Lewenborg 2- SISSA 3 2-4

Op dinsdag 10 december speelde ons tweede team tegen het derde team van SISSA. Op papier een gelijkwaardige tegenstander waarbij onze gemiddelde rating iets hoger was dan die van SISSA. Andere keren hadden we vaak bij voorbaat een excuus als we zouden verliezen maar daar kon deze keer geen sprake van zijn. De mannen, ook deze keer weer geen vrouw bij de studenten maar helaas ook niet bij ons, waren op tijd en begonnen allemaal met een Hertog Jan aan de avond.

Na een half uur zag ik dat het bijna bij elk bord de stand min of meer gelijk was. Alleen bij Koen was dat niet het geval. Misschien komt het omdat Koen niet al te vaak meer bij ons op de club schaakt en tot nu toe alleen de externe wedstrijden meespeelt. Wellicht is hij het spelritme even kwijt. Koen kwam al in de opening slecht te staan. Koen is een speler die het van aanvallend spel moet hebben en dat kwam nu helaas niet op het bord. Na 20 zetten stond hij een dame tegen een paard achter. Hij speelde nog even door maar gaf daarna op. Zoals Koen na afloop zelf zei “ik speelde heel passsief en ik heb helemaal terecht verloren”.

Valentin speelde op bord 1 tegen Klaas-Jan Veenstra een partij waarbij het de gehele tijd gelijk opging. Vrij vlot werd tot remise besloten waardoor de stand 0,5-1,5 werd.

Bij Boudewijn ging het tot in het middenspel gelijk op waarbij ik de indruk had dat Boudewijn ietsje beter kwam te staan. Boudewijn snoepte een pionnetje en kreeg een open f-lijn met daarop 2 torens. Op dat moment bood Justin remise aan en vroeg Boudewijn mij of hij dat kon accepteren. We stonden achter en daarom speelde Boudewijn nog even door. Hij verloor daarna een pion en de strijd eindigde alsnog in remise.

Het was aan René op bord 6 om de achterstand goed te maken. Beneden bij de bar meldde hij dat hij stukwinst zag maar dat er dan wel compensatie was die bestond uit een koningsaanval. Hij besloot om dat gevaar eerst te elimineren en daarna toe te slaan. Dat lukte en de stand werd daardoor weer gelijk 2-2.

Toen waren alleen de partijen van Albert en Rudy nog bezig. Albert speelde in het middenspel zijn paard naar a6 en daar stond het paard buitenspel want hij kon eigenlijk nergens naartoe. Merlijn had op de d en e- lijn een (vrij) pion en Albert had een dubbelpion op f6 en f7. Albert bood remise aan maar Merlijn ging daar niet op in en speelde door. En achteraf terecht want zijn paard was veel sterker dan het paard van Albert dat op de rand niks stond te doen. Albert verloor een pion en niet veel later de partij. Jammer dat na de partij er aan het bord druk werd geanalyseerd en ondanks 2 verzoeken om elders te analyseren werd het er niet stiller op. We stonden weer achter en ik moest dus winnen om de stand gelijk te trekken. Ik speelde een, in mijn ogen, goede partij. Door een blunder van Thijs Visee in een ingewikkelde stelling kwam ik goed te staan. Volgens Lichess kwam ik op plus 4,6 en dat was 10 zetten later nog het geval. Maar de tijdnoodfase kwam eraan en dan gaat het vaak niet zoals je had gedacht dat het zou gaan. Door een blunder (volgens Lichess bij plus 3) kwam ik totaal verloren te staan. Verlies dus en dat bracht de eindstand op 2-4 voor SISSA.

Na afloop zou ik nog even met Thijs analyseren. We deden daar een poging toe maar het waren de overige 5 Sissanen en stuk of 3 Lewenborgers die de stukken op het bord verplaatsten en het hoogste woord voerden. Met een handdruk van de sympathieke Thijs en een bedankje voor de mooie partij werd de avond toch ietwat teleurgesteld afgesloten.

