Lewenborg 2- Middelstum 2 3,5-2,5

In de moeilijk te bereiken locatie van Staunton werden maandag 2 partijen vooruit gespeeld. Johan speelde tegen Theo Rellum. Na ruil van diverse stukken werd het al snel remise en konden de stukken alweer in de doos. Boudewijn speelde tegen de 83-jarige Jan van der Berg. De strijd ging gelijk op maar in het middenspel, met een klein positioneel voordeel voor Boudewijn, besloot Jan om een dame kado te doen. Boudewijn nam het aan en daardoor kon Lewenborg met een voorsprong van 1,5 -0,5 tegen Middelstum aan de overige partijen beginnen.

Met nog 4 partijen op de dinsdag mocht een gemakkelijke overwinning worden verwacht. Immers het ratingverschil bedroeg 278 punten in het voordeel van Lewenborg 2. Maar dat was de theorie. De praktijk zag er anders uit.

Douwe speelde tegen Joop Naaijer. Het ging gelijk op en na een afruilsessie had Douwe een loper en 3 pionnen tegen een paard en 3 pionnen. Douwe wees een remiseaanbod af maar enkele zetten later moest hij erkennen dat het toch echt remise was. Rudy speelde een moeizame partij tegen Sjouke Gerbens en was blij met remise. De stand was nu 2,5 tegen 1,5.

Jan Drolenga speelde op bord 2 een bijzondere partij tegen Free Bekker. Er kwam een stand op het bord waarbij Jan 2 verbonden vrijpionnen had tegen een paard. Free bood, in een betere stelling, remise aan. Jan hoorde het remiseaanbod niet en speelde door. Waar hebben we dit eerder meegemaakt. Enkele zetten later verloor Jan en stonden we weer gelijk. 2,5-2,5.

Alles hing nu af van Piet op bord 1. Dat Piet niet voor niks op bord 1 zat bewees hij op grote wijze. De stukken van Wim Harmanny werkten niet samen en de torens stonden op plekken waar ze, zoals voetballers wel zeggen, lucht stonden te dekken. Piet maakte daar handig gebruik van en het bezetten van de open lijn met zijn torens deed de rest. De overwinning van Piet leverde ons ook de clubwinst op 3,5 tegen 2,5.  Maar gemakkelijk was het absoluut niet.

Rudy Frieswijk

Lewenborg 2 - DAC 1

In de eerste Klasse A trad Lewenborg 2 aan tegen DAC 1. Dit jaar worden de wedstrijden gespeeld met zestallen. Maar een nog belangrijkere wijziging is dat het speeltempo is gewijzigd. Het speeltempo is van 1.30 uur en 30 seconden per zet per persoon teruggebracht naar 1.15 uur en 30 seconden per zet. Dus 15 minuten per persoon korter. Het instellen van de klokken gaf nogal wat problemen (aanloopproblemen) maar dat is keurig door de wedstrijdleider opgelost. Er werd, voor deze ene keer, met het oude tempo gespeeld.

Peter speelde aan het hoogste bord, zoals bijna altijd, remise. De partijen van Fred, Boudewijn en Piet eindigden eveneens in een puntendeling. Johan kreeg in de opening op zet 3 een nieuwtje te verwerken waar hij niet goed mee overweg kon, hij verloor een stuk en kon de partij even later opgeven. Johan gaf na afloop aan dat hij al ontzettend lang schaakt maar deze zet nog nooit eerder had gezien. Toch geen reden om zomaar een stuk weg te geven? 

Rudy was de wijze les van Marcel vergeten. In plaats van na elke zet even 30 seconden rustig te kijken of je zet ook een blunder is, gaf  hij zomaar een paard cadeau. Na enig tegenstribbelen konden ook bij hem de stukken in de doos.

DAC won daarom ook terecht met 4-2.

Gron.Comb.5 - Lewenborg 2

Lewenborg 2 werd in een hard gevecht verslagen door de Groninger Combinatie 5.

  Groninger Comb. 5    1698 - Lewenborg 2     1649 4½ - 3½
1. Guido Visser      1800 - Jan Wiebe van Veen 1736 ½ - ½
2. Tim Loos        1754 - Douwe Pol      1697 0 - 1
3. Nico Karsdorp      1714 - Piet Beetsma    1736 1 - 0
4. Job Holtz        1661 - Rudy Frieswijk   1642 ½ - ½
5. Ferry Ruigendijk    1719 - Boudewijn Hoogeboom 1598 1 - 0
6. Henk van der Meer    1681 - Jan Drolenga    1622 0 - 1
7. Ynte Visser       1646 - Jan Schut      1544 1 - 0
8. Annelies van den Heuvel 1609 - Johan Jans     1616 ½ - ½

Ik heb eigenlijk alleen de partijen naast mijn bord kunnen volgen.
Op bord 6 werd Jan Drolenga overvallen door een Greek gift (Lxh7) aanval van Henk dat winnend voordeel leek op te leveren. Jan verdedigde zich echter taai en werd beloond door damewinst na een aftrekschaak.
Annelies neutraliseerde effectief de optisch betere stelling van Johan waarna tot remise werd besloten.Jan - YnteJan Schut - Ynte VisserOp de NOSBO-site staan onder deze foto: Dino en Saurus, een jaartje of 25 (?) aan NOSBO bestuur tegenover elkaar.

 

Douwe heeft de volgende analyse van zijn partij gemaakt.

