Een slopende zaterdagse KNSB-wedstrijd

Als je als extern team van een noordelijke schaakclub in de landelijke KNSB klasse speelt, en je speelt een uitwedstrijd, dan ben je een hele zaterdag onder de pannen. 's Morgens vroeg opstaan, om negen uur verzamelen op het station, vervolgens twee tot twee en een half uur reizen met de trein naar de plaats van bestemming en daarna lopen of met het openbaar vervoer naar het lokaal waar gespeeld wordt. Om één uur begint de wedstrijd en het zou zomaar kunnen dat de wedstrijd wel tot zeven uur 's avonds kan duren. Na afloop uitgebreid eten kan niet, dus nog even de supermarkt in om wat kadetjes en krentenbollen te kopen en dan de trein naar het noorden nemen. Tot slot nog met de stadsbus naar huis waar je om ongeveer half twaalf 's avonds (en soms nog later) doodmoe thuis op de bank neerploft.

 

Dat was mijn ervaring op 12 oktober 1985. Ik werd als invaller opgeroepen voor de uitwedstrijd van Unitas 3 tegen SG Amersfoort. In dat jaar bestond de KNSB competitie uit een hoofdklasse, (nu meesterklasse), twee eerste klassen en vier tweede klassen, waarbij alle teams uit tientallen bestonden. Unitas 3 was het seizoen daarvoor kampioen geworden van de promotieklasse van de NOSBO en dus gepromoveerd naar de tweede klasse KNSB. Het niveauverschil tussen deze beide klassen was vrij groot en het gebeurde regelmatig dat een team wat gepromoveerd was uit de onder- bond weer degradeerde naar de regionale competitie. Tegenwoordig heeft de KNSB de derde t/m de zesde klasse ingevoerd, waardoor het niveauverschil duidelijk minder is geworden en je wat gemakkelijker kunt handhaven.

Unitas 3 verloor alle wedstrijden in dat seizoen en tot overmaat van ramp moest de teamleider vaak een beroep doen op veel invallers uit Unitas 4, dat speelde in de eerste klasse van de NOSBO, dus een behoorlijk niveauverschil.

Zo ook op 12 oktober 1985. Maar liefst zes invallers, waaronder ondergetekende, reisden naar Amersfoort voor de wedstrijd tegen de plaatselijke SG.

De speelzaal lag redelijk dicht bij het Centraal Station, dus we hoefden gelukkig niet ver te lopen. Ruim op tijd betraden we de speelzaal waar alles al klaar stond. Eerst maar even wat moed indrinken met een bak leut. Na de koffie wees onze teamleider mij naar bord acht met de zwarte stukken.

Mijn tegenstander die middag was Peter Sonder met een rating van ongeveer 1850 tot 1900.

 

Wit: Peter Sonder zwart: Jan

 Ik vroeg mij af hoe ik tegen zo'n ervaren KNSB-speler moest spelen. De dood of de gladiolen-stijl of een rustige opening kiezen, alles goed neerzetten en dan kijken hoe de partij zich verder ontwikkelt. Ik besloot tot het laatste. Even kijken wat de openingszet is. Ah 1.e4 dus. Na enig na-denken besloot ik te kiezen voor de Caro-Kann. Botwinnik had er veel succes mee in zijn tweekamp om de wereldtitel tegen de agressieve stijl van Michail Tal en ook tegen Karpov was het met wit moeilijk winnen met deze opening. Maar ja, ik ben geen Botwinnik of Karpov. Maar goed, we gaan er voor. 1...c6 2.d4 d5 3.exd5 (De ruilvariant) 3...cxd5 4.Ld3 (Een zijvariant, o.a. bekend uit de partij Fischer – Petrosjan, USSR – Rest van de Wereld 1970) 4...Pc6 5.c3 Pf6 6.Lf4 Lg4 7.Db3 Pa5!? (De scherpste voortzetting. Hoezo rustige opening!!) 8.Da4+ Ld7 9.Dc2 g6 10.h3 Lg7 11.Pf3 0-0 12.0-0 Db6 (De bedoeling van deze zet is om met 13...Lb5 de witte actieve loper op d3 uit te schakelen.) 13.Te1 e6 14.a4 (En wit voorkomt dat) 14...Tac8 15.Pbd2 a6 16.b4 Pc6 17.a5

