EK Rapid
- Gegevens
- Gepubliceerd: maandag 09 december 2019 18:56
- Geschreven door Boudewijn Hoogeboom
Hiddo doet vanuit Estland verslag van het EK Rapid en snelschaak waar hij aan deelneemt.
Het is te vinden via de volgende link:
Hiddo doet vanuit Estland verslag van het EK Rapid en snelschaak waar hij aan deelneemt.
Het is te vinden via de volgende link:
Ook dit jaar werd het schaaktoernooi weer gehouden in het raadhuis van Hoogeveen en was de organisatie, net als in voorgaande jaren, weer uitstekend voor elkaar. Dat alles onder leiding van toernooidirecteur Loek van Wely.
De matches werden gespeeld in de glazen trouwzaal. Deze keer speelde Alireza Firouzja in de tweekamp tegen Jorge Cori en Zhansaya Abdumalik tegen Jan Timman. Jan Timman gaf tijdens de opening aan dat de gezamenlijke leeftijd van de 3 andere deelnemers nog niet in de buurt kwam van zijn eigen leeftijd. Timman is 67 jaar en de andere 3 zijn samen 59 jaar. Timman verloor de openingswedstrijd maar kwam in de derde partij weer langszij. Uiteindelijk eindigde de tweekamp in 3,5 – 2,5 in het voordeel van Jan Timman. In de andere tweekamp overspeelde Firouzja Cori en won met 4,5 -1,5.
In de opengroep ging de winst naar Sipke Ernst. Sipke won in de barrage van de pas 13 jarige Sindarov.
Amateurgroep 2
In de amateurgroep 2, spelend in de ochtend, was sv Lewenborg goed vertegenwoordigd. Jan Schut, Boudewijn, Tony, John en Rudy deden hun best om enige punten bijeen te sprokkelen. Bij deze groep deden 58 deelnemers mee. Het was wel weer wennen dat de wekker op 7 uur moest worden gezet om op tijd in Hoogeveen te kunnen zijn. Jan moest zelfs nog 1 keer uit bed worden gebeld omdat hij de wekker niet had gehoord. Dat was op de woensdagochtend nadat hij de avond ervoor bij het rapidschaken nog 2 partijen met het Halazsgambiet had gespeeld. Waarschijnlijk was een hele dag schaken teveel van het goede en was dat de reden waarom hij door de wekker heen sliep.
In Hoogeveen werd gespeeld volgens het Zwitserssysteem waarbij de hoogste ratinghouders aan de hoogste borden speelden. De indeling voor de eerste ronde is dat de hoogste ratinghouder speelt tegen nr 29 van de ratinglijst. Nr 2 speelt tegen nr 30 enz. In de eerste ronde zie je dan ook bijna allemaal winst/verliespartijen. Dat komt omdat het ratingverschil bij de indeling rond de 300 punten ligt. .
Het toeval wilde dat in de eerste ronde 3 spelers van Lewenborg, Boudewijn Jan en Rudy, op de eerste 3 topborden speelden. Dat was overigens ook de laatste keer dat ze daar te zien waren.
Alexandr Georgiev
Bijzonder was het meespelen van Alexandr Georgiev. Alexandr is wereldkampioen dammen maar kan ook aardig schaken. In eerste instantie had hij geen fide rating maar na 3 partijen werd zijn rating berekend op 1926. Hij krijgt schaakles van Vasilly Ivanchuk en andersom krijgt Ivanchuk damles van Alexandr. Georgiev eindigde op de gedeelde zesde plaats. .
Hoogste Ten Boerster
Fons van Hamond, woonachtig in ten Boer, deed het uitstekend met een gedeelde tweede plaats en een score van 6 uit 8. Bij het ingaan van de laatste ronde stond hij nog gedeeld bovenaan maar in de spannende laatste partij verloor hij uiteindelijk van Alicia Paans. Bij winst was hij eerste geworden en was daarmee kanshebber om Ten Boerster sportman van het jaar te worden. Helaas….
De toernooiwinst ging naar Martijn Hardeman.
Hoe deden de Lewenborgers het
Boudewijn hield in de eerste ronde lang stand tegen Dolf Wissmann. Wissmann heeft een rating van 2092 en is Nederlands kampioen oplossen van schaakproblemen. Boudewijn haalde uiteindelijk een score van 3,5 uit 8 en was niet helemaal tevreden. Met name over de zesde partij waarin hij een stuk weg blunderde was hij niet te spreken.
