Lewenborg 3 - Gron.Comb.6

In de wedstrijd tegen Groninger Combinatie 6 speelde ik een spannende partij tegen Jaap Veninga.

 

PGN

Partij van Sjak

Sjak speelde een leuke partij in de wedstrijd tussen Middelstum 2 en Lewenborg 3 in de klasse 2a.

 

PGN

Een opmerkelijke partij met pionnen in de hoofdrol

Gisteren werd de wedstrijd tussen Lewenborg 1 en Haren & Oostermoer 3 gespeeld. Daarbij kwam op het eerste bord, tussen Maarten Roorda en Klaas Dijkhuizen, een ongebruikelijke variant van de Aljechin-verdediging op het bord. Negen van de eerste tien zetten van wit zijn pionzetten! In het middenspel weet wit met enkele pionnen het zwarte paard op g8 volledig op te sluiten. Het leidde tot een opmerkelijke partij, die steeds meer aandacht trok. Op een gegeven moment waren alle andere partijen geëindigd en werd er alleen nog aan het eerste bord geschaakt.  Maarten en Klaas kwamen steeds meer in tijdnood, terwijl hun partij aandachtig gevolgd werd door alle overige aanwezigen. Het was dan ook een heel spannende partij, vooral nadat Klaas op zijn 37e zet remise aanbood, wat door Maarten werd afgeslagen. Daarna kwam Maarten echter in een stelling die niet direct een winnende voortzetting beloofde, terwijl hij af en toe minder dan een halve minuut bedenktijd had. Tenslotte wist hij toch de weg naar winst te vinden, en nog een vol punt te scoren.  (Daarmee kwam de eindstand Lewenborg- Haren & Oostermoer 3 op 5-3. Zie voor gedetailleerde uitslagen elders op deze site, of Nosbo site/ senioren/ competitie)

Ik laat de partij hier volgen zonder veel commentaar. Alleen alternatieve zetten die Fritz duidelijk beter vindt heb ik tussengevoegd.     

 

PGN

 

Na de partij bekende Maarten dat hij had gezien dat Klaas met zwart wel eens de Aljechin-verdediging speelde. Daarom had hij een minder bekende variant daarvan gezocht en voorbereid. Hij noemde de naam Emory Tate. Het heeft in elk geval een bijzondere partij opgeleverd!

Voor wie de indruk krijgt dat Maarten de beginselen van het schaken nog moet leren, omdat hij tegen de klassieke openingsregels in gaat: hij geeft zelf commentaar op de website van Oostermoer: Schaakvereniging Oostermoer

Versterking uit Ten Boer

Zoals eerder gemeld heeft schaakclub Lewenborg versterking gekregen van spelers uit Ten Boer. Eén van deze spelers is Piet Beetsma. In de derde ronde heeft hij laten zien dat hij tegen de beste spelers van Lewenborg is opgewassen. Speelde hij in de eerste ronde al remise tegen Roy Bons, in de derde ronde wint hij met wit van clubkampioen Ramon Middeljans. Terwijl Ramon vanuit een Aljechin-verdediging een aanval begint op de koningsstelling, komt Piet Beetsma met twee torens via de h-lijn tot een aanval op de zwarte koningsstelling die al snel beslissend blijkt. Zie hier het verloop van de partij:

PGN