Lewenborg 3 bekert er op los

Te laat, maar toch op tijd arriveerden wij in Delfzijl, invaller Jacob stond ons bij de deur op te wachten en vlot zat ieder achter zijn aangewezen schaakbord.

Zelf aan bord 1, achter mij een zeer geanimeerd gesprek gaande tussen John S. en zijn tegenstander, het leek wel een beetje op het praathuis uit de fabeltjes krant. Het hing van gezelligheid en diverse bijgeluiden aan elkaar.

Zelf speelde ik koning s gambiet wat niet aangenomen werd.

Op het moment dat ik moest gaan nadenken kwam Jacob melden dat (het was mij wel opgevallen dat dat een Fries onderonsje was) nadat ze elkaar diep in de ogen hadden gekeken besloten tot remise. Jacob stond een kwaliteit achter, maar zijn tegenstander was geblesseerd, maakte dit kenbaar middels een verband om zijn hand en sympathieke Friezen moorden dan wel eens maar niet onderling: 0.5 - 0.5.

Sjak stond 1 pion voor in een gelijke stelling met meer stukken naast als op het bord, het leek wel een ruilbeurs.

Zelf stond ik een pion achter maar actief tegen een best wel passieve tegenstander.

John stond een stuk voor, kortom prima.

Zelf kwam ik met een vette dreiging op de koning die mijn tegenstander parkeerde waarna mijn omweg een super vette dreiging was, 3 zetten later mat: 1.5 - 0.5. 

Sjak zijn plus ging naar remise, daarna naar min, en in tijdnood en slechte stelling gaf hij op.

John zette zijn pot voort in een soort "kat die een muis laat lopen spel" wint per ongeluk, hij wilde nog een toren slaan, maar….helaas, het was mat: 2.5 - 1.5.

 

Op naar de beker!

‘The day after’, de genadeloze Stockfish

Gisteren hadden we koploper Sissa 1 op bezoek. Het team wat met een 8-0 zege tegen Van der Linde al eerder in deze competitie zijn visitekaartje had afgegeven.  Daar maak je indruk mee. Ook qua ratingpunten mocht de tegenstander zich 76 punten gemiddeld rijker rekenen. Kortom, we hadden ons ingesteld op een zware avond. En dat werd het ook. Om maar met de deur in huis te vallen, we hebben verloren met 2,5 – 5,5. Toch, we speelden aan vele borden boven verwachting en we hebben mogelijk niet er uitgehaald wat er in zat. Dat geldt voor mij en mogelijk aan nog een tweetal borden. Het was een volle bezetting gisteravond, want ook team 3 speelde thuis een wedstrijd tegen Leek.

 

Het betekende een volle speelzaal en voor de kijkers en spelers was het soms lastig een blik te werpen op de borden van onze teamgenoten. Een uitgebreid verslag per bord kan ik dan ook niet geven.

 

 

 

Op volgorde van de binnenkomst van de uitslagen verliep de wedstrijd dus eigenlijk eerst helemaal niet ongunstig.

 

  • Bord 8 – Marcel Pouw (wit) – Maarten Roorda, remise.

Hier heb ik geen glimp van gezien, maar gezien het ratingverschil is het een mooie uitslag.

 

  • Bord 7- Valentin Bajrami (zwart) – Wouter Maneschijn, remise.

Hier zag ik nog een middenspel met een ogenschijnlijk gevaarlijke en vrije f-pion voor Wouter. Mijn beoordeling was, dat deze gemakkelijk was te onderscheppen en dat er dan vervolgens sprake was van een min of meer gelijkwaardige stelling. Het werd dus ook remise en weer een goede prestatie van onze kant oftewel Valentin, omdat zijn tegenstander 114 ratingpunten meer had.

 

  • Bord 5 – Ramon Middeljans (zwart) – Olaf Meijer, 0-1.