John begon met 1,5 uit 5 niet zo goed en ging daarbij zelfs 2 keer door de vlag. John mocht in de laatste ronde de allerlaatste zet van het amateur 2 toernooi uitvoeren waarna de partij in remise eindigde. Hij behaalde 2,5 punt en vond dat er weer enkele leermomenten waren geweest.
Tony haalde 4,5 punten maar was niet tevreden over het toernooi. Hij vroeg zich af of hij wel een toernooispeler is. Overigens is dat iets wat veel spelers zich afvragen. Twee partijen waren wel bijzonder. In 1 partij liet Tony zich midden op het bord mat zetten en de andere partij was de remise tegen Henk Pompstra. Deze kwam op een heel bijzondere manier tot stand maar op verzoek van Tony ga ik hierover geen details prijsgeven. Mocht je dat echt willen weten vraag dan Tony. De laatste ronde sloot hij af met winst tegen Lyne Brugging.
Jan Schut speelt liever niet tegen jonge kinderen. Ze spelen vaak heel snel en hebben veel aandacht voor andere dingen. Jan trof het niet en moest 2 keer tegen een 12 jarige. Vaak zijn die veel sterker dan hun rating doet vermoeden. 1 van de partijen verloor Jan na 80 zetten waarop zijn 12-jarige tegenstander het volgende zei: “meneer u heeft goed gespeeld”. Ja ja. Jan had vervolgens geen behoefte om te analyseren.
Zelf speelde ik een wisselend toernooi met als hoogtepunt de eerste partij tegen Kees Greevenbosch, rating 1991, die in remise eindigde. Maar een 50% score is niet slecht maar ook niet goed.
Individuele scores
John 2,5 uit 8
Boudewijn 3,5 uit 8
Rudy 4 uit 8
Tony 4,5 uit 8
Jan 4,5 uit 8
Rudy Frieswijk
Tony is in 1961 in Groningen aan het Damsterdiep geboren. In zijn herinnering was daar toen nog water, waar grote kranen stonden om schepen de laden en lossen. Prachtig vond hij die. We herinneren ons ook beide de imposante draglines van die jaren.
De kranen moeten echter die van de Oosterhaven zijn geweest, want het Damsterdiep is begin jaren 50 al gedempt.
Tony is opgegroeid in een reeks van plaatsen. Maar sinds hij Engels ging studeren woont hij weer in Groningen. Hij is ook afgestudeerd jurist, wat hij één van de grootste vergissingen van zijn leven noemt.
Hij is nu vertaler en doet tegenwoordig dat werk ook als corrector van vooral medische documenten.
Er was thuis in Breda wel een schaakbord en hij herinnert zich wel ooit eens met zijn vader te hebben gespeeld, maar het bordspel in Breda was het monopolyspel. U weet wel dat spel dat was bedoeld om het amorele karakter van het kapitalisme duidelijk te maken, maar wat lijkt omgekeerd te hebben uitgepakt.
De echte introductie met schaken kwam nadat hij ging kijken op het Europees jeugdkampioenschap in de Martinihal in 1981. Zo werd hij in zijn studietijd lid van SC Groningen.
In de tijd dat hij huisman was, is Tony via zijn kinderen, Natalia en Robin (tweeling) intensiever bij het schaken betrokken geraakt. Zijn kinderen speelden toen bij het jeugdteam van Lewenborg. Natalia schopte het zelfs tot een invalbeurt in de externe competitie voor Groningen 1 (Remise in een zeer degelijke pot tegen de Belgische IM Deleyn; zij is nét onder de elo 2000 blijven hangen).
Hoewel hij toen ook al in de Oranjewijk woonde koos hij voor Lewenborg vanwege ons goede jeugdprogramma, van Jan en Marijke, waarbij toenmalig voorzitter Johan ook een stimulerende rol speelde aldus Tony.
Hij verwondert zich er nog over dat Natalia, zonder van nature een specifieke heftige passie voor het schaken te bezitten, vrij moeiteloos steeds sterker ging spelen. Ik leid daaruit af dat het schaken en ook goed schaken heel leerbaar en trainbaar is. Dat leidt weer tot de bewering dat de aannames van Polgar senior zo gek nog niet zijn.
Natalia is niet doorgegaan met schaken en Robin had in zijn pubertijd al afgehaakt, hoewel die ook zeker niet onverdienstelijk speelde.