(Langzaam maar zeker wordt zwart in het defensief gedrongen.) 17...Dd8 18.Ld6 Te8 19.Lc5 Lf8

20.Pb3 Dc7 21.Pe5 Lxc5 (De enige manier om wat lucht te krijgen is het ruilen van stukken.) 22.Pxc5 Pa7 (23...Lb5) 23.Te3 Lb5 24.Tf3 Lxd3 25.Dxd3 (In deze stelling heb je wat meer aan de paarden dan aan de lopers.) 25...De7 26.Te1 Tc7 27.Dd2 Kg7 28.g3 Pb5 (Het zwarte dame- paard heeft gelukkig genoeg velden om naar toe te springen.) 29.Tf4 Pd6 30.f3 Tf8

 

 

(Zwart heeft een gedrongen, maar stevige stelling waar wit nog niet veel kan beginnen.) 31.Txf6 (Vandaar dit schijnoffer om de stelling open te breken.) 31..Dxf6 32.Pcd7 De7 33.Pxf8 Dxf8 34.Pg4 De7 (Om 35.Dh6+ Kh8 36.Pf6 te voorkomen.) 35.Dh6+ Kg8 36.Dd2 Pf5 (Zwart was al aardig in tijdnood gekomen (40 zetten in 2½ uur) dus moest er snel gezet worden om de tijdslimiet te halen) 37.Kg2 (Beter misschien 37.Ph6+ Pxh6 38.Dxh6 met daarna eventueel h4, h5 om de koningstelling open te breken.) 37...h5 38.Pe3 Pxe3 39.Dxe3 Tc4 40.Td1 Tc7 (Op het nippertje de tijdscontrole gehaald. Met de stelling die nu op het bord staat mag zwart tevreden zijn. Remisekansen zijn zeker aanwezig. Met de half open c-lijn heeft zwart zelfs misschien wat tegenkansen.) 41.f4 Df6 42.Td3 Df5 43.De5 De4+ 44. Dxe4? (Wit had hier een koningszet moeten doen. Na het slaan van beide torens is het dame-eindspel remise) 44...dxe4 (Deze vrijpion zal later in de partij een hoofdrol vervullen.) 45.Te3 f5 46.Kf2 (De witte c-pion is zwak en moet dus gedekt worden door de koning om te toren te ontlasten.) 46...Kf8 47.Ke2 Ke7 48.Kd2 Kd6 49.Kc2 Kd5 50.Kb3 Tc6 51.h4 (Wit gooit alles op de damevleugel en daarom sluit hij eerst de koningsvleugel af.) 51...b6

 

 

 

52.b5? (Wit probeert een vrijpion te krijgen op de a-lijn maar dat werkt averechts.) 52...axb5 53.a6 Tc4 54.Te2 Ta4 55.c4+?! Kc6 56.d5+ exd5 57.cxd5 Kxd5 (Zwart heeft nu alle troeven in handen. De witte a-pion is ten dode opgeschreven. Ta2 is niet mogelijk, want na Txa2 Kxa2 loopt de zwarte e-pion door en zwart kan de schaakjes ontlopen door met zijn koning naar a7 te lopen.) 58.Td2+ Kc5 59.Tc2+ Kd6 60.Td2+ Kc6 61.Tc2+ Tc4! 62.Ta2 Ta4 63.Tc2+ Kd7 64.Td2+ Kc7 65.Tc2+ Kb8 66.Tc6 Ka7 67.Txg6 e3 68.Kc2 Te4 69.Kd1 Kxa6 70.Tg5 e2+ 71.Ke1 b4 72.Txf5 b3, en om even voor zeven 's-avonds gaf mijn tegenstander de partij op. Toch een mooi resultaat na een vermoeiende dag schaken. Unitas 3 verloor uiteindelijk de wedstrijd met 6-4.