Toen ik halverwege de wedstrijd een blik kon werpen op de stelling van Ramon zag ik een rampzalige stelling. Met Olaf aan zet kon deze met een open g-lijn een doodklap richting Ramon’s koningsstelling uitdelen en de dame leek hierbij in elk geval verloren te gaan. Even later waren alle vier de onderste borden leeg en vertrokken zonder dat de uitslag even aan de team- en wedstrijdleider werd medegedeeld. Dat kan beter heren.

 

  • Bord 6 – Jan Wiebe van Veen (wit) – Niels Brand 1-0 winst (!). Ook bij Jan Wiebe mocht ik even langs komen in het middenspel. Op dat moment leek de stelling nog in evenwicht. Na afloop meldde Jan Wiebe me dat hij een aanval over de koningsvleugel kon opzetten, dat hij het keurig had gespeeld en dat de koningsstelling van tegenstander Niels (bijna 100 ratingpunten meer) even later in ‘Brand’ werd gezet. Jan Wiebe boekte, zo bleek later, de enige overwinning.

 

  • Bord 1 – Ton van Ingen (zwart) – Edim Salihbegovic 0-1. Ton moest dus tegen ex-Lewenborger Edim. De laatste opende met het bescheiden b3 en koos voor een drie rijen-opstelling, het succesvolle handelsmerk van de Zweed Ulf Anderssen in de jaren zeventig en tachtig. Een actieve tegenopstelling is vaak het logische antwoord. Hoe de wedstrijd is verlopen en of er kansen voor Ton zijn geweest, kon ik niet zien. Van een afstand leek het lang aardig in evenwicht, maar de uiteindelijke uitslag was dus negatief voor Lewenborg.

 

  • Bord 4 – Hiddo Zuiderweg (wit) – Benno de Jongh 0-1. Hiddo kreeg de Caro Kann tegenover zich en naast mij leek het lang op een kansrijke en veelbelovende stelling. Zwart had een geïsoleerde h-pion, een dubbelpion op de f-lijn en werd met de lichte stukken en torens goed en zwaar onder druk gezet door Hiddo. Een stelling waar je echter wel goed moest zoeken om een winnend voordeeltje binnen te halen. Ook aldus Hiddo. Hij zocht het in een lange geforceerde afruil. Het effect was averechts. Nog erger, Hiddo belandde door de afruil in een slecht eindspel. De bordjes waren opeens duidelijk verhangen en stap voor stap werd door tegenstander Benno de winst binnen gehengeld. Ik ben benieuwd wat Stockfish van Hiddo’s stelling zegt. Zouden we een (half) punt zijn misgelopen?

 

  • Bord 2 – Bruno Jelic (wit) – Mathijs de Jong, remise. Links van mij bereikte Bruno, ook naar eigen zeggen, een kansrijke stelling. Kenmerken van de Aljechin in het middenspel, maar de opening was geen Aljechin. In elk geval had Bruno veel ruimte in het centrum, een goede opstelling van Dame, Loper en Torens en pionnen en dus leek de vis ook hier aan de haak te zittenIn mijn jeugd knapte, met een dikke karper, brasem of voorn aan de lijn, het snoer. De tweede keer met een dikke vis aan de haak zwaaide ik de hengel in een boomtak. Dat moet je niet doen als je een vis wilt vangen. Ook de vis met haak ontsnapte. Bruno koos in de partij voor een afwikkeling naar pionwinst in een T- en pionnen-eindspel. Een heel moeilijk eindspel bleek in onze analyse en die verzandde dus ook in remise. Zeer waarschijnlijk had ergens in het middenspel een andere keuze gemaakt moeten worden. Mogelijk hebben we dus hier ook een half punt gemist.

