Hiddo aan kop met mooie partijen

Het zal de bezoekers van deze website niet ontgaan zijn dat Hiddo al geruime tijd aan kop staat in de interne competitie. Dat dit ook met mooie partijen gebeurt, blijkt uit zijn laatste twee partijen. In de achttiende ronde speelde Hiddo met zwart tegen Douwe.  In een franse opening geeft hij op de twintigste zet een kwaliteitsoffer en heeft vanaf dat moment het initiatief, waarbij de paarden een prominente rol spelen. De partij wordt in stijl afgemaakt met een vernietigende tactische combinatie.  

 

 

In de twintigste ronde speelde Hiddo met wit tegen Klaas. In deze partij komt een Siciliaanse opening op het bord, waarbij Klaas al snel een pion buit maakt. Hierdoor komt zijn dame wel in een kwetsbare positie, met als gevolg dat hij een achterstand in de ontwikkeling van zijn stukken oploopt. Volgens Fritz kan 10..., dxc5 nog tot een speelbare stelling leiden, maar na 10...,Pxc5 komt wit duidelijk in het voordeel.  Toch is er nog wel enige schaakkunst voor nodig om dit voordeel ook om te zetten in winst.

 

Chess Challenge Haren

In de 4e ronde speelde ik tegen Jeroen Groot van Staunton. Het werd een interessante partij waar ik op de 31e zet de winst uit handen gaf. Deze maand heb ik al drie partijen weg gegeven door steeds hetzelfde euvel. Na drie,vier uur spelen wordt ik verrast door een zet van mijn tegenstander, waarna ik zonder me te verdiepen in de stelling direct een zet doe. Hier zag ik plotseling een dubbele aanval op de Dame en Toren opdoemen en sloeg zonder na te denken de witte loper (i.p.v. de toren). Hieronder staat de partij.Op de KNSB NetStand pagina staat ik op de foto met Jeroen. Goede propaganda voor NetStand !!! 

Jan - Jeroen
Jeroen Groot - Jan Schut (foto Harry Gielen)

Wijk aan Zee 2018

Dit jaar speelde ik voor de derde keer mee aan het vierkampen toernooi van het Tata schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Je speelt dan op drie opeenvolgende middagen een wedstrijd van 13:30 tot 18:30. Het toernooi verliep niet zoals ik gewenst had.

In de eerste ronde werd ik snel weggespeeld door de latere winnaar van de groep. Op de tweede dag bleef de stand lang volledig gelijk. Na een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander kon ik de wedstrijd winnen.

Op de derde dag stond om half drie de onderstaande stelling op het bord. Ik was tevreden over mijn stelling, het leek me dat ik de a-pion had gewonnen met een goede stand.

Tata 2018
Tom Kooij - Jan Schut; Stand na 18.Dxc2 - Txc2

 

Na 19.Pd2 speelde ik in gedachte aan de titel van het boek van Willy Hendriks "Move first, think later" de grafzet 19...- Da6 ??.

Waarna ik na 20. Txa2 - Dxa2 ? 21.Ta1 de partij eigenlijk kon opgeven. Er zijn nog 20 zetten gespeeld waarna ik de ongelijke strijd opgaf. Snel naar huis dus. Later zag ik dat ik op de tweede plaats was geëindigd.

Welke zet had ik moeten spelen i.p.v. 19...-Da6 ??.

Na 19. ..- Txa1 20.Txa1 - De2 staat zwart zeer goed. Wat een blunder....

Tom Visser - Johan Jans

In het clubblad van schaakclub Roden staat een verslag van een partij van Johan Jans. Tom Visser heeft toegestaan om deze ook op onze website te laten zien.

De Roder Loper juni 2017.

Partijfragment – goede zet, slechte zet

In de laatste ronde van de externe competitie tegen Lewenborg speelde ik een partij tegen Johan Jans, waar ik op het moment zelf redelijk tevreden over was, zeker in vergelijking met mijn andere externe partijen van dit seizoen. Maar toen ik de volgende dag mijn ouwe Fritz8 naar de partij liet kijken werd ik hard met de waarheid geconfronteerd. Mijn ‘mooie zet’ waar ik zo trots op was, bleek volgens Fritz een akelige weerlegging te hebben. Gelukkig was het niet allemaal narigheid: we bleken ook een hele serie ‘correcte zetten’ gespeeld te hebben.

De partij (ik speelde met wit) was een geweigerd Boedapester gambiet. Sinds Orban aan de macht is, vertrouw ik die Hongaren niet meer zo als ze je zogenaamd een cadeau aanbieden. De hele partij had een interessant verloop. Dit is de stelling na zwarts 14. … Pg4-f6.

 Tom-Johan 1

De loper op e4 hangt en er dreigt 15. … Lg4. Ik koesterde mijn mooie zwartveldige loper op c3 en besloot deze niet te ruilen tegen Pf6. De stelling na 15. Lxf6 Dxf6 taxeerde ik als hoogstens gelijk. Maar Fritz vertelde me dat daarna 16. Lxh7+ een prachtige pion zou winnen, omdat na 16. … Kxh7 de zet 17. Dh5+ met torenwinst mogelijk is. Dus zou zwart na 15. Lxf6 met de g-pion hebben moeten terugslaan, een stuk minder aantrekkelijk voor zwart. Als ik dat gezien had, dan had ik niet geaarzeld. 

 In de partij ruilde ik de witveldige loper in plaats van de zwartveldige:

15.Ld5+ Pxd5 16.Txd5 h6

Anders komt Tg5.

17.Dg3 Dd7

De enige manier om g7 te dekken. Na 17. …Te7 volgt 18. Lf6 en na 17. De7 volgt 18. Te1.

18.c5 Df7 19.cxd6 cxd6 20.Txd6 Lf5 

.Zie diagram      Tom-Johan 2                 

Hier was ik in eerste instantie teleurgesteld, omdat ik dacht dat al mijn voordeel verdwenen was, maar toen zag ik de ‘prachtzet’ 21. Tf6. Trots als een pauw liep ik rond. Ik zag dat de eventuele uitval 21. …Da2, met een dreigend snel mat, weerlegd kon worden door 22. Tf8+ en mat op de volgende zet.

Maar groot was de volgende dag mijn teleurstelling toen Fritz me wees op de verrassende zet 21. …Pd4!!. Zie analyse-diagram hieronder.

Tom-Johan-3

Plotseling resteert een puinhoop van de witte stelling. Omdat de vork 22. …Pe2+ dreigt is 22. Lxd4 gedwongen, waarna 22. …Tac8+ 23. Lc3 Dxf6 het pleit beslecht in het voordeel van zwart.

Gelukkig zag ook zwart deze zet niet, won ik de loper op f5 en daarna al snel de partij.

Tom Visser    

Fred - Jacob

Jacob heeft zijn partij tegen Fred ingeleverd.

Het thema is in deze partij: Hoe win je een gewonnen stelling ?