Lewenborg wint massakamp

In de door de Groninger Combinatie georganiseerde massakamp op donderdag 11 januari speelden vier teams om de beker. De Groninger Combinatie bracht twee teams in het veld. Staunton en Lewenborg ieder één team. Ieder team bestond uit 10 spelers. Er werd een partij gespeeld van 90 minuten en 30 seconden per zet. Bij de indeling werd erop gelet dat het ratingverschil niet groter dan 40 punten was. Voor de spelers waren verse oliebollen en een consumptiebon aanwezig.

Ik heb niet alle partijen kunnen volgen zodat hier een persoonlijk gekleurde waarneming volgt.
Marcel  verloor al vrij snel zijn partij. Gezien de eindstelling moet Marcel iets essentieels over het hoofd hebben gezien. Dit verlies werd echter snel gecompenseerd door een goede winstpartij van Jouke tegen een nieuwe speler van de Combinatie.
Sjak speelde een solide remise. Durk behaalde tegen Paul Zilverberg, gezien het aantal partijen wat zij onderling hebben gespeeld, een bijna voorspelbare remise.
Ramon en ik verhoogden de score voor Lewenborg na op het oog eenvoudige winstpartijen.
Rudy verloor na een lange partij, waarin hij vanaf het begin niet al te best stond.
Boudewijn won een interessante ingewikkelde partij, waarbij wie de winst zou behalen, tot op het laatst onduidelijk was.
Harm had een stelling op het bord waarin hij vier pionnen en een toren had tegen twee stukken en twee pionnen. Na een torenoffer wist hij de partij te winnen.
Mario was het langst bezig en liet een remiseachtige stand verzanden in verlies.

De eindstand werd bepaald door het aantal gescoorde bordpunten en een van te voren bepaalde rating compensatie factor. Deze rugzakfactor bezorgde Lewenborg de eerste plaats en een te verdedigen wisselbeker voor de prijzenkast !
Jan.


Hieronder staat de Lewenborg score.

1   Mario van der Raad 1897 0
2   Ramon Middeljans 1835 1
3   Marcel Pouw 1825 0
4   Rudy Frieswijk 1645 0
5   Boudewijn Hoogeboom 1603 1
6   Jan Schut 1544 1
7   Sjak Rijploeg 1335 0.5
8   Durk Elzinga 1334 0.5
9   Harm Buter 1316 1
10   Jouke Luxema 944 1
    Totaal bordpunten   6
    Rating compensatie punten   1.14
    Massakamp score   7.14

De volledige uitslag is te vinden op de site van de Groninger Combinatie: https://www.groningercombinatie.nl/lewenborg-wint-massakamp/

Lewenborg 2 wint overtuigend van DAC

NOSBO; Klasse 1B; r3; di 12-dec-2017
  Lewenborg 2       - DAC           6 - 2    
1. Veen van,J.W.(Jan Wiebe) - Kloosterman,H.(Henk)   ½ - ½    
2. Delis,P.(Peter)     - Steenhuizen,A.P.(Bert)  ½ - ½    
3. Prins,P.A.(Albert)    - Vos,W.P.(Wiert)     1 - 0    
4. Pol,D.(Douwe)      - NO            1 - 0 Regl. 
5. Beetsma,P.J.(Piet)    - Maas,L.(Leunis)     1 - 0    
6. Frieswijk,R.A.(Rudy)   - Hofstee,H.H.(Harrie)   1 - 0    
7. Hoogeboom,B.(Boudewijn) - Schellingerhout,P.(Piet) 1 - 0    
8. Jans,J.(Johan)      - Groothof,J.P.(Jan)    0 - 1    

 

Na een half uur was alles nog rustig. Boudewijn was begonnen met een aanval met een pion op b5. Peter had de a- en b-pion opgeruimd van zijn tegenstanders die nog drie stukken op de achterste rij had. Rudy had wat weinig ruimte en Piet had al snel de dames van het bord. De rest ging gelijk op. Qua rating lag een verwachte score van 6½-1½ in het verschiet. Met name van de onderste borden mocht na de reglementaire nul van Douwe vier punten worden verwacht. Na drie kwartier stond Peter een pion voor, maar hij nam, gezien de lange reis die hij nog voor de boeg had, een remisevoorstel aan. Rudy stond een pion achter, Boudewijn kende nog steeds ruimtevoordeel. En de rest stond gelijkwaardig. Na anderhalf uur zagen we Johan de damevleugel binnenkomen met twee torens, was Jan Wiebe actief geworden op de koningsvleugel en zijn tegenstander op de damevleugel. Albert stond wat gedrongen, en Piet had meer ruimte. Rudy kende na een slechte opening de mogelijkheid om een pion op e6 te slaan. Door verkeerde keuzes van zijn tegenstander won hij de partij. Na twee uur zien we dat ook Boudewijn zijn partij wist te winnen na het winnen van een pion op e6. Johan stond nog gelijk, en Albert stond een pion voor. Jan Wiebe had twee lopers tegen een toren kunnen ruilen, maar zijn stukken waren moeilijk in het spel te brengen, met een remise als gevolg. Met de stand op 4-1 moest er nog een halfje worden binnengehaald. Johan stond een pion achter en kwam steeds verder in de problemen met een verliespartij tot gevolg.

De laatste twee partijen worden met grote belangstelling gevolgd

Piet kwam een pion voor en sloeg een remiseaanbod af. Vervolgens kwam hij nog een pion voor en wist zijn partij tot winst te voeren. Het wachten was daarmee op Albert. En tegen zijn gewoonte in werd de partij geen remise. Albert wist nog een pion te veroveren en kon toen het laatst punt laten bijschrijven. Al met een al een eenvoudige 6-2 overwinning voor het tweede.