 

Tot slot nog even wat schaakhumor:

Een schaakgrootmeester werd ernstig ziek en overleed enkele dagen later. Een paar dagen later hoorde een vriend van hem een stem: het was de stem van de grootmeester.

“Hoe is het daar waar je nu bent”, vroeg de vriend.

“Wat wil je het eerst weten, het goede nieuws of het slechte nieuws?”

“Vertel me eerst maar het goede nieuws.”

“Het is hier echt hemels. Er worden veel toernooien en rapidwedstrijden gespeeld en Morphy, Tal,

Aljechin, Lasker, Capablanca, Botwinnik, Pertosjan, Fischer en Kortsjnoj zijn allemaal hier en als je wilt, kun je ook nog eens tegen ze spelen.”

“Klinkt fantastisch,” zei de vriend, “maar wat is het slechte nieuws?”

“Jij hebt zaterdag zwart tegen Capablanca!”

 

In één van de Prismaboekjes van Hans Bouwmeester, vond ik deze fraaie opgave. Dus misschien een goed idee om een beetje in de running te blijven.

 

 

Zwart heeft al zijn stukken nog op het bord staan, terwijl wit het moet doen met koning en paard. Ondanks dat wint wit de partij. Hoe? Dat mogen jullie, als jullie dat willen, oplossen. Geen computer gebruiken, en voor diegene die het prismaboekje van Bouwmeester in zijn bezit heeft: NIET AFKIJKEN!! De oplossing zal ik over een maand laten publiceren op de website.

 

Jan Drolenga.

 

Verslag Edelmantoernooi

Gezellig Edelmantoernooi krijgt een vervolg.

Ongeveer 1,5 jaar konden er geen fysieke schaaktoernooien worden gehouden. Gebouwen waren dicht, horeca ook en met mondkapjes en afstandsregels is het erg moeilijk om iets te doen. Gelukkig zijn de corona-regels de laatste maanden afgezwakt, zodat er weer wat mogelijk is. Op diverse plaatsen in Nederland werden op 11 september schaaktoernooien gehouden. Zo ook in Bedum, in eetcafé de Edelman.

Roelof Rubingh is een oud-schaker van Lewenborg die al jaren als (chef)kok in allerlei horecagelegenheden in Groningen en omgeving heeft gewerkt. Zijn droom was om ooit eigen baas te zijn, en die is uitgekomen. In juni opende eetcafé de Edelman haar deuren. Het ligt vlak naast de gele brug in Bedum, net buiten het centrum. Diverse schakers waren aanwezig bij de opening.

In de zomer kwam Rubingh met het idee om in de rustige maand september een schaaktoernooi te organiseren. Het bestuur van Lewenborg zegde snel haar medewerking toe. In overleg kwamen we met een aardige formule, dat goed paste bij vereniging Lewenborg, meer een gezellige schaakclub dan een club met heel goede schakers, en de herstart van het toernooiseizoen: na lange tijd konden schakers elkaar weer achter het bord ontmoeten en dan moest het niet zozeer gaan om de pegels, maar meer om de sfeer. Prijzengeld was er dan ook niet, maar de deelnemers hoefden ook geen inleggeld te betalen. Iedereen nam iets mee voor de prijzentafel. Veel flesjes wijn, veel schaakboeken, maar ook andere lekkernijen lagen er om herverdeeld te worden. Café de Edelman stelde twee consumpties per persoon beschikbaar.