De volgende wedstrijd is uit tegen DAC op 13 januari.

 

Hieronder de persoonlijke resultaten en de stand.

Sissa 5 - Lewenborg 3

De Sint is in het land, nou nou, maar liefst 2 hulp klaasen zaten aan de borden bij Lewenborg 3

Ondergetekende speelde aan bord 1 een zeer eenvoudige partij, is dit een miniatuurtje?

John aan bord 2 ging lekker 

Sjak aan bord 3 ging lekker

Jacob aan bord 4 stond vet lekker.

Ik raakte met Lydia van het schaakcafé aan de  en na deze gezellige ontmoeting bleek dat Jacob héél goed stond, een paard en 2 pionnen voordeel 

John stond goed, niet zoveel tijd meer, maar al zijn stukken stonden richting de koning op e 1

Sjak ging gelijk op, bijna alles nog op het bord en qua tijd liepen ze ook gelijk op.

Na een toilet bezoek kom ik terug en geeft Jacob op.. zijn tegenstander begreep de uitgestoken hand niet en zat als een vraagteken achter het bord, een 100% remise stelling werd in een black out als verloren beschouwd 

Naja, John had een zet nodig om zijn witte loper in het spel te krijgen, die daarna dodelijk zou zijn, maar hij trok zich terug en bood remise aan en dit werd geaccepteerd 

Sjak had nog 3 min op de klok, zijn tegenstander 1.50 Sjak deed een risico loze loper zet en bood wederom remise aan, ook deze werd geaccepteerd (prima)

Tijdens de analyse bleek dat aan bord 1 een soort noord Koreaan zat die als kanonnen voer naar het front was gestuurd, dit verklaarde mijn simpele avond en hadden de andere 3 een tegenstander met meer gewicht 

2 - 2 waar 3,5 – 0,5 niet raar was geweest.

Zo zie je maar, in Sinterklaastijd zijn de jongeren toch iets nerveuser als anders.

 

Verslag van de wedstrijd Leek 1 tegen Lewenborg 1 (vrijdag 29-11-2024) door Marcel (hier en daar aangevuld door Klaas)

In 1987 deed ik, Marcel, mijn eindexamen van de middelbare school de Waezenburg in Leek.

Ik had een makkelijk vakkenpakket (geen Natuurkunde en Wiskunde B met differentiëren en integreren) en daarom slaagde ik. Omdat wij thuis meer Duitse tv keken dan Nederlandse had ik ook Duits gekozen. Biologie deed ik, omdat ik dat leuk vond. Bij de eerste seksuele voorlichting op school werd ik eruit gestuurd, omdat ik in de lach schoot. Ik had desondanks een 7 op Biologie en zelfs een 8 op Duits, die mijn 5 op Scheikunde weer compenseerde. 

In die tijd mocht je herexamen doen in 2 vakken, zelfs als je geslaagd was. Omdat ik me toch verveelde in vakantie, deed ik ook nog herexamen in deze 2 vakken. Biologie koos ik, omdat ik dacht dat ik het cijfer nog wel omhoog kon trekken naar een 8. Op Duits wilde ik wel een 9 halen om de leraar te treiteren die ik niet mocht en hij mij ook niet. 

In de eerste Duitse les die ik kreeg van die man had ik naar een vriendje gefluisterd ‘Zeg maar hey du Angeber’ tegen de meester. Dat vriendje zei toen ”hee meester, ik moest van Marcel ‘Hey du Angeber!” tegen u zeggen! De volgende jaren les van hem waren nooit aangenaam (voor mij dan). Biologie werd een 8 en Duits werd geen 9. 