 

  • Bord 1 – Klaas Dijkhuizen (zwart) – Gertjan Haan 0-1. Alweer de laatste van ons team, alweer een partij van 70 zetten. Mijn zoveelste dit seizoen. Het werd weer een heel bijzondere. Met zwart antwoordde ik Konings-Indisch en wit besluit om zijn hele voorraad pionnen van c2 tot h2 in 11 zetten naar voren te schuiven. Gemakshalve laat hij de hele verdere inboedel bijna op de onderste lijn staan. Geen stuk, behalve Pc3 en Le3, werd ontwikkeld. Stockfish (SF 16) vond het een logische aanpak tot mijn verbazing. Toch had ik op de 10e zet even wat alerter moeten zijn en h5 moeten spelen. Als compensatie mocht ik met de zwarte loper de witte koning via h4 aan het wandelen zetten. Stockfish vond het heel gewoon. Op zet 14 bereikte wit met Kc2 zelfs een plus 1.2. Ik koos voor een blokkade op de K-vleugel en dekte mijn loper op h4 met g5. Wit moet dan in elk geval de kwaliteit offeren om deze indringer weg te krijgen. SF 16 was het weer met me eens. Wel kwam ik in een slechtere stelling waar ik eigenlijk niets meer kon, maar wel met een bijna totale blokkade. Wit aarzelde gelukkig lang met een concreet plan van aanpak, maar de plus ging wel naar 3.3 op zet 31. Ik raakte in tijdnood in een stelling waarin elke onnauwkeurigheid de nekslag kon zijn. Gelukkig raakten we beiden vermoeid. Ook Gertjan begon zwakkere zetten te doen, maar had wel veel meer tijd. Na zijn f4 (zet 37) antwoordde ik niet perfect, maar wel kreeg ik daardoor later ook kansen op mijn eerste tegenspel. Zwart ruilde L+P voor T.

Op zet 42 liet ik het nemen van een belangrijk pionnetje (g4) ten onrechte achterwege. Wit worstelt zich ondertussen door de betonstelling heen maar heeft nog steeds niets concreets. Ik leef nog, minder dan een minuut soms op de klok. We gaan naar zet 52. Met Txa4 (prima aldus SF, mat of damewinst bij nemen met koning) deelde ik een superverrassende dreun uit richting wit’s koning. Jammer dat Gertjan zoveel tijd had. Ik moest het nog steeds met seconden doen. Het bleek desondanks supergoed te gaan volgens SF. Maar na de Txa4 werd deze niet genomen. Toen had ik met terugtrekking na Ta8 zowaar gelijkspel gehad, aldus mijn adviseur SF (1e keer). Ik koos echter voor een offer van de toren op b4 wegens tijdgebrek. Fout, want wit gaat weer naar een plus van 6 in gecompliceerde stelling. Ik sta verloren op zet 59 en na wit’s foute antwoord Pxd6 weer gelijk!! Tweede keer. Dat had ik echter niet door. Ik had de zet moeten antwoorden, die later volgt.

Het bord wordt langzamerhand wat leger. Weer doe ik een superzet, maar al wel in de ‘verlies mind-set’. Nood breekt wet trouwens, want ik dreig mat te gaan. Ik offer ook de tweede toren op c3 met schaak. Zou er nog eeuwig schaak in zitten? Voordeel wit aldus SF: 0 ! Ja dus, maar….. ik zag de juiste methode net niet. Pas op zet 63 kies ik voor het verkeerde schaakje Db1 (na Db3 eeuwig schaak). Dus dat was een heel duur schaakje. Nog net weet Gertjan een veilig veld op a4 te vinden. Op zet 69 moet ik hem feliciteren. Ik voel me gesloopt. Zo dichtbij een half punt.

 

Onze grote filosoof Johan Cruijff zei het al: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

DAC 1 - Lewenborg 2 : 2,5-3,5

Op maandag 15 januari stond onze eerste wedstrijd van dit jaar op het programma. Het was uit tegen DAC 1 uit Delfzijl. Op voorhand stond er al niet veel op het spel. Beide teams spelen in de onderste regionen en komen niet meer in aanmerking voor het kampioenschap. Er stond geen druk op de spelers. Hoewel…. op de heenweg had ik 3 medespelers in de auto waarvan er 2 (ik zal de namen niet noemen) er min of meer van overtuigd waren dat we met 6-0 zouden gaan winnen. Albert was realistischer en zei dat we eerst maar eens moesten winnen en dat hij met 3,5 tegen 2,5 ook al tevreden was. Wat Douwe en Boudewijn ervan dachten weet ik niet want zij zaten in de andere auto.