Uit die tijd van het begeleiden van zijn kinderen, dateert het begin van een bibliotheek aan deels nog ongelezen schaakboeken. “Er moest immers nagespeeld en geanalyseerd worden. En als de kinderen niet meer schaken, Ja dan moet je wat met die boeken.”
Op verzoek van Johan, deed Tony toen mee met het begeleiden van de Lewenborgse schaakjeugd.
We praten over openingsboeken. “De beste openingsboeken zijn gewoon voorbeeldpartijen” vinden we beide.
Je schaakt bij de Groninger Combinatie ook extern, wat motiveerde je om ook bij ons te komen spelen? “Jullie hebben een echte interne competitie en de resultaten tellen ook mee voor de rating, zo hoorde ik van Boudewijn. En het feit dat je vooraf al wordt geïnformeerd over wie er tegen elkaar spelen is erg prettig. Gewoon een goed georganiseerde competitie.”
Tony stelt het erg op prijs dat het rustig is tijdens het schaken, al wordt er nog wel wat te vaak na gepraat in de schaakzaal, in plaats van bij het biljart.” Met andere woorden een verzoek om stilte!
Het is niet bij iedereen van de club bekend, maar jij bent degene aan wie we de prenten aan de wand, (die weer terug komen) te danken hebben. Kun je daar wat over zeggen? Heeft schaken iets met kunst vandoen?
Op deze vraag en of hij nog een mooie schaakanekdote heeft volgt een heel uitgebreide mail.
We spreken af dat hij nog een artikel op de site plaatst.
Sjak Rijploeg
In de jaren 60 waren de Prisma schaakboeken van Hans Bouwmeester een begrip. Menig schaakliefhebber heeft waarschijnlijk deze pocketuitgaven wel in de boekenkast staan. Mijn vader heeft mij in contact gebracht met het schaakspel. Hij heeft mij geleerd hoe de stukken zich op het bord voortbewegen. Mijn vader heeft zich niet verder verdiept in het spel, maar ik was direct geïnteresseerd, en om mij wat meer in het schaakspel te verdiepen schafte ik mij een voor een deze boeken aan. Dat was voor mij de opstap naar het echte wedstrijdschaak. Deze boeken behandelen alle facetten van het schaakspel. Van openingen tot eindspel, van tactiek tot strategie. Verder boeken met opgaven, partijen van wereldkampioenen, van het Nederlandse schaakleven in die tijd, en uit de toernooipraktijk. Later kwamen er nog diverse jaaroverzichten bij. Al bladerend door het boek over het eindspel kwam ik een verhaal tegen van oud-wereldkampioen Michael Botwinnik over zijn toreneindspel tegen de Spanjaard Pomar tijdens de schaakolympiade te München in 1958. Dat was in de tijd dat de partijen na 40 zetten werden afgebroken. Ik citeer:
“De voormalige wereldkampioen Botwinnik heeft in 1959 een belangwekkende handeling geschreven inzake zijn overwegingen bij het analyseren van een eindspel tegen de Spanjaard Pomar tijdens de schaakolympiade te München in 1958. Van de partij hing veel af voor de Russische ploeg. Voor het voeren van dit eindspel hadden de Russen een plan in drieën opgesteld. Eerst zou Botwinnik enkele loze zetten spelen, uitsluitend om de tot passief spel gedwongen tegenstander te doen geloven dat de analyses de Russen niet veel wijzer hadden gemaakt. Daarna zou Botwinnik een schijnplan introduceren, waarmee hij bij een goed eindspel evenwel niets zou kunnen beginnen. De eerste twee fasen waren hoofdzakelijk bedoeld om de tegenstander onzeker te maken. Wellicht zou hij al in deze perioden fouten maken, anders zou hij hopelijk voldoende murw zijn om in een zeer moeilijke maar niet zonder meer verloren slotfase het hoofd te verliezen. Inderdaad is deze strijdwijze volgens plan verlopen. De jonge Spanjaard bleek niet voldoende ervaring te hebben