Ik kan me herinneren, dat er in mijn eindjaar op school een loterij door de Waezenburg werd gehouden om de financiering van het project “de Balkhoeve” rond te krijgen. De Balkhoeve is een soort boerderijtje naast de school waarin  nu muziekinstrumenten staan en een biljart en ook nog een tafelvoetbalspel geloof ik. En er is een barretje met koelkast. Dit allemaal voor de leerlingen en hier speelden wij vanavond tevens onze wedstrijd tegen Leek. 

Op bord 2 had Bruno (2004) dinsdag jl. al vooruit gespeeld tegen Sander Westerlaan (2029).
Bruno speelde Benoni met zwart of Benoni-achtig en die partij werd uiteindelijk remise.
 

Op bord 7 had Boudewijn (1773) ook al vooruit gespeeld tegen Bauke Koole (1954) en gezien het ratingverschil helaas verloren. Klaas: Boudewijn rekte de partij desondanks tot in het verre eindspel. Heel even leek hij zelfs te ontsnappen. Met originele verdedigingszetten kwam er nog een soort eeuwig schaak of mat in beeld. Bauke lette echter goed op en wist met nauwkeurig spel zijn koning op een veilig veld te komen om vervolgens de partij naar zich toe te trekken.
0,5 -1,5.

Bord 3. Daar speelde Ton (1931) tegen Kees Praagman (1987) een vooreerst geslaagde Trompowsky waarbij hij een eindspel inging met licht voordeel, een paard met 6 pionnen tegen een loper met 6 pionnen. Alleen de tegenstander had een dubbelpion. Ton kon deze dubbelpion onder vuur nemen en opruimen. Technisch was het daarna uit. Ton won als eerste vanavond zijn betere eindspel. Een partij uit 1 stuk!
1,5 -1,5.

Op bord 5 Ramon (1907) tegen Frans Huisman (1782). Ramon kwam aanvankelijk met voordeel uit de opening tegen een Caro Kann met Lf5. Ramons tegenstander kwam langzaam maar zeker uit de problemen en Ramon zag een schaakje over het hoofd en kreeg een winnende koningsaanval over zich heen
1,5 - 2,5.

Aan bord 4 Marcel (1921) tegen Marijn Swemmer (1876) een soort Italiaan die ik met zwart liet overgaan in een Spanjaard  met Te8 en Lb7. Langzaam kreeg ik een voordeeltje, maar kon deze niet uitbouwen. Mijn tegenstander had tijdnood en ik wilde heel graag winnen.

Vervolgens forceerde ik de stelling en combineerde ik naar kwalwinst, maar zag dat ik waarschijnlijk toch verloren zou komen te staan. Ik bood remise aan en gelukkig accepteerde mijn tegenstander dat en dus
2 -3.

Aan bord 8 Jan Wiebe (1880) met zwart tegen Johan ten Hoor (1791) een Siciliaanse draak tegen een gesloten systeem. Tweesnijdend gezien zijn koning, die wat onveilig staat, maar wel een aantal goede velden had. Jan Wiebe stond dus langdurig moeilijk, maar de tegenstander kon waarschijnlijk geen winstplan vinden en moest genoegen nemen met eeuwig schaak. 2,5-3,5

Bord 6 Hiddo (1893) tegen Pieter Doller (1918).

Hiddo kreeg een afruil Damegambiet tegen zich waarbij wit normaal gesproken een minoriteitsaanval over de damevleugel opzet. Echter even later kijk ik opzij en zie dat Hiddo een stuk achter staat, maar wel 3 pionnen ervoor terug heeft. Even later had Hiddo ondertussen 4 pionnen voor het stuk en na een blunder van Pieter won hij mooi.
3,5 -3,5.

Aan bord 1 speelde Klaas (1929) met wit tegen een Hollandse Leningrader (met Lg7) tegen Aldert-Jan Keessen (2108). Op zet 13 ongeveer zag ik hem een kwaliteit winnen. De tegenstander had wel wat rommelcompensatie en het loperpaar. Klaas nodigde ook zijn tegenstander uit om de kwaliteit weer terug te pakken.

