Hoogeveen ronde 1

Dit jaar spelen een viertal Lewenborgers mee in de ochtendgroep van het jaarlijke schaaktoernooi in Hoogeveen in de herfstvakantie. Marcel en ikzelf wonnen in de eerste ronde. John behaalde een prachtige remise tegen 1800+ speler, Boudewijn en Rudy verloren tegen sterke tegenstanders. Mijn winst tegen een 2000 speler laat ik hier zien. In een voor mij verloren stand op de 66e zet zag ik plotseling de enige winst mogelijkheid.

Een dolle toren

Deze week speelden de 2 hierboven genoemde verliezers (Johan en Rudy, zie Lewenborg 2 - DAC 1) een partij tegen elkaar. Johan stond gewonnen, hij had een koning toren en 2 verbonden pionnen tegen Rudy een koning en toren. Toch eindigde de partij nog in remise.

Johan - Rudy

Wit speelde Kh6 met matdreiging Tb8

Zwart ontsnapt hier door gebruik te maken van een “dolle toren”  Kh6 - Th1 schaak

Kh6	Th1 schaak
Kg6	Th6 schaak

Slaan kan niet want dan is het pat. Dus:

Kg5 	Tg6 schaak
Kf5	Tg5 schaak
Ke6	Tg6 schaak remise

Het thema is dat zwart steeds schaak blijft geven en bij slaan is het pat.	

Een merkwaardige partij

Gisteren stond het treffen tussen Klaas en Albert op het programma. Omdat ze al heel vaak tegen elkaar hebben gespeeld weten ze behoorlijk goed wat ze van elkaar kunnen verwachten. Om dit te doorbreken en geïnspireerd door Magnus Carlsen besloot Klaas om origineel uit de hoek te komen met 1.b3 en een opmars van de h-pion. Dat leverde de volgende merkwaardige partij op, waarbij Albert ertoe verleid werd om op de 9e zet een stuk te offeren.  Als antwoord op het offer heeft wit maar één zet (10.Ph3), maar dat is tevens een zet met voordeel. Het offer van zwart blijkt niet voldoende voor een winnende aanval, ondanks een snelle mobilisatie van dame en toren. Wit heeft de aanval afgeslagen en heeft beslissend voordeel opgebouwd. Met de 15e zet lijkt zwart het stuk terug te winnen, maar dat blijkt een misrekening en daarmee wordt het voordeel voor wit nog verder vergroot. Zwart geeft op.

Jan - Boudewijn opnieuw

In de tweede ronde speelde ik weer tegen iemand waartegen ik vaak speel: Boudewijn. Boudewijn is de laatste tijd een betere score tegen mij aan het opbouwen. Dit keer moet daar maar eens een eind aan komen.

Hiddo aan kop met mooie partijen

Het zal de bezoekers van deze website niet ontgaan zijn dat Hiddo al geruime tijd aan kop staat in de interne competitie. Dat dit ook met mooie partijen gebeurt, blijkt uit zijn laatste twee partijen. In de achttiende ronde speelde Hiddo met zwart tegen Douwe.  In een franse opening geeft hij op de twintigste zet een kwaliteitsoffer en heeft vanaf dat moment het initiatief, waarbij de paarden een prominente rol spelen. De partij wordt in stijl afgemaakt met een vernietigende tactische combinatie.  

 

 

In de twintigste ronde speelde Hiddo met wit tegen Klaas. In deze partij komt een Siciliaanse opening op het bord, waarbij Klaas al snel een pion buit maakt. Hierdoor komt zijn dame wel in een kwetsbare positie, met als gevolg dat hij een achterstand in de ontwikkeling van zijn stukken oploopt. Volgens Fritz kan 10..., dxc5 nog tot een speelbare stelling leiden, maar na 10...,Pxc5 komt wit duidelijk in het voordeel.  Toch is er nog wel enige schaakkunst voor nodig om dit voordeel ook om te zetten in winst.