om de partij tegen de oude rot Botwinnik psychologisch vol te houden. Het gaat om de volgende afgebroken stelling: Schijnbaar is de partij voor Pomar, die de zwarte stukken hanteert, glad verloren. De witte torens zijn oppermachtig op de zevende rij. De zwarte toren op de h-lijn is aan de dekking van de pion gebonden, de andere aan de f-lijn, omdat wit de e-pion dreigt te veoveren. Niettemin is de winst zeer moeilijk te bereiken, omdat wit bij passief spel van zwart (Tf8-f6-f8) zijn stelling niet goed kan versterken. De witte pionnen zijn voorlopig aan hun plaats gebonden. Bij het analyseren van de afgebroken partij – zo vertelde Botwinnik – vond grootmeester Flohr al spoedig een interessant pionoffer. Er kon, met zwart aan zet, bijvoorbeeld volgen: 1..Tf8-f6 2.g2-g4 Tf6xf3 3.Kh2-g2 Tf3-f8 4.Kg2-g3 gevolgd door Te7-g7+ en g4-g5. Het werd echter bij een verder onderzoek duidelijk dat zwart zich kon redden met 3..Th6-f6! 4.Te7-g7+ Kg8-f8 5.Tg7xh7 Tf6-f7! Ongeveer om twaalf uur in de nacht vond Botwinnik iets wat op zetdwang leek. Maar zijn helpers, Keres, Kotov en Flohr, hadden zijn illusies al spoedig verstoord. Toen het duidelijk was geworden, dat wit in een viertoreneindspel niets wezenlijks zou kunnen bereiken, onderzochten de heren stellingen aan beide zijden met slechts één toren. Pas om vier uur in de morgen kwam Botwinnik erachter dat een van deze stellingen op een zeer merkwaardige maar in wezen toch eenvoudige manier te winnen was. Na bijna vijf uur hard werken leek alles volkomen duidelijk en gingen de grootmeesters moe maar voldaan naar bed. Niet voor lang echter, want al om zeven uur liep de wekker weer af. Opnieuw namen de Russen onder leiding van Flohr de nachtelijke analyses door om te kijken of er geen fouten in waren geslopen. Daarna ging men om de tafel zitten om de psychologische kant van de eindspelvoering te bespreken. In dit gesprek werd het – eerder beschreven – plan de campagne geboren, dat uit drie delen bestond. Om tien uur werd aan het uitspelen van de afgebroken partijen begonnen. Onbewust van het geraffineerde plan dat tegen hem was gesmeed, nam de Spaanse grootmeester achter het bord plaats. Snel en zeker van zichzelf beantwoordde hij de eerste zetten van Botwinnik. 1...Tf8-f6 2.Te7-g7+ Kg8-h8 3.Tg7-e7 Kh8-g8 (Het schaakje van wit haalt natuurlijk niets uit, maar Botwinnik is begonnen met het eerste deel van zijn plan. Nu volgt het tweede deel: een schijnbare zetdwang) 4.Kh2-g1 Tf6-f8 5.Kg1-f2 Tf8-f6 6.Td7-d8+ (Ook een zet zonder positieve gevolgen) 6...Tf6-f8 7.Td8-d6 Tf8-f6 8.Td6-b6 Kg8-f8 9.Te7-d7 Kf8-g8 10.Tb6-a6. Zo onopvallend mogelijk is Botwinnik overgegaan naar de tweede fase van zijn winstplan. De routinezet ...Tf8 is nu onmogelijk geworden wegens de dreiging Txd5. Ook ...Thg6 is verkeerd wegens Ta8+ met pionwinst. Maar met 10...Th6-h5! zou zwart wit kunnen dwingen zijn kaarten op tafel te leggen en over te gaan naar tot de derde fase: het eindspel met twee torens. De druk is Pomar echter te groot geworden. Hij speelde 10...Th6-g6 11.Ta6-a8+ Tf6-f8 12.Ta8xf8+ Kg8xf8 13.Td7xh7. Pomar heeft zich vervolgens nog tot de 78e zet hardnekkig verdedigd maar moest tenslotte zwichten voor de nummerieke achterstand. Hoe had wit echter de partij moeten winnen als de tegenstander zich op de juiste wijze had verdedigd? Hier volgt het winstplan dat na een nacht vol analyses tot stand was gekomen. Uitgaande van de eerste diagramstelling, nu ontdaan van alle loze zetjes die dienden om de tegenstander te verwarren: 1...Tf8-f6 2.Kh2-g1 Tf6-f8 3.Kg1-f2 Tf8-f6 4.Kf2-e3 Tf6-f8 (Of 4...Thg6 5.g4 Th6? 