Het was moeilijk in te schatten hoeveel deelnemers zo'n toernooi zou trekken. Niet iedereen zal zich al veilig voelen op een toernooi, de formule zal ook niet iedereen aanspreken, en veel schakers komen de stad Groningen niet uit. Toch waren er 22 deelnemers present, waaronder zelfs twee schakers uit Amstelveen.

Na zeven ronden Zwitsers, met een korte pauze in de middag, zodat Edelman de nodige lunches kon omzetten, toonde Jan Baljé zich de sterkste. De hoogste ratinghouder verloor al in de tweede ronde, maar omdat ook anderen punten lieten liggen, kon hij zich terug omhoog vechten. In de laatste ronde vielen de uitslagen zo, dat hij zelfs alleen met 5,5 punten bovenaan kwam. Edim Salibegovic, Edwin Zuiderweg en Aldert-Jan Grashuis eindigden op een half punt afstand op een gedeelde tweede plek. Jim Klooster was de beste schaker uit de B-groep, met 4,5 punten. Emiel Lieffering en Adrian Clemens wonnen een hoofdgerecht, ter beschikking gesteld door het eetcafé.

Om ongeveer 17.00 werden de prijzen uitgereikt. Velen bleven nog even achter om bij te praten of om een diner te nuttigen. Rubingh vond het toernooi een succes en daarom zal er ook volgend jaar weer een Edelmantoernooi worden gehouden.

Ranking after round 7 of Edelman toernooi
No. PNo. Name            Score WP  SB   PS  rat. TPR W-We
-------------------------------------------------------------------------------
 1.  1 Jan Balje          5.5 29.5 22.50 24.0 2194 2129 -0.26
 2.  3 Edim Salibegovic      5.0 30.0 21.25 20.5 2104 1984 -0.64
    7 Aldert-Jan Grashuis     5.0 29.5 19.25 20.5 1800 1957 +1.53
    5 Edwin Zuiderweg       5.0 29.0 18.50 21.0 1897 2029 +1.35
 5.  21 Jim Klooster        4.5 27.5 16.75 19.0 1200 1644 +3.52
    2 Adrian Clemens       4.5 27.5 16.00 20.0 2112 1947 -1.09
    10 Ferry Weverling       4.5 24.0 13.25 14.0 1686 1558 -0.70
    11 Alex van Huisstede     4.5 23.5 14.25 16.5 1643 1548 -0.44
 9.  8 Ramon MIddeljans      4.0 31.0 15.50 19.0 1790 1844 +0.59
    18 Rinus Vriend        4.0 24.0  9.50 13.0 1250 1586 +2.70
 11.  6 Bart Stam          3.5 27.5 11.25 18.0 1807 1704 -0.78
    9 Egbert Huizinga       3.5 26.0 11.75 15.0 1777 1733 -0.32
    12 Boudewijn Hoogeboom     3.5 25.5  8.75 16.0 1595 1454 -0.95
 14.  19 Emiel Lieffering      3.0 23.5  7.00 11.0 1200 1481 +2.04
    16 John Souhoka        3.0 21.5  4.50  9.0 1310 1329 -0.04
    20 Jan Derksen         3.0 18.5  3.50  9.0 1200 1335 +0.91
 17.  22 Katrinus Posthumus     2.5 24.0  7.75 12.5 1200 1383 +1.17
    13 Anne van der Veen      2.5 22.0  4.75  9.5 1589 1324 -2.23
    15 Sake Jan de Boer      2.5 20.5  3.75 10.0 1499 1318 -1.66
 20.  14 Jan Schut          1.5 20.5  2.25  6.5 1512 1189 -2.82
    23 Lucas CLaushuis       1.5 16.0  1.00  2.5 0863 852 -0.02
 22.  17 Jacob Bosgra        0.5 18.0  0.50  1.5 1283 978 -1.86
 23.  4 Fons van Hamond       0.0 17.5  0.00  0.0 1939 -  +0.00

Edelman Rapidtoernooi

 

Edelman Rapidtoernooi

i.s.m. SC Lewenborg

 

Datum: zaterdag 11 september 2021

Tijd: 10.30 – 17.00 uur

Registratie: 9.30 – 10.15 uur

Systeem: 7 ronden Zwitsers

Bedenktijd: 20 minuten p.p.p.p.

