Lewenborg goed uit de startblokken

Net als vorige twee seizoenen is Lewenborg favoriet voor de eerste plek in de eerste klasse van de Noordelijke Schaakbond. Verschil is echter dat er nu geen mede-favoriet is. Lewenborg heeft gemiddeld meer dan 100 elopunten meer dan de nummer 2 op papier, de Groninger Combinatie. In de eerste wedstrijd, tegen Veendam liet het team er dan ook geen gras over groeien. De uitwedstrijd werd met maar liefst 7,5-0,5 gewonnen. Alleen aan het laatste bord speelde de sterkste Veendammer (men had voor een tactische opstelling gekozen) remise tegen Albert Prins. Aldert-Jan Grashuis won met een fraai mat in 14 zetten. In het Spaans verzuimde zijn tegenstander 9…Le6 te spelen, en speelde in plaats daarvan 9….Le7 om te kunnen rokeren. Hij kwam van een koude kermis thuis.

 

Grashuis speelde hier: 10.Pxf7! Kxf7 11.Dh5+ Ke6 12. Te1+ Kf6 13.Lg5+ Kf5 14.g4 mat Ook de tweede wedstrijd werd met 7,5-0,5 gewonnen. Assen kende een aantal invallers, maar deed het tot een uur voor tijd niet onverdienstelijk. Daarna kwamen de extra elopuntjes boven drijven en werden mindere stellingen toch nog gewonnen door de Lewenborgers. Een voorbeeld hiervan is in het diagram hieronder te zien.

 

Hiddo Zuiderweg had net een toren tegen paard en pion geofferd en meteen ging zijn tegenstander, Abedin Hey, in de fout: 1.e6? fxe6 2.Txe6?? c3! En wit moet een toren geven om de pion tegen te houden. In de interne competitie, die elke dinsdagavond in het Dok wordt gehouden, staat Marcel Pouw boven aan. Er zijn nog een paar rondes te spelen in de eerste periode, zodat ook Klaas Dijkhuizen en Hiddo Zuiderweg nog volop kansen hebben. Populair is af en toe het Boedapester gambiet. Piet Beetsma won snel van Sjak Rijploeg.

 

Zwart trok zich niets aan van de aangevallen loper en speelde: 1…Pgxe5 2.Pxe5 Pxe5 3.axb4 Pd3 stikmat!

N.B.: Dit artikel is naar de Lewenborger gestuurd.

Barbecue bij Johan

Zaterdag 18 juni werd het kampioenschap van het tweede team in de tweede klasse B van de Nosbo gevierd met een barbecue bij Johan thuis. Daarmee werd de traditie van de midzomerschaakavond voortgezet die al vele malen bij Sjak en twee jaar geleden bij Jacob werd gehouden. Ditmaal had Johan het initiatief genomen, omdat hij tevens kan vieren dat hij zijn huis heeft verkocht. Hoewel Johan zelden serieus genomen kan worden, had hij zijn gastheerschap heel ernstig opgevat: de benodigde hoeveelheden vlees en drank, verse groente, stokbrood, huzarensalade en overige benodigdheden waren tot in de puntjes verzorgd. 

 

 

De meeste deelnemers kwamen op de fiets; zelfs Siemen Visser, die onlangs nog met een spetterend feest in Engelbert zijn 75ste verjaardag heeft gevierd, kwam heel sportief met Ramon en Aldert Jan mee fietsen! Op de vraag hoe Siemen, bekend van het loopplankgambiet, kan meedoen zonder lid te zijn van Lewenborg antwoordde hij dat hij zich als aspirant-erelid gaat aanmelden.

 

 


Een barbecue voor schakers is natuurlijk niet denkbaar zonder dat er geschaakt wordt. Met dank aan Jan Schut hadden we de schaakspullen uit Lewenborg tot onze beschikking. Toen de geur van geroosterd vlees zich door de tuin verspreidde, kwamen de schaakborden op de tafels naast de borden met het vlees, stokbrood en salade. We begonnen een heuse competitie rapid-schaak gevolgd door Fischer-random-schaak.