Na de inleiding van de teamleider van DAC, Wiert Vos, kon de wedstrijd beginnen.

Ikzelf wilde de hele partij geconcentreerd blijven spelen en had vooraf al besloten om niet teveel rond te lopen en vooral op mijn eigen partij te letten. Mijn tegenstander speelde vrij snel dus zoveel tijd om bij de andere partijen te kijken had ik niet. Ik kwam redelijk uit de opening maar in het middenspel kwam ik onder druk te staan en moest ik vechten om remise te bereiken. In het eindspel gaf mijn tegenstander zo een pion weg en keerden de kansen. Er stond nog een pionnetje ongedekt die ik door een schaakje met mijn paard zo kon pakken. Maar…..dat had ik beter niet kunnen doen. De zwarte koning kwam zeer gevaarlijk binnen en dekte zijn vrijpion op de derde rij. Na het ruilen van een paar stukken was de pion niet meer te houden en kon promoveren en was mijn partij verloren.

Albert had intussen al gewonnen van Ben Kuiper en ook Douwe won van Jan Groothof. Douwe heeft zijn partij tegen Jan Groothof naar mij opgestuurd en meldde daarbij dat zijn tegenstander in het middenspel een kwaliteitswinst over het hoofd zag en even later door een onnauwkeurigheid een stuk moest geven om mat achter de paaltjes te voorkomen. Een stuk en een pion voorsprong kan je wel aan Douwe overlaten.

Boudewijn speelde remise tegen Wiert Vos waarbij Boudewijn over geluk niet had te klagen. René speelde een goede partij waarbij hij alles wat er te slaan was had geslagen en zijn tegenstander niet van opgeven wist. René maakte met mat een einde aan de partij. Valentin, vol goede moed begonnen aan de partij, verloor uiteindelijk zijn partij. Gezien het ratingverschil was dat geen schande.

Albert kreeg met zijn opmerking dat 3,5 tegen 2,5 ook een goed resultaat was dus gelijk.

Hieronder nog de persoonlijke resultaten en de stand op dit moment.

 

 

Lewenborg 2- SISSA 3 2-4

Op dinsdag 10 december speelde ons tweede team tegen het derde team van SISSA. Op papier een gelijkwaardige tegenstander waarbij onze gemiddelde rating iets hoger was dan die van SISSA. Andere keren hadden we vaak bij voorbaat een excuus als we zouden verliezen maar daar kon deze keer geen sprake van zijn. De mannen, ook deze keer weer geen vrouw bij de studenten maar helaas ook niet bij ons, waren op tijd en begonnen allemaal met een Hertog Jan aan de avond.

Na een half uur zag ik dat het bijna bij elk bord de stand min of meer gelijk was. Alleen bij Koen was dat niet het geval. Misschien komt het omdat Koen niet al te vaak meer bij ons op de club schaakt en tot nu toe alleen de externe wedstrijden meespeelt. Wellicht is hij het spelritme even kwijt. Koen kwam al in de opening slecht te staan. Koen is een speler die het van aanvallend spel moet hebben en dat kwam nu helaas niet op het bord. Na 20 zetten stond hij een dame tegen een paard achter. Hij speelde nog even door maar gaf daarna op. Zoals Koen na afloop zelf zei “ik speelde heel passsief en ik heb helemaal terecht verloren”.

Valentin speelde op bord 1 tegen Klaas-Jan Veenstra een partij waarbij het de gehele tijd gelijk opging. Vrij vlot werd tot remise besloten waardoor de stand 0,5-1,5 werd.

Bij Boudewijn ging het tot in het middenspel gelijk op waarbij ik de indruk had dat Boudewijn ietsje beter kwam te staan. Boudewijn snoepte een pionnetje en kreeg een open f-lijn met daarop 2 torens. Op dat moment bood Justin remise aan en vroeg Boudewijn mij of hij dat kon accepteren. We stonden achter en daarom speelde Boudewijn nog even door. Hij verloor daarna een pion en de strijd eindigde alsnog in remise.