Speellocatie: Eetcafé “De Edelman” Noordwolderweg 1, Bedum

Inschrijfgeld: geen

 

Prijzen: Iedereen neemt een prijs mee i.p.v inschrijfgeld. Dit kan een eigen gekochte of gemaakte lekkernij zijn (wijn, taart, bier, worst o.i.d., een (tweedehands schaak) boek, CD, of iets anders. Iedereen krijgt dus ook een prijs.

Bijzonderheden: Eetcafé de Edelman stelt twee consumpties per deelnemer beschikbaar (geen alcohol)

 

Opgave: Hiddo Zuiderweg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06-83227313

Uiterlijk 10 september 22.00 uur

Voorlopige Deelnemerslijst:

 

Voornaam Achternaam Rating
Jan Balje 2194
Adrian Clemens 2112
Fons van Hamond 1939
Edwin Zuiderweg 1897
Bart Stam 1807
Ramon Middeljans 1790
Ferry Weverling 1686
Alex  van Huisstede 1643
Tony Westermann 1622
Boudewijn Hoogeboom 1595
Anne van der Veen 1589
Jan  Schut 1512
Sake-Jan  de Boer 1499
John  Souhoka 1310
Jacob Bosgra 1283
Rinus Vriend 1250
Katrinus Posthumus 1200
Emiel Lieffering 1200
Jan Derksen 1200
Lucas Claushuis 863

 

 

De eerste stukken zijn verzet!

De interne competitie 2020/2021 is weer begonnen. De afgelopen weken hebben we elke avond met een 14 leden wedstrijden gespeeld. Het is even wennen om met mondkapjes te spelen maar daarentegen ervaar ik de Eeterie als een mooie ruimte om te spelen. Er zijn een aantal leden die tijdelijk niet spelen en helaas zijn ook een aantal leden definitief gestopt. De provincie Groningen heeft nieuwe maatregelen per 25 september jl. getroffen gezien de toegenomen verspreiding van Covid-19 in Stad en Ommeland. Deze maatregelen treffen SV Lewenborg en Wijkcentrum Het Dok niet direct. Hieronder de bijgewerkte maatregelen van de schaakvereniging.

Maatregelen Covid-19

Gebouw algemeen
De ingang is aan de zijkant van het gebouw waar het fietspad ligt. Dit is een van de toegangspunten van Het DOK. Hierdoor worden de bezoekersstromen gescheiden. De airco en de mechanische ventilatie zijn in orde bevonden door de gemeente Groningen. Via de mechanische ventilatie komt er verse buitenlucht naar binnen toe; de filters van de Airco worden jaarlijks vervangen. De bar is open voor het nuttigen van een kopje koffie, thee etc.

Speelruimte
De partijen worden gespeeld in de ruimte waar de Eeterie is gevestigd. Hier staan in een ruime opstelling grote tafels waaraan geschaakt kan worden. Eventueel worden er kleinere tafels ingezet indien nodig.

Aanmelding
Alleen als je reserveert komt een vereniging het Dok binnen. De leden dienen zich dan ook elke week aan te melden voor deelname bij de interne competitieleider. In principe kun je dit al doen na afloop van de partij dat je volgende week weer aanwezig bent. Deze aanmeldlijst dient als presentielijst en kan indien nodig aan Het Wijkcentrum worden verstrekt indien er contactonderzoek plaats moet vinden. Uiteraard meld je je af indien je ziek bent of verhinderd bent bij de interne competitieleider.