Klaas:

Vanmorgen even mijn partij door Stockfish gegooid. Waar ik direct al bang voor was, is bewaarheid. Na een mooi en superenergiek gespeelde opening (Engels met Hollands f5 als antwoord) bereikte ik tegen Aldert-Jan, met 200 ratingpunten meer, een totaal gewonnen stand op de 19e zet (+4.3). Op de 22e zet naar +6.4 gegroeid, omdat zwart zijn koning vanaf links en rechts kon worden aangevallen en ook nog eens met een dreigende promotie. De KO kon ik op de 24e zet uitdelen, maar in een ingewikkelde stelling verzoop ik een beetje in de goede keuzes. Ik koos voor Df3 waar Pf3 geboden was (zie hieronder). Ik bleef echter duidelijk op winst staan. 

Er ontstond een eindspel van T+P en 4 pionnen tegen L+P en 5 pionnen. Toch moest er telkens nauwkeurig (vanwege dreiging paardvork) gemanoeuvreerd worden om duidelijk winnend voordeel te behouden. Aldert Jan verdedigde zich taai, maar tot de 49e zet (!) was het nog steeds totaal ‘uit’. Plus 4.5 gaf SF nog steeds. Toen, het was inmiddels hartstikke koud geworden in de speelzaal en in tijdnood, koos ik voor het overzicht en het nemen van de a-pion. Toch, een aanval op de K-vleugel met de toren richting pion g6 betekende nog steeds winst, omdat dan mijn h-pion kon opstomen. Het bleek een ‘dure’ keuze, want Aldert Jan kon afwikkelen naar eindspel T tegen P op de 59e zet, maar wel inmiddels zonder pionnen. Remise. Alsof ik een ‘Van Gogh’ in het vuur heb gegooid, want de opening was wonderschoon, evenals de diagramstelling.

4 - 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klein verslag bekerwedstrijd voor bekerteams boven 1900

Op papier was ESG een tikkeltje sterker dan Lewenborg, Maar alle spelers hadden een rating van in de 1900 (behalve ik), dus het beloofde wel een spannende wedstrijd te worden. In praktijk kwam hier niet veel van terecht.

Marcel was als eerste klaar. Hij speelde tegen een naamgenoot. Onze Marcel kwam al snel een pion achter te staan zonder enige vorm van compensatie en verloor na zo'n 1,5 uur spelen.

Ik speelde tegen een oude bekende, Rienk Hoogeveen. Deze heeft al een flink aantal clubs in de NOSBO versleten en speelt nu bij ESG. Hij staat bekend als een van de saaiste spelers van Noord-Nederland. Ik had net 1,5 uur lesgeven achter de rug, was wat moe, en zat gapend achter het bord. Na ruim een uur spelen was ik daar overheen, maar toen waren de meeste stukken al geruild. Wit had een beetje de overhand, maar in het toreneindspel stond ik iets beter. Maar ik denk dat de remisegrens nergens is overschreden.

Toen ik naar buiten ging om wat analyses van interne partijtjes te bekijken, had ik wel vertrouwen in de stelling van Ramon. Hij stond ongeveer gelijk, maar had een wat makkelijker plan. Toen hij een loper en paard offerde voor twee pionnen en een toren, was ik helemaal tevreden: in een wat chaotische stelling kan Ramon prima uit de voeten. Toen ik weer terugkwam in de zaal, stond er echter een zwarte pion op a2 en was de stelling uit.

De partij van Ton deed er niet meer toe. Hij stond in het middenspel een pion achter, knokte zich terug en kwam in een toreneindspel terecht met wederzijds drie pionnen op de zelfde vleugel. Jan-Willem Brinks, in zijn vrije tijd, reparateur van Saab-auto's, probeerde het nog even omdat zijn koning iets meer ruimte had. Uiteraard ruilde Ton geen torens en werd het om 23.30 remise.

