Schaaklessen

Voorafgaand aan de schaakavond was er een bijeenkomst voor leden die schaaklessen willen volgen. De opkomst was boven verwachting. Er waren 8 leden die graag bijlessen willen hebben. Jan Wiebe en Marcel gaan de lessen verzorgen. Douwe heeft zich inmiddels ook opgegeven en zal ook lessen gaan geven.

Marcel geeft lessen over de openingen, Jan Wiebe zal zich bezig houden met de opzet van een partij en hoe je een plan maakt en je daaraan kunt houden en Douwe zal met name de eindspelen verzorgen.

Marcel gaf alvast een goede  tip mee. Voor je een zet doet eerst rustig 30 seconden op je handen gaan zitten en kijken of het geen blunder is. De meeste spelers met een rating onder de 1800 maken vaak een blunder. Waak er voor dat je dat niet gebeurt.

Vanaf volgende week beginnen de lessen vanaf 19.00 tot 19.45 uur. Zowel Jan Wiebe, Douwe en Marcel spelen in het eerste team van Lewenborg. Als er een externe uitwedstrijd van het eerste team is op de dinsdag zal Douwe dat in de mail aangeven. Er is dan geen les.

Prijsuitreiking interne kampioenschappen

Tijdens de algemene ledenvergadering werden de prijzen uitgereikt van het afgelopen seizoen. Daarbij werd Klaas driemaal gehuldigd: als kampioen van de interne competitie, als winnaar van categorie A en als kampioen van de Rapid-competitie. Dit leverde hem een wisselbeker, twee kampioensbekers op en twee flessen wijn op. 

Ook Douwe kreeg een fles wijn, als winnaar in categorie B.

De andere flessen wijn gaan naar Tony Westermann, als winnaar van categorie C en naar Marcel Pouw voor het winnen van het snelschaakkampioenschap. Omdat ze niet aanwezig waren houden ze deze tegoed.

 

 

BSK Groningen

Zaterdag 10 februari werd het Basisscholenkampioenschap van Groningen (stad) in het Dok gehouden. Er waren ongeveer 100 deelnemers. Een verslag van het toernooi en de eindstand is hier te vinden.

BSK Lewenborg 2018
BSK Lewenborg 2018

Simultaan Erik Hoeksema

Lewenborgers weren zich kranig bij simultaan Erik Hoeksema.

In de tuinzaal van Humanitas werd zaterdag 13 januari een schaaksimultaan gehouden door IM Erik Hoeksema. Tegen 23 schakers werd de strijd geleverd en na 3,5 uur kwam de mooie stand van 20 uit 22 op het bord, een zeer knappe prestatie. Johan Klinkhammer wist na een fraaie aanvalspartij als enige zijn partij te winnen. Onze Lewenborgers Boudewijn Hoogeboom en Mario van der Raad hielden knap stand en scoorden beiden een remise. Hieronder staan de beide partijen.

 

Erik - Mario
Erik aan het bord van Mario

 

De beste wensen

Het bestuur wenst iedereen een goed en gelukkig nieuwjaar. In de kerstvakantie hebben enkele clubleden meegedaan aan het schaakfestival. De eindscore's waren:

Groep Speler   Bp N Ro  TPR  W-We
BC  Boudewijn 4 8 1627 1848 +2.09
CMP-B Aldert-Jan 3 5 1928 1921 -0.04
   Roelof   3 5 1759 1670
CMP-C Jan S.   3 5 1593 1784 +0.77 
CMP-D Jouke   0 5 

Op 9 januari is de eerste clubavond in het nieuwe jaar.