Daarnaast worden er geen toeschouwers van buitenaf toegelaten, alleen spelers waarvan de partij is afgelopen zijn toeschouwer.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Gezien de relatief hoge leeftijd stellen we het dragen van een mondkapje tijdens het schaken verplicht. De overweging is dat alle leden met een gerust hart moeten kunnen schaken. Meningen zullen hierover verschillen maar het is ook solidariteit van ons allen als een lid hier wel door wil komen op de clubavond. En ter bescherming van jezelf en je tegenstander.

Indien gewenst worden stukken en borden gereinigd voorafgaande door de betreffende speler.

De vereniging stelt mondkapjes en reinigingsmiddelen ter beschikking.

Tot slot
Maar bovenal is gezond verstand gebruiken het belangrijkste; de maatregelen zijn aanvullend. Ik denk dat we hiermee uit de voeten kunnen om weer als vanouds mooie partijen te laten zien op de borden.

Start schaakseizoen SV Lewenborg - stand zaken interne competitie

Het nieuwe schaakseizoen staat voor de deur. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat COVID-19 nog aanwezig is. Daarvoor zijn er een aantal maatregelen getroffen om weer te kunnen gaan schaken. Hieronder ga ik verder in op de maatregelen. De startavond is op dinsdagavond 8 september as. Intern competitieleider Douwe Pol zal jullie voorafgaand een uitnodiging sturen. De ALV zal later op di 13 oktober as plaatsvinden.

Maatregelen:
Gebouw algemeen:
De ingang is aan de zijkant van het gebouw waar het fietspad ligt. Dit is een van de toegangspunten van Het DOK. Hierdoor worden de bezoekersstromen gescheiden. De gemeente heeft de airco en de mechanische ventilatie begin deze zomer gecontroleerd en in orde bevonden. Via de mechanische ventilatie komt er verse buitenlucht naar binnen toe; de filters van de Airco worden jaarlijks vervangen. De bar is open voor het nuttigen van een kopje koffie, thee etc.
Speelruimte:
De partijen worden gespeeld in de ruimte waar de Eeterie is gevestigd. In juni hebben we hier al een try out gedaan om te zien hoe het gaat om bijv met twee borden te schaken.De aanwezige leden hebben dit als positief ervaren. Het wijkcentrum beschikt over een aantal kartonnen tussenschotten voor op de grote tafels; daarnaast zijn er enkele losse tafels. De bedoeling is dat aan de grote tafels per partij met twee borden wordt gespeeld om de afstand te garanderen (diagonale opstelling).


Aanmelding:
Alleen als je reserveert komt een vereniging het Dok binnen. De leden dienen zich dan ook elke week aan te melden voor deelname bij de interne competitieleider. In principe kun je dit al doen na afloop van de partij dat je volgende week weer aanwezig bent. Deze aanmeldlijst dient als presentielijst en kan indien nodig aan Het Wijkcentrum worden verstrekt indien er contactonderzoek plaats moet vinden. Ook wordt op basis van de aanmelding de indeling van de tafels gemaakt door een van de leden. Uiteraard meld je je af indien je ziek bent of verhinderd bent bij de interne competitieleider. Daarnaast worden er geen toeschouwers van buitenaf toegelaten, alleen spelers waarvan de partij is afgelopen zijn toeschouwer.
Persoonlijke beschermingsmiddelen:
> Gezien de relatief hoge leeftijd stellen we het dragen van een mondkapje tijdens het schaken verplicht. De overweging is dat alle leden met een gerust hart moeten kunnen schaken. Meningen zullen hierover verschillen maar het is ook solidariteit van ons allen als een lid hier wel door wil komen op de clubavond. En ter bescherming van jezelf en je tegenstander. Na afloop van de partij worden stukken en borden gereinigd door de betreffende spelers. De vereniging stelt mondkapjes en reinigingsmiddelen ter beschikking.
Tot slot:
Maar bovenal is gezond verstand gebruiken het belangrijkste; de maatregelen zijn aanvullend. Ik denk dat we hiermee uit de voeten kunnen om weer als van ouds mooie partijen te laten zien op de borden.