Het was aan René op bord 6 om de achterstand goed te maken. Beneden bij de bar meldde hij dat hij stukwinst zag maar dat er dan wel compensatie was die bestond uit een koningsaanval. Hij besloot om dat gevaar eerst te elimineren en daarna toe te slaan. Dat lukte en de stand werd daardoor weer gelijk 2-2.

Toen waren alleen de partijen van Albert en Rudy nog bezig. Albert speelde in het middenspel zijn paard naar a6 en daar stond het paard buitenspel want hij kon eigenlijk nergens naartoe. Merlijn had op de d en e- lijn een (vrij) pion en Albert had een dubbelpion op f6 en f7. Albert bood remise aan maar Merlijn ging daar niet op in en speelde door. En achteraf terecht want zijn paard was veel sterker dan het paard van Albert dat op de rand niks stond te doen. Albert verloor een pion en niet veel later de partij. Jammer dat na de partij er aan het bord druk werd geanalyseerd en ondanks 2 verzoeken om elders te analyseren werd het er niet stiller op. We stonden weer achter en ik moest dus winnen om de stand gelijk te trekken. Ik speelde een, in mijn ogen, goede partij. Door een blunder van Thijs Visee in een ingewikkelde stelling kwam ik goed te staan. Volgens Lichess kwam ik op plus 4,6 en dat was 10 zetten later nog het geval. Maar de tijdnoodfase kwam eraan en dan gaat het vaak niet zoals je had gedacht dat het zou gaan. Door een blunder (volgens Lichess bij plus 3) kwam ik totaal verloren te staan. Verlies dus en dat bracht de eindstand op 2-4 voor SISSA.

Na afloop zou ik nog even met Thijs analyseren. We deden daar een poging toe maar het waren de overige 5 Sissanen en stuk of 3 Lewenborgers die de stukken op het bord verplaatsten en het hoogste woord voerden. Met een handdruk van de sympathieke Thijs en een bedankje voor de mooie partij werd de avond toch ietwat teleurgesteld afgesloten.

De volgende wedstrijd is uit tegen DAC op 13 januari.

 

Hieronder de persoonlijke resultaten en de stand.

Sissa 5 - Lewenborg 3

De Sint is in het land, nou nou, maar liefst 2 hulp klaasen zaten aan de borden bij Lewenborg 3

Ondergetekende speelde aan bord 1 een zeer eenvoudige partij, is dit een miniatuurtje?

John aan bord 2 ging lekker 

Sjak aan bord 3 ging lekker

Jacob aan bord 4 stond vet lekker.

Ik raakte met Lydia van het schaakcafé aan de  en na deze gezellige ontmoeting bleek dat Jacob héél goed stond, een paard en 2 pionnen voordeel 

John stond goed, niet zoveel tijd meer, maar al zijn stukken stonden richting de koning op e 1

Sjak ging gelijk op, bijna alles nog op het bord en qua tijd liepen ze ook gelijk op.

Na een toilet bezoek kom ik terug en geeft Jacob op.. zijn tegenstander begreep de uitgestoken hand niet en zat als een vraagteken achter het bord, een 100% remise stelling werd in een black out als verloren beschouwd 

Naja, John had een zet nodig om zijn witte loper in het spel te krijgen, die daarna dodelijk zou zijn, maar hij trok zich terug en bood remise aan en dit werd geaccepteerd 

Sjak had nog 3 min op de klok, zijn tegenstander 1.50 Sjak deed een risico loze loper zet en bood wederom remise aan, ook deze werd geaccepteerd (prima)

Tijdens de analyse bleek dat aan bord 1 een soort noord Koreaan zat die als kanonnen voer naar het front was gestuurd, dit verklaarde mijn simpele avond en hadden de andere 3 een tegenstander met meer gewicht 

2 - 2 waar 3,5 – 0,5 niet raar was geweest.

Zo zie je maar, in Sinterklaastijd zijn de jongeren toch iets nerveuser als anders.