Een verdiende nederlaag, we hebben aan geen enkel bord het beste van het spel gehad.

 

 

 

Lewenborg

Rating

 

ESG

Rating

Ronde 1

 

Ingen van, A.S.P. (Ton)

1931

 

Brinks, J.W. (Jan Willem)

1984

½ - ½

 

Pouw, M. (Marcel)

1921

 

Struik, M. (Marcel)

1986

0 - 1

 

Zuiderweg, H.J. (Hiddo)

1893

 

Hoogeveen, R. (Rienk)

1920

½ - ½

 

Middeljans, R. (Ramon)

1907

 

Voss, J.H. (Herman)

1926

0 - 1

 

Gemiddelde Rating:

1913

 

Gemiddelde Rating:

1954

1-3

Staunton 1 - Lewenborg 2   3-3

Op maandag 18 november moest Lewenborg 2 uit spelen tegen Staunton 1. Op voorhand een lastige tegenstander waarbij we blij mochten zijn als we niet dik de boot ingingen. Maar zoals Valentin op de heenweg al zei is dit een mooie gelegenheid om extra gemotiveerd achter het bord te zitten. En dat gebeurde dan ook. Het werd een mooie avond welke ik chronologisch zal doornemen.

Het is bij ons in het DOK bij aanvang van de wedstrijden weleens iets rumoerig maar dat valt heel erg mee in vergelijking met de speellocatie van Staunton. Er was zoveel lawaai dat mijn tegenstander, Bas Hamstra, zelfs oordoppen indeed. Pas toen ook de interne wedstrijden  begonnen werd het stil.

De openingen:

Boudewijn moest op bord 1 tegen de sterke Erwin van Pelt. Hij zette vroeg in de opening zijn paard op a4, op de rand van het bord en daar stond het paard verre van ideaal. Pas op de 18 zet kreeg het paard een betere plek (b2). Bij Valentin tegen Hans Serier ging het gelijk op wat niet gezegd kon worden van de schrijver van deze rubriek. Ik kreeg op e4 het Lettisch gambiet tegenover mij en ik behandelde dat totaal verkeerd. Mijn passieve d3 werd genadeloos afgestraft door Bas Hamstra. Na enige slechte zetten verloor ik een pion en kreeg een vernietigende koningsaanval over me heen. Het middenspel, laat staan het eindspel kwam niet meer op het bord. We stonden na een uur spelen al met 1-0 achter.  Overigens heeft Bas Hamstra nog geen rating omdat hij nog te weinig partijen heeft gespeeld. Hij was tot voor kort een computerschaker. Hij vertelde mij dat hij ongeveer 10 jaar geleden zelf een schaakprogramma heeft geschreven. Met zijn programma TAO speelde hij tegen andere schaakprogramma’s en dat schijnt heel verslavend te zijn net als het steeds maar beter maken van het schaakprogramma. John speelde tegen Pranav Nair. Pranav is een jeugdspeler die nog les krijgt van Boudewijn en onlangs op het Jan Schuttoernooi Klaas nog keurig op remise hield. Een tegenstander dus om rekening mee te houden. John zorgde maandagavond voor het nodige entertainment maar later meer daarover. Naast John was Flip de tweede invaller die tegen Staunton speelde. Flip kwam goed uit de opening. Hij ontwikkelde keurig zijn stukken en had een duidelijk ruimtelijk overwicht. René speelde tegen de oude rot Henk Seijen en speelde de opening te aanvallend. Hij verloor een pion en kreeg ook nog te maken met een dubbelpion zonder dat er sprake was van enige compensatie.

