewijn werd het later wel lichtelijk chaotisch, maar ook nu deed hij zijn bijnaam eer aan. Toen het ergste leed en chaos voorbij was, had hij winnend voordeel. Hij won zijn 5e externe partij op rij (TPR 2034 !). Top.

 

We gaan dus met deze uitslag naar de NOSBO-A-klasse van de ‘Champions League’ om daar nog vier wedstrijden te spelen. Laten we er maar gewoon iets moois van maken.