6.g5) 5.Te7-g7+! (Wit moet eerst de g-lijn bezetten om pion g2 een steuntje te geven.) 5...Kg8-h8 6.Ke3-d4 Tf8-g8 (Anders versterkt wit ongehinderd de positie van zijn koning. Nu volgt de ruil die blijkens de analyses onvermijdelijk was.) 7.Tg7xg8+ Kh8xg8 8.Kd4-e5 Th6-g6 9.g2-g4 h7-h5 (Of 9...Th6 10.f4! Txh3 11.Kxe6 en wint.) 10.Td7-e7! (Eerlijkheidshalve moeten wij hieraan toevoegen dat bij de nachtelijke analyses deze zet nog niet gevonden was. Botwinnik meende met 10.Ta7 het eindspel gemakkelijk te kunnen winnen, maar onmiddellijk na het einde van de partij toonde Tal aan, dat zwart dan met 10.hxg4 11.hxg4 Tg7! de stand in evenwicht zou kunnen houden.) 10...hxg4 11.hxg4. Een interessante stelling. Hoewel er niet veel stukken meer op het bord staan en materieel de zaken in evenwicht zijn, is zwart machteloos. De twee voornaamste winstvarianten zijn: a. 11...Kg8-f8 12.Te7-h7 Kf8-g8 13.Th7-h5 Kg8-g7 14.g4-g5 Kg7-g8 15.f3-f4 Kg8-g7 16.Th5-h1 Kg7-g8 17.Th1-a1 Kg8-f7 18.Ke5-d6 Kf7-g7 19.Kd6-e7 Kg7-h7 20.Ke7-f7 en wint. b. 11...Kg8-h8 12.Te7xe6! Tg6xe6 13.Ke5xe6 d5-d4 14.Ke6-f7! d4-d3 15.g4-g5 d3-d2 16.g5-g6 d2-d1(D) 17.g6-g7+ Kg8-g7 18.g7-g8 (D) Kh7-h6 19.Dg8-g6 met mat. In een gewone partij, zo schrijft Botwinnik tenslotte, zou ik natuurlijk onmiddellijk tot dit eindspel zijn overgegaan. In een landenwedstrijd als de onderhavige, waarin de Russische ploeg op dat ogenblik achter lag op Joegoslavië, mocht ik echter geen enkele, zelfs geen bijkomstige kans onbenut laten.” Einde citaat. Overigens kunt u de hele partij naspelen op www.chessgames.com, via de volgende link:
Mikhail Botvinnik vs Arturo Pomar Salamanca Bron: Prisma schaakboek 7: het eindspel van Hans Bouwmeester.
Na vele jaren organiseerde de Schaakclub Lewenborg weer een rapidtoernooi. Het idee was dat er best een behoorlijk aantal schakers geïnteresseerd zou zijn in een leuk toernooi, en niet zo zeer om de knikkers zou spelen. Geldprijzen waren er dan ook niet, maar wel 13 prijzen in natura (wijn, chocola, bier en andere lekkernijen) in verschillende ratingcategorieën. De formule, 7 ronden Zwitsers, gevolgd door een knock out fase voor de top 8 was afgekeken van DSC Drachten en het internationale toernooi van Saint-Lo. Het idee van prijzen in natura kwam uit Roden.
Om het Dok te verzekeren van genoeg omzet, werd uit het inschrijfgeld voor iedereen koffie en soep aangeboden.
Gekozen werd voor het bargedeelte van wijkcentrum het Dok. Dit oogde gezelliger dan een waf sfeerloze sporthal.
Het aantal deelnemers viel ietwat tegen. De tijd van deelnemersaantallen van 70-80 zijn voorbij, maar gehoopt was op een man of 40. Maar er verschenen slechts 26 spelers aan de start. De thuisclub was met zeven spelers goed vertegenwoordigd.
Aanvankelijk stalen vooral de spelers van Assen, volwassen geworden bij Sisssa, de show. Rieks Taal won het rapidtoernooi met 6,5-7. Maar verzekerd van een prijs was hij nog niet. De top 8 moest vluggeren om de definitieve eindstand te bepalen. Daar werd Taal al in de kwartfinale uitgeschakeld. Ook de nummer drie, Adrian Clemens, liet zich verrassen.
Uiteindelijk won Jonas Hilwerda na een spectaculair vluggertje het toernooi. Hij had aan remise genoeg (gekozen was voor de formule 6 tegen 5 minuten bedenktijd, waarbij wit moest winnen), kon mat geven , maar gaf toen achter elkaar een loper en een toren weg. Wit stond toen gewonnen, maar had te weinig tijd om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Ivo Maris, de hoogste ratinghouder, moest berusten in remise.