Het middenspel:

John vergat op tijd te rokeren en de koning bleef in het midden staan en de toren op h8 en loper op f8  stonden eigenlijk werkloos toe te kijken. Zijn andere toren ontwikkelde hij wel naar b8 maar later daarover meer. Boudewijn speelde een knappe wedstrijd en zette met 2 torens druk op de e-pion van Erwin. René had niet zijn beste avond en kwam steeds iets slechter te staan. Henk Seijen ontwikkelde zijn stukken  naar de betere posities. Flip deed eigenlijk hetzelfde als Henk Seijen. Hij ontwikkelde verder naar een mooie stelling die er goed uitzag. Bij Valentin dreigde zijn tegenstander met een paardvork op de toren en dame. Valentin wist dit te voorkomen met een heel sterke damezet waarbij hij tegelijkertijd een ongedekt paard en een ongedekte toren aanviel. Na een tussenzet van wit werden de paarden geruild en kon het eindspel beginnen.

Het eindspel:

We stonden nog steeds met 1-0 achter maar alle borden overziend hadden we nog genoeg kansen. René en Boudewijn stonden ietsje minder, John stond inmiddels 3 pionnen achter en leek te verliezen maar bij Flip en Valentin zag ik dat ze beter stonden. Valentin speelde in het eindspel het prachtige g6 waarna zijn tegenstander de matdreiging niet zag. De 1-1 tussenstand stond op  papier. Henk Seijen speelde tegen René zijn loper naar d6 en daar stond hij heel erg sterk. Vervolgens kon de toren erbij komen op de zevende rij en dat gaf uiteindelijk de doorslag. We stonden met 2-1 achter. Boudewijn verloor een tweede pion waardoor Erwin in het eindspel 2 verbonden vrijpionnen kreeg. Boudewijn kon het niet meer tegenhouden en verloor. Jammer maar toch een goede partij van Boudewijn. Om nog van een succesvolle avond te kunnen spreken moesten de laatste 2 partijen worden gewonnen. De 2 invallers zouden de eer moeten redden. Flip deed dat keurig door een schijnoffer van een toren te plaatsen. Dat werd niet aangenomen maar even later maakte Flip het toch heel mooi af. Heel netjes gespeeld. Ja…. en dan blijft de partij tegen John over. Ik sprak eerder al over het entertainment van John. John zijn koning stond nog in zijn beginpositie op e8 maar de toren stond inmiddels op b8. John wou een nieuwe regel introduceren en rokeerde lang. Zijn tegenstander die even weg was en weer terugkwam was het niet met de nieuwe regel eens en John moest met 1.45 op de klok wat nieuws proberen. Pranav stond 3 pionnen voor en het was een kwestie van tijd dat hij zou winnen. Maar ….. toen kwam John. Met enkele krachtzetten, die alleen John begreep, kreeg hij zowaar een heel gevaarlijke aanval op het bord. Hij kon Pranav zelfs matzetten maar dacht dat een loperzet beter was. 1 zet later zette hij met zijn toren zijn tegenstander schaak waarbij hij meldde dat hij schaak stond. Enkele seconden later zag ook John tot zijn eigen verbazing dat het mat was. Het gelijke spel was binnen.

Conclusie:

Een heel mooie schaakavond met een prima resultaat met dank aan de 2 invallers John en Flip waarbij Flip heel graag vaker wil invallen. Of dat mag dat weet ik niet, - hoe vaak mag je in een hoger team invallen? -  maar dat zullen we later wel zien.

 

Staunton 1            rating          Lewenborg 2                   rating           uitslag

Erwin van Pelt        1969            Boudewijn Hoogeboom     1773            1-0

Hans Serier            1790            Valentin Bajrami               1750            0-1

Bas Hamstra          0                  Rudy Frieswijk                  1731            1-0

Henk Seijen            1787            René Frieswijk                  1696            1-0

Jan Kamphorst       1696            Flip van ’t Riet                  1667            0-1

Pranav Nair            1584            John Souhoka                  1587            0-1

Gem. rating           1766            Gemiddelde rating          1699            3-3

Op dinsdag 10 december spelen we thuis tegen SISSA 3