Ot en Sientoernooi

 

 

Ot en Sien in het Scheepstrakabinet
Ot en Sien in het Scheepstrakabinet

 

Wie kent ze niet, de verhalen van Ot en Sien. Geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart en van illustraties voorzien door Cornelis Jetses. De verhalen gingen over de dagelijkse huiselijke zaken die zich afspeelden in Roden op het platteland van Drenthe. 

In Roden aan de Brink staat een beeld van het tweetal en een standbeeld van Hindericus Scheepstra.

Op 12 april werd in Roden het Ot en Sienschaaktoernooi gehouden. De organisatie van het toernooi was in handen van schaakclub Roden. Het toernooi werd gehouden in de oude Scheepstraschool waarin nu ook een klein museum “het Scheepstrakabinet” is gevestigd.

Henk van Hof en ik waren naar Roden gegaan om een leuk toernooi te spelen. Er waren 31 deelnemers. Een aantal dat niet tegenviel omdat er ook in Haren een toernooi was en de KNSB ook nog een wedstrijd had uitgeschreven. Volgende keer een andere datum en het aantal deelnemers zal ongetwijfeld nog hoger zijn. Aan de locatie zal het zeker niet liggen, die was geweldig. Er werd namelijk geschaakt in het Scheepstrakabinet en in 2 klaslokalen.

De opening werd verricht door Hans van der Laan, burgemeester van de gemeente Noordenveld. Hij onthulde daarbij een beeldje van Ot en Sien.

Het beeldje was de hoofdprijs en werd gewonnen door Otto Rubingh. Met zo’n voornaam Ot(to) ben je eigenlijk ook verplicht om het Ot en Sientoernooi te winnen. Otto speelde in de laatste ronde tegen de 11 jarige Jonas Hilwerda. Bij winst van Jonas zou hij kampioen zijn geworden. Het werd remise waardoor Jonas op de 2de plaats eindigde. Van hem zullen we in de toekomst zeker meer horen.

Henk begon met 2 nederlagen maar herstelde zich prima. Hij eindigde met 3,5 uit 7 op een gedeelde 13de plaats. Ik eindigde met 4 uit 7 op een gedeelde 9de plek.

Henk in diep gepeins
Henk in diep gepeins

 

 

 

 

 

Rapid Evans gambiet

Eindstand na r3 van het Evans gambiet rapid toernooi op 8 april 2014.

       Bp WP
1. Jan Wiebe 3.0 
2. Rudy   2.5 
3. John   2.0 
4. Boudewijn 1.5 
5. Henk   1.0 7.0
  Jan    1.0 5.0
  Ramon   1.0 4.0
8. Sjak   0.0 

Kalender

ma 10-03 Rochade - Lewenborg 2
di 11-03 r4..r6 Rapid kampioenschap
di 18-03 r7 Int.
di 25-03 Lewenborg 2 - Assen 4 + r8 Int.
di 01-04 Lewenborg 1 - Middelstum + r9 Int.
ma 07-04 ESG 3 - Lewenborg 2
di 08-04 Rapid gambiet opening
di 15-04 r10 Int.
di 22-04 Doorgeefschaak kampioenschap
di 29-04 r11 Int.
di 06-05 r7..r9 Rapid kampioenschap
ma 12-05 Roden - Lewenborg 1
di 13-05 Kampioenschap
di 20-05 Kampioenschap
di 27-05 Nog in te vullen

Uit de oude doos

Ruim 50 jaar geleden werd ergens in Groningen sinterklaas gevierd. Mijn zwager Henk mocht een verlanglijstje maken. Henk wist precies wat hij wilde hebben. Hij wilde schaakstukken van sinterklaas en wel de schaakstukken uit de winkel van Otto Bonsema. (Otto Bonsema is wel bekend bij vele sport- en voetballiefhebbers. Hij was o.a. trainer en speler van GVAV en Velocitas.)

Henk kwam elke dag langs de etalage van de winkel en zag de stukken daar staan. Om zeker te zijn dat hij de schaakstukken uit de etalage kreeg en geen andere zette hij de prijs op zijn verlanglijstje, 6 gulden en 95 cent.

Afgelopen week ging ik een partijtje schaken met mijn zwager. Onder de stukken in het doosje zat een keurig opgevouwen stukje papier. Het papiertje heeft er meer dan 50 jaar ingezeten. Henk had, als klein jongetje van 8 jaar, een stelling op papier gezet die veel indruk op hem had gemaakt en die ik jullie niet wil onthouden.  

Mat in 9

Opgave: Wit aan zet geeft mat in 9 zetten.

Bestuursvergadering

Het bestuur is op 13 februari bij elkaar geweest en heeft het over een aantal zaken gehad. We hebben het onder andere over de volgende zaken gehad.

n.a.v. ledenvergadering van 3 september 2013:

In deze ledenvergadering is afgesproken dat we, om een eventueel tekort te dekken, een verloting zouden kunnen gaan organiseren. In de begroting 2013-2014 was nog een tekort geraamd van € 250. Door een extra verhoging van de contributie, vermindering van de huur aan het DOK (spelen in de Eeterie) en door minder uitgaven aan NOSBO, is het tekort geen € 250 maar € 50. Het bestuur vindt het tekort van € 50 op de begroting geen reden om een verloting te organiseren. Er komt dus dit seizoen geen verloting.

Meedoen nieuwe leden aan snelschaak en rapidcompetities:

We hebben besloten dat aspirant leden de rest van dit seizoen gratis mee mogen spelen in de rapid- en snelschaakavonden. Dit zal drempelverlagend werken voor mensen die eens een keer mee willen schaken en het kan zo bijdragen aan het werven van nieuwe leden. Het is een tijdelijke maatregel, die omgezet kan worden in een permanente regeling als dit goedgekeurd wordt op de volgende algemene ledenvergadering.

Website:

Maken van een website is 1 ding maar het up to date houden is een ander. Daar hebben we jullie hard bij nodig. We willen graag op dinsdag 25 februari voor het begin van het rapidschaken met jullie over de website praten. Zal hooguit een half uur in beslag nemen. Mochten er vragen zijn over de site dan kan je die op die avond stellen. Vooraf kan je natuurlijk ook je vragen of opmerkingen kwijt bij Jan of Boudewijn.

Jan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boudewijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.schaaklewenborg.nl

 

 

Meer artikelen...

 1. Schaakclub Lewenborg