De strijd om de 3e plaats werd gewonnen door Daan Noordenbos.
Verrassend had Roy Bons, met een rating onder de 1800, zich geplaatst voor de final 8. Daarin werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld, maar hij won wel het klassement voor spelers onder 1800, voor Lewenborg clubgenoot Johan Jans.
De C-categorie, voor spelers onder 1500, werd ook gewonnen door een speler van de thuisclub. John Souhoka bleef Paul Zilverberg voor.
De 50% score, overgenomen uit het bridge, ging naar Fons van Hamond.
No. Naam Score WP SB PS rat. TPR W-We -------------------------------------------------------------- 1. Rieks Taal 6.5 30.0 27.75 27.0 2023 2320 +2.04 2. Ivo Maris 6.0 31.5 25.00 25.0 2324 2277 -0.21 3. Adrian Clemens 5.0 26.0 17.00 20.0 2165 2019 -0.85 4. Jonas Hilwerda 4.5 33.0 18.50 20.0 2093 2026 -0.26 Gertjan Haan 4.5 33.0 18.25 21.5 1951 2033 +0.90 Edwin Zuiderweg 4.5 31.0 18.25 18.5 1926 1904 +0.11 Roy Bons 4.5 26.0 13.50 18.5 1736 1753 +0.26 Daan Noordenbos 4.5 26.0 13.25 18.0 1831 1858 +0.43 Johan Jans 4.5 23.0 12.50 16.5 1591 1700 +1.07 10. Jael Wieringa 4.0 24.0 11.50 13.5 1568 1645 +0.60 B. Hoogeboom 4.0 24.0 10.00 17.0 1570 1637 +0.54 John Souhoka 4.0 21.0 10.50 13.0 1350 1439 +0.93 13. Fons van Hamond 3.5 25.0 8.75 16.0 1934 1724 -1.59 14. Johan Visser 3.0 30.5 10.00 15.0 1631 1631 -0.11 Gert-Jan Ris 3.0 26.5 9.75 13.0 1550 1639 +0.54 Ed Maliepaard 3.0 26.0 7.00 10.0 1492 1375 -1.01 Paul Zilverberg 3.0 23.5 8.25 11.0 1407 1490 +0.67 Vincent Raaijen 3.0 23.0 6.00 13.0 1361 1371 +0.03 Quinn van Dijk 3.0 18.0 4.00 8.0 0526 773 +1.65 20. Jan Schut 2.5 24.0 4.75 13.0 1586 1473 -1.15 Michiel Meeuwsen 2.5 22.0 5.00 9.5 1500 1404 -0.94 22. Lucas Claushuis 2.0 22.0 4.00 9.0 1000 1121 +0.58 Jacob Bosgra 2.0 18.5 2.00 5.0 1247 1077 -1.47 Amrud Vinod Kumar 2.0 17.0 2.00 6.0 0200 386 +1.03 Sjak Rijploeg 2.0 15.5 2.00 7.0 1394 1067 -2.75 26. Anoek Koerts 0.0 17.0 0.00 0.0 0208 -262 -1.04 Knock Out fase
Kwartfinales Noordenbos – Hilwerda 0-1 Zuiderweg – Maris 0-1 Finale Hilwerda – Maris 1-0 3e/4e plaats Noordenbos – Zuiderweg 1-0 Eindstanden per ratingcategorie Eindklassement 1. Hilwerda 2. Maris 3. Noordenbos 4. Zuiderweg B-groep 1. Bons 2. Jans 3. Wieringa 4. Hoogeboom C-groep 1. Souhoka 2. Zilverberg 3. Van Dijk 4. Claushuis
Het toernooi is zeker voor herhaling vatbaar. Wellicht kan er nog iets meer publiciteit gemaakt worden door te flyeren bij clubs en wellicht moeten mensen wennen aan een nieuw rapidtoernooi. Maar veel kleine eet- en drinkbare prijzen, zo vlak voor kerst, was zeker geen verkeerd idee.
Het blijkt dat het niet moeilijk is om een laagdrempelig rapidtoernooi te organiseren, zeker als de organiserende club bereid is een kleine bijdrage te geven. Ik roep dan hierbij clubs op die nooit iets doen voor het schaakleven buiten hun eigen clubavond, om ook eens aan de slag te gaan. Als clubs als bv Staunton, Sissa, Bedum, Van der Linde en ESG ook eens iets zouden organiseren, zou het noordelijke schaakleven er nog een stuk leuker uitzien.