 

Daarna begon het te regenen en verplaatste het gezelschap zich naar binnen. Daar serveerde Johan koffie aan wie dat wilde. Vervolgens stond een schaakquiz op het programma. Deze werd door Johan voorgelezen en zorgde voor veel verwarring omdat elke vraag meteen werd gevolgd door een stortvloed van commentaar: te moeilijk, dubbelzinnig, onduidelijk of anderszins ongeschikt. Maar dankzij de voortvarende aanpak van Johan werden er toch antwoorden genoteerd en paarsgewijs winnaars vastgesteld. Daarna werden de garnalen geserveerd die geleverd waren door Jacob, die er zelf niet bij kon zijn. Ondertussen ontdekte ik een fles goede wijn die afkomstig bleek te zijn van Ramon. Vervolgens stond een ronde Schaak-anekdotes op het programma. Hierin nam Hiddo al snel de leiding. Dankzij een lange staat van dienst in de Groninger schaakwereld had hij ontmoetingen gehad met bijzondere en soms ook merkwaardige schakers, die aanleiding waren voor vele anekdotes. Hiddo was ook de auteur van de ludieke schaakquiz die vervolgens door Johan werd voorgelezen en die voor grote hilariteit zorgde. Hoewel Hiddo nog maar kort lid is van onze vereniging wist hij verbazend veel over de geschiedenis van Lewenborg in zijn quiz te stoppen. Daarna werd er nog gesnelschaakt, waarbij Aldert Jan bijzonder goed op dreef was. Hij werd slechts verslagen door Johan, die hem door de klok wist te jagen.

 

Als schakers een feestje vieren kan het behoorlijk chaotisch worden, maar zo nu en dan wordt er ook iets opgeruimd, en na afloop wordt de zaak redelijk netjes achtergelaten. Het midzomeravond-schaakfeest bij Johan was een groot succes en voor herhaling vatbaar, al zal dat niet meer in hetzelfde huis kunnen. In het nieuwe huis van Johan misschien?

Henk van Hof wint prijs in Eemsmond toernooi

Op zaterdag 9 april werd in Delfzijl het 47e Eemsmondschaaktoernooi georganiseerd door schaakclub DAC (Delfzijl Appingedam Combinatie). Het hotel-restaurant De Boegschroef met uitzicht op de haven was ook dit jaar de sfeervolle locatie voor dit toernooi. Het wordt gehouden in de vorm van een zeskampen rapid, met dit jaar 42 spelers. Henk van Hof won in groep E de eerste prijs. Zelf eindigde ik als 5e in groep B. Voor een volledig verslag met uitslagen: zie deze link.

Henk (links) wacht buiten op de volgende ronde 

 

 

 

Lewenborg 2 weer medekoploper

Lewenborg 2 is na een overwinning op Sissa 6 weer medekoploper geworden in de 2de  klasse B.  De koppositie wordt gedeeld met Roden 2 maar op bordpunten staat Lewenborg bovenaan. Lewenborg heeft 25,5 tegen 22,5 voor Roden.

Met nog 1 wedstrijd te gaan doen we nog steeds mee voor het kampioenschap.

Tegen de dames van SISSA werd het een 4,5-1,5 overwinning. John verloor, Rudy speelde remise en Douwe, Jan Drolinga, Johan en Boudewijn wonnen hun partij.

Zelf speelde ik een leuke partij tegen Sophie Welling. Er kwam veel rekenwerk bij kijken met  veel combinatiemogelijkheden. Uiteindelijk werd na 36 zetten tot remise besloten.

 

PGN

Spelen tegen Sissa 6 betekent niet alleen een dame achter het bord, maar tevens een blauwe of groene dame op het bord, zoals hier te zien is:

Sissa 6 - Lewenborg 2

 

 

 

Kalender Lewenborg

	April 2016
vr 01	SISSA 6 - LB2
di 05	Interne competitie r9
di 12	Interne competitie r10
di 19	Interne competitie r11
	LB2 - JH Kruit
do 21	HSP/Veendam 3 - LB3
  	Staunton 3 - LB1 (gez.ronde Zuidlaren)
di 26	3e Clubavond, Rapid kamp.
		
	Mei 2016
di 03	Interne competitie r12
di 10	Interne competitie r13
di 17	Rapid met verplichte opening
	Evans gambiet ?
di 24	Playoff 1
di 31	Playoff 2
		
	Juni 2016
di 07	Laatste clubavond
di 07	
di 14	
di 28