Een slecht plan

 

 

 

Eindspelanalyse

Douwe Pol - Fred Luining, 1-0, Interne competitie ronde 14

Na een lange partij komt in de slotfase deze stelling op het bord. Wit is aan zet en staat gewonnen. Zwart heeft een vrije a-pion die in de gaten gehouden moet worden. Wit kan het rustig aan doen met 1. Lb2 a4 2. La3 Le7 3. Kg7 Ld8 4. Lxc5 Le7(wit mag niet slaan op e7 omdat de a-pion dan doorloopt!) 5. Ld4 a3 6. Lc3 a2 7. La1 Ld8 8. c5 Le7 9. c6 Ld8 10. Lc3 Ke7 11. Lxf6+ Ke8 12. Lb2 Ke713. Kg6 Lc7 en dan duurt het nog even…. Maar wit kan de winst ook forceren, maar dan is het wel even rekenen. Het idee is 1.Lxf6!! In de drie varianten waarin de witte Loper niet wordt geslagen komt wit een extra pion voor en kan daarna eenvoudig winnen. Ik heb daar niet verder aan gerekend: 1… Lc7 2. Lg5 Le5 3. f6 Lxf6 (Na bv 3…. Kf8 volgt 4. f7, dreigt mat met 5. e7#, maar ook na Ld6 5. e7+ Lxe7 6. Lh6# is het mat) 4. Kxf6 a4 5. Lc1 en wit wint 1... Le7 2. Lxe7 Kxe7 3. f6+ Kxe6 4. f7Ke5 5. f8=D 1... a4 2. Lxd8 Kxd8 3. Kf7 Kc8 4. e7 a3 5. e8=D+ Het komt dan neer op de cruciale varianten waarin zwart de witte Loper wel slaat, waardoor er geen mogelijkheid meer is om de a-pion tegen te houden! Eén misrekening en de partij gaat dan verloren! Er moet dus minimaal een Dame gehaald kunnen worden om de pion op a5 tegen te houden. De eerste twee zetten in het hoofd zijn eenvoudig 1… Lxf6 2. Kxf6. Het eerste waar ik naar keek is of de pion nog met de Koning te stoppen zou zijn, dat blijkt na 2… a4 niet het geval te zijn. De berekening moest dus foutloos zijn of de partij ging verloren. Zwart heeft nu drie mogelijkheden, 2.. Kd8, 2… Kf8 en 2… a4. Na 2… Kd8 haalt wit onherroepelijk een Dame en kan de zwarte a-pion worden gestopt 3. Kf7 a4 4. e7+ Kc7 5. e8=D (en 2… Kd8 3. e7+ Kd7 4. Kf7 Kd6 5. e8=D kan ook, maar daar hoefde ik dus niet meer naar kijken). Maar na 2… Kf8 en 2… a4 kan wit niet zo snel een Dame halen. Gelukkig herinnerde ik me dat je met een Koning en twee pionnen ook mat kunt zetten! 2… Kf8 3. e7+ Ke8 4. Ke6 a4 5. f6 a3 6. f7# En dus hoefde ik alleen maar te rekenen aan de gevaarlijkste variant, die Fred uiteindelijk ook speelde: 2… a4 3. e7 a3 4. Ke6 a2 en zwart gaf op na 5. f6 (a1=D 6. f7#).

Analyse externe partij tegen Wesley Tabak

Mijn externe partij tegen Wesley Tabak was weer eens een deceptie. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor het eerste team dat daardoor niet meer gelijk kon komen. Ik ben al een paar maanden hopeloos uit vorm, en ook deze partij bevat een aantal verkeerde keuzes. Ofwel: hoe laat je een gewonnen partij toch in remise verzanden.

Mijn laatste zet .......

Op de laatste dag speelde ik tegen Jan Boer uit Assen. Mijn resultaat in de compact B groep was niet denderend: 1.5 uit 4. Tegen Jan Boer ging het voor mijn gevoel redelijk. De opmars van de a en b pionnen zou mij wel enig voordeel geven. Zonder na te denken speelde ik mijn plan om eerst maar even de paarden te ruilen. Jan Boer had geen tijd nodig voor zijn zet Pd3 - Pe1 familieschaak !!!!! Wel een manier om het schaakjaar 2017 af te sluiten.

 

Stand na 24.Pe2 - Pc1

 

 

 

Hoogeveen ronde 6

Over ronde 4 kan ik heel kort zijn. John speelde remise en over de rest valt weinig positiefs te vertellen. Maar zoals Boudewijn terecht opmerkte “we hebben weer veel kunnen leren”. Zo kan je de 4 verliespartijen natuurlijk ook bekijken

In de vijfde ronde ging het iets beter met de schakers van Lewenborg.

Boudewijn speelde een solide partij tegen Sytze Faber en won verdiend.

Rudy kreeg een uitstekende stand op het bord maar besloot om een toren weg te geven en daarmee ook de partij.

Marcel had na 2 verliespartijen in de 5de ronde een bye genomen. Even een dag rust en dan de laatste 2 dagen er vol tegenaan.

Jan speelde voor de zesde keer tijdens dit toernooi tegen een speler met een hogere rating dan 1800. Dit keer speelde hij tegen Wytse Wiersma (rating 1954) uit Sneek. Jan ruilde af wat hij kon afruilen met een knappe remise als beloning.

John heeft al 2 BN’ers als tegenstander gehad maar deze keer speelde John tegen een BWB’er (bekende wereld burger). Hij speelde tegen Christine Namaganda. Christine is zelfs WFM (Woman Fide Master) en staat op de 5de plek van het damesschaak in Oeganda. Er is een film gemaakt waar zij ook een rol in heeft. De film heet Queen of Katwe en heeft al in het Drents Museum gedraaid en is wellicht binnenkort ook op tv te bewonderen.

Christine was uiteindelijk te sterk voor John. John ging voor de 2de keer dit toernooi door zijn vlag.

De stand van de Lewenborgers na de 6de ronde:

Marcel 3,5 uit 6

Boudewijn 3 uit 6

Jan 3 uit 6

John 2 uit 6

Rudy 2 uit 6

Vrijdag staat de topper Jan-Boudewijn op het programma.

Tijdens de 6de ronde was er nog een bijzonder “incident” tijdens de partij van Hans Hut tegen Wim de Berg. De stelling was niet exact zoals op het diagram (doe het uit mijn hoofd) maar het gaat om het thema.

Zwart sloeg met zijn loper de toren op d8. Vervolgens plaatste wit zijn dame op b7 en zei vervolgens “mat”. Zijn tegenstander keek even en feliciteerde de witspeler met zijn overwinning. Echter…..een toeschouwer merkte op dat Db7 niet kon omdat er een pion op c6 staat. Het is tenslotte geen dammen. Inderdaad was het een onreglementaire zet en vervolgens speelden ze weer rustig verder en enkele